Pàgines

divendres, 3 de maig del 2024

L'església de Sant Miquel de Montblanc.

Després de donar un cop d'ull, a l'última entrada dedicada a la vila ducal de Montblanc, als palaus dels Anglesola i dels Alanyà tornem al carrer Major per observar detalladament l'església de Sant Miquel, un  edifici del segle XIII amb modificacions posteriors.


El frontispici, que podeu veure a la fotografia anterior, és l'únic que es conserva de l'església romànica en el que destaca una gran portalada adovellada d'arc de mig punt amb tres arquivoltes en degradació sobre la que hi ha un petit finestral apuntat.


Com podeu constatar a la fotografia de detall una motllura molt senzilla ressegueix la tercera arquivolta, la de les dovelles més grans.


Els arcs de mig punt  es recolzen en les impostes que hi ha sobre els capitells sense decoració i en els brancals de la portalada. A la fotografia de detall podeu veure les impostes, els  dos capitells, les dues columnes i el brancal de l'esquerra.


Només entrar a l'església trobem una estructura de vidre que ens permet veure l'interior però no accedir-hi. Posant un euro, el sistema d' il·luminació ens facilita observar-la una estoneta...


Després de gaudir del frontispici romànic el primer que sorprèn és constatar que l'interior és d'estil gòtic. La primera meitat del segle XV fou molt pròspera a la vila ducal i es substituí la nau romànica per una de gòtica. Sant Miquel és una església de planta rectangular d'una sola nau ( 10,1 metres d'amplada, 32,2 metres de llargada i 10,9 metres d'alçada ), amb capçalera plana ( sense absis) i amb capelles laterals dels segles XIV-XV entre els contraforts interiors. 
 

Si aixequem la mirada podem gaudir de la magnífica coberta de fusta, a dues aigües, del segle XIV amb un teginat policromat restaurat en diferents campanyes a la primera dècada del segle XXI. Cinc grans arcs diafragmàtics sostenen la coberta dividint la nau en cinc trams.


No puc mostrar-vos millor el teginat perquè, com us he explicat abans, una estructura de vidre no em permet entrar a l'església i apropar-se a la coberta.


A la fotografia anterior podeu observar parcialment les capelles del costat de l'Evangeli, el costat esquerre des del punt de vista dels fidels mirant cap a l'altar. En aquestes capelles podem veure des de l'estil gòtic més senzill al més florit. A l'interior de la circumferència groga que he dibuixat podeu observar l'ossera de la família Janer.
A l'esquerra de la propera fotografia  podeu veure millor la capella de les famílies Gener i Ros d'estil gòtic florit. A les mènsules estan representats els quatre pares de l'Església. L'intradós de l'arc apuntat és lobulat i l'extradós té fronda floral (ornamentació característica del gòtic ) i està coronat per un floró. La capella té un finestral ogival que l'omple de llum natural.

 
A la propera fotografia podeu veure parcialment una de les capelles del costat de l'Epístola, el costat dret des del punt de vista dels fidels mirant cap a l'altar, amb un finestral gòtic apuntat que l'omple de llum natural.


Sortint de l'església i anant a l'esquerra podem donar un cop d'ull a la façana nord de la que no podem gaudir gaire perquè l'estret carrer de les Corts no ens permet observar-la amb una bona perspectiva.


Girem cua i tornem a la plaça de Sant Miquel per continuar resseguint perimetralment l'església i mirar la façana sud. L'espai del carrer de la Fusteria sí que ens permet veure-la sense problemes.


El primer document que fa referència a l'església de Sant Miquel és del 1.288. En aquest edifici s'hi van celebrar les Corts Generals de Catalunya dels anys 1.307 ( Jaume II ) i 1.370 ( Pere III ). Les Corts Generals de Catalunya del 1.333 ( Alfons III ) i del 1.414 ( Ferran I "el d'Antequera") també es van fer a Montblanc, però a l'església de Santa Maria la Major i a l'església de Sant Francesc respectivament. Les Corts Generals de Catalunya foren l'òrgan legislatiu del Principat de Catalunya des del segle XII fins al segle XVIII.


A les fotografies anterior i propera podeu veure, a pocs metres de la façana sud de l'església, la filera d'arcs apuntats de l'antic cementiri de Sant Miquel.


A la fotografia anterior podeu veure la façana sud ( esquerra ) sobre la que treu en nas el campanar i la façana est ( dreta ) amb la capçalera plana, sense absis. El campanar, edificat a la dreta del frontispici, de planta gairebé quadrada ( 4,20 X 3,90 metres ) i dos cossos separats per un fris té una alçaria de 29,76 metres. Està coronat per una cornisa motllurada i una teulada piramidal a quatre aigües. A cada cara de la cel·la ( l'espai on estan les campanes ) hi ha una finestra d'arc de mig punt. Els carreus, fins a la motllura, són romànics i els de la cel·la, moderns.


Mentre tornem a la plaça de Sant Miquel, ens aturem a la façana sud, a tocar del campanar, per observar un dels finestrals gòtics geminats d'arc apuntat que donen llum natural a l'església.


La Tercera Guerra Carlina i la Guerra Civil van malmetre força l'església. La restauració s'inicià al 1.947 i reobrí al culte l'any 1.950. S'hi ha fet obres al 1.974 i 1.991 i la neteja i restauració del teginat a la primera dècada del segle XXI.
 

Deixem la plaça i l'església de Sant Miquel per continuar passejant pel carrer major fins al portal de Sant Francesc pel que, en la propera entrada dedicada a la vila ducal sortirem del recinte emmurallat per observar detalladament l'església de Sant Francesc, l'únic edifici que queda del que fou el convent franciscà. S l'esquerra de la fotografia anterior podeu observar part del Palau del Castlà ( 1 ) i  la dreta  alguns merlets ( 2 ) d'una de les torres del portal reconstruït l'any 2.022.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada