Pàgines

diumenge, 31 de desembre del 2023

Passejant per la Serra de Cantaperdius ( i 3 ).

A les dues entrades anteriors del mes de setembre passat dedicades a la Serra de Cantaperdius vàrem donar un cop d'ull a quatre construccions solitàries. Després de deixar el cotxe al Camí de Matxerri cal enfilar-se a la Serra de Cantaperdius i gaudir de la Vall de Matxerri i del seu silenci espectacular.


A pocs metres d'aquest mirador rocós hi ha la Cabana del Bessó de Cantaperdius, i darrere seu la cisterna  excavada a la roca i protegida per una construcció de pedra seca ( fitxa 484 de la Wikipedra )  que pot emmagatzemar uns dos mil litres l'aigua de pluja. 


Després ens vàrem apropar passejant per la carena de la Serra de Cantaperdius a una curiosa cabana de pedra seca en la que al fons hi ha dos habitatges excavats a la roca, que a la Wikipedra té la fitxa 18.394.
 
 
A la segona entrada vàrem baixar de la Serra de Cantaperdius per continuar cap a la dreta pel Camí de Mas de Matxerri en direcció al Mas de Matxerri. A pocs metres del camí vàrem donar un cop d'ull a la Cabana del Baluard feta de carreus irregulars excepte a les cantonades i les obertures i amb una coberta de teula àrab en la que hi ha diverses teules niu perquè hi criï el xoriguer petit ( Falco naumanni ).
 

 A la dreta de la fotografia anterior podeu veure la ginesta vimetera ( Retama sphaerocarpa ), un arbust que trobareu sovint passejant per la Reserva Natural de Mas de Melons.
A pocs minuts vàrem veure una mica més endavant seguint pel camí de Matxerri, mig amagada per la vegetació estepària, les restes d'una cabana de pedra seca que a la Wikipedra té la fitxa 18.392.


A totes les fotografies anteriors heu pogut constatar que la Serra de Cantaperdius és una zona estèpica, d'escasses precipitacions en la que l'escassetat d'aigua és evident. 
Però uns mesos després torno a enfilar-me al mateix mirador de la primera fotografia de l'entrada d'avui en la que podeu observar un canvi molt important.
 
 
Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica puc mostrar-vos millor els tubs que portaran l'aigua al capdamunt de la serra. Penseu que aquesta conducció passarà a molts pocs metres  de la cisterna excavada a la roca que podeu veure a la segona fotografia. 
 
 
ASG ( Aigües del Segarra Garrigues SA ) és l'empresa responsable de les obres en les que s'ha fet l'esbrossada i retirada de la vegetació del terreny, l'excavació de la rasa, la col·locació dels tubs per acabar cobrint la rasa.


Es tracta del sector 10-11-14, pis D que afecta a 320 propietaris de 1.028 hectàrees ( 630 a Castelldans, 260 a l'Albagés i 130 a El Cogul. Aquest sector es proveirà de les aigües del pantà de l'Albagés.
 

De les 630 hectàrees del terme de Castelldans, 377 pertanyen a la zona d'especial protecció de les aus ( ZEPA ) de Mas de Melons, per això aquí el reg serà de suport. Canvis molt importants que han de respectar el territori protegit.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada