Comencem l'entrada d'avui al cor del centre històric de Málaga, concretament al senyorial carrer Strachan que va de l'emblemàtic carrer Marqués de Larios, més conegut com carrer Larios (el més elegant de la ciutat andalusa ) al carrer Molina Lario.
Als números set i quatre de la calle Strachan van néixer els poetes Emilio Prados Sush i Manuel Altolaguirre Bolín, fundadors de la revista Litoral.
A la fotografia anterior podeu veure la porta del número set i a la propera de detall la placa que el dia quatre de març del 1.999 col·locà l'Ajuntament per recordar que aquell dia feia just cent anys hi havia nascut el porta Emilio Prados Sush.
Emilio i Manuel, que a més amés de porta era impressor, amb l'ajut de prosistes, poetes, dibuixants i tipògrafs van editar la mítica revista Litoral i els primers llibres dels joves poetes que posteriorment foren coneguts com la Generación del 27. Als seus inicis la revista estava dedicada exclusivament a la poesia. Tota aquesta feinada la van fer a la Imprenta Sur.
Font fotografia: Wikimedia Commons.
A la fotografia anterior, d'autor desconegut, podeu veure a Emilio Prados Sush ( Málaga 4 de març del 1.899 - Ciudad de México 24 d'abril del 1.962 ).
La Imprenta Sur visqué dos períodes molt brillants, la segona meitat dels anys vint i del 1.941 fins ben entrada la dècada dels noranta del segle passat.
A poques passes, al número quatre del mateix carrer hi ha la casa on nasqué el vint-i-nou de juny del 1.905 el poeta i impressor Manuel Altolaguirre Bolín.
A la fotografia anterior podem veure la porta de la casa on va néixer el dia vint-i-nou de juny del 1.905 Manuel Altolaguirre Bolín i a la fotografia següent de detall la placa que col·locà l'Ajuntament just cent anys després per homenatjar-lo.
A la primera etapa la Imprenta Sur edità nou números de la revista Litoral ( del novembre del 1.926 al juny del 1.929 ). L'any 1.929 s'afegí a la direcció de la revista el poeta José María Hinojosa Lasarte introductor a Espanya de la poesia surrealista.
No va ser fins al 1.941 quan es publicà una nova col·lecció de poesia a la Imprenta Dardo ( abans Sur ). La revista Litoral no es tronà a publicar a Málaga fins al 1.968.
Durant la Guerra Civil Prados i Altolaguirre s'encarregaven des de Barcelona de les Publicaciones del Ministerio de Instrucción Pública. Consumada la derrota republicana, Prados s'exilià a Mèxic i Altolaguirre primer a Cuba ( 1.939 a 1.943 ) i després a Mèxic.
Font fotografia: EcuRed ( Enciclopèdia digital cubana ).
A la fotografia anterior el protagonista és Manuel Altolaguirre Bolín ( Málaga 29 de juny del 1.905 - Burgos 26 de juliol del 1.959 ).
A més a més de Prados i Altolaguirre, a la Imprenta Sur fou fonamental el mestre impressor José Andrade Martín. Amb les dos Minerva Monopol que hi havia a la Imprenta Sur, Prados i Altolaguirre van escriure un part important de l'edició espanyola de poesia.
A la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida encara podem veure funcionar a la perfecció una Minerva Monopol.
Aquesta és una de les joies que tenim a Lleida i que podeu veure apropant-vos a la Partida de la Caparrella Si cliqueu sobre el proper enllaç podreu recordar totes les entrades del blog que he dedicat a la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida.
Al proper vídeo, que vaig penjar al blog al març del 2.013, podeu veure com Dionís Gutiérrez està imprimint punts de llibre amb la Minerva Monopol.
La Imprenta Sur ha tingut diferents ubicacions: al carrer Tomás Heredia número 24, al carrer de San Lorenzo número 12 i l'última a l'Alameda Principal número 37 on actualment hi ha la Librería Luces.
Als baixos de l'edifici hi ha la llibreria que té una segona entrada pel carrer Trinidad Grund. L'edifici té tres pisos per l'Alameda Principal i només planta baixa i primer pis pel carrer Trinidad Grund.
La Diputación de Málaga va comprar i reparar la maquinària de la Imprenta Sur que podeu veure funcionant al Centro Cultural Maria Victoria Atienza, al número 34 del carrer Ollerías.
Continuem passejant per l'Alameda Principal fins la la plaça de la marina on enfilarem el carrer Molina Lario per visitar virtualment, en una propera entrada, la Catedral de Málaga.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada