Pàgines

divendres, 31 d’agost del 2012

Pugem a la quarta planta...

L'any 1.997, Juan José García i Pablo Molinero van fundar l'editorial Siloé, especialitzada en edicions facsímils. En un edifici de quatre plantes, al centre de la ciutat de Burgos, a la Travesía del Mercado nº 3, just al costat de la Plaza Mayor, Siloé ha promogut el Museu del libro. Fadrique de Basilea. L'objectiu que ens proposen la gent de Siloé amb el seu projecte museístic és molt clar: " De la tablilla de arcilla a la tableta electrónica. Un viaje por la evolución del objeto infinito: el libro".
Comencem, doncs, aquest viatge per la quarta planta que acull els orígens del llibre. Donem un cop d'ull a la prehistòria del llibre des de les primeres manifestacions rupestres al còdex romà. Les properes fotografies ens permetran passejar-hi...

En aquestes taules de cera del segle II és podia escriure amb un punxó. Recordeu els de Cicle Mitjà, les explicacions de la gent de Documenta sobre la història del llibre i aquest tipus de taules concretament?


Sorprenent! El que veieu és un manuscrit en canya de bambú. L'alfabet és tàmil i l'escriptura brahàmica. No havia vist mai un llibre escrit sobre canya, i vosaltres?

Als voltants del quart mil·lenni abans de Crist, neix a Mesopotàmia l'escriptura. Aquesta primera escriptura es diu cuneïforme, ja que per escriure feien anar una canya tallada en forma de falca, i al pressionar sobre l'argila, s'obtenia una marca triangular. A la fotografia podeu veure la tauleta de Fara. Antiga Shuruppak ( Mesopotàmia) del 2.600 a C. L'original està al Museu del Louvre.

Les nenes i nens de primària segur que recordeu la sortida de Cicle Inicial al Molí Paperer de Capellades. Algú pot explicar com es fa el papir, o com és el seu tacte? A la fotografia podeu veure un rotlle de papir i el calamus per escriure-hi .
Baixarem a la tercera planta per descobrir els llibres de l'Edat Mitjana Il·luminada.
Em voleu acompanyar?
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada