Pàgines

divendres, 30 d’agost del 2024

Romànic cerdà ( 3 a ).

Continuant el nostre periple per la Baixa Cerdanya observant algunes de les seves esglésies romàniques a l'entrada d'avui ens apropem a Saga, un dels cinc nuclis de població del municipi de Ger, on ens espera l'església de Santa Eugènia coronant un petit turó.


Al segle IX ja trobem documentada la parròquia de Saga en l'acta de consagració i dotació de la catedral de la Seu d'Urgell. La petita església romànica fou una de les possessions de l'abadia de Sant Miquel de Cuixà. L'església actual fou edificada al segle XI i reformada al XII.
A la part superior de la façana sud, a la dreta de la portalada romànica, hi havia dues finestres d'arc de mig punt de doble esqueixada. Com podeu constatar a la fotografia de detall la de l'esquerra està cegada.


A la primera fotografia podeu observar frontalment la façana sud i a la següent podeu veure, a més a més d'aquesta façana a l'esquerra, com la nau està capçada amb un absis semicircular a l'est.


A la part central de l'absis hi ha una finestra d'arc de mig punt i doble esqueixada. Com podeu constatar a la fotografia l'absis és molt auster i no presenta cap decoració.


Aquest tipus de finestres gràcies a la forma divergent dels bancals o l'ampit augmenten la quantitat de llum natural que entra de l'exterior de l'església. A la fotografia de detall la podeu veure millor.


A la part sud de l'absis s'obrí posteriorment una finestra circular que podeu observar amb més detall a la fotografia següent.


Deixem l'absis i tornem a l'element arquitectònic més destacat de l'església, la portalada romànica formada per cinc arquivoltes d'arc de mig punt protegida per un guardapols llis.

La portalada, feta amb marbre rosa d'Isòvol, sembla que tenia a sobre una teuladeta de la que en queden les dues mènsules molt erosionades sobre les que es recolzava.
 

 A la dovella clau del guardapols hi ha esculpida una imatge de Crist que està beneint amb la mà dreta i sosté un llibre amb l'esquerra. Com podeu constatar a la fotografia de detall s'han perdut la cara i part de la mà dreta.


L'arquivolta de l'arc més exterior està decorada amb onze petites escultures. Als extrems de l'arc hi estan representats Adam i un cap barbut ( esquerra ) i Eva amb un acròbata nu que podria representar al diable temptant a Eva ( dreta ).
 


Tornant al costat esquerre, sobre Adam i el cap barbut i abans de la dovella clau del guardapols, veiem les petites escultures que representen a un ésser fantàstic amb unes terribles dents que ha començat a devorar a un personatge barbut. L'escultura de la seva dreta és també d'un ésser de caràcter fantàstic que té mutilat el cos.



A la dreta de la dovella clau trobem una figura humana sense braços, també despullada i a la seva dreta un altre cap barbut que a la dreta ja té l'acròbata nu i Eva tancant les escultures de l'arquivolta.

 
El treball escultòric de la portalada, a més a més de la dovella clau i l'arquivolta de l'arc més exterior, el podem veure als quatre capitells -  dos capitells a banda i banda de la porta -. Dos dels capitells son de tipologia vegetal i els altres dos zoomorfs.
 


A la propera entrada dedicada al romànic cerdà observarem detalladament aquests capitells, entrarem a l'església i acabarem de resseguir perimetralment la petita església romànica.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada