Pàgines

divendres, 29 de maig del 2015

Þjóðminjasafn Íslands.

L'entrada Bókasafn ens permeté donar un cop d'ull a la Biblioteca Nacional d'Islàndia. Molt a prop, a uns minuts a peu, ens espera el Museu Nacional d'Islàndia ( Þjóðminjasafn Íslands ), creat l'any 1.863 per Jon Arnason que reuní una col·lecció d'objectes que fins aquell moment estaven ens museus danesos. L'edifici actual és del 1.950 i es construir per decisió del parlament quan al 1.944 es fundà la República d'Islàndia.


Sigurður Gudmundsson fou el segon comissari del museu que tenia com objectiu principal fer una col·lecció d'antiguitats. Passejant per les diferents sales podem donar un cop d'ull a la història  del país, des dels assentaments víkings fins a l'actualitat.


Els cavalls eren molt importants, per això quan moria un víking al costat enterraven el seu cavall, així  podria cavalcar després de la mort...


Al museu hi ha exposats uns dos mil objectes, fotografies i propostes multimèdia. L'any 2.004 es remodelà tot l'edifici, canviant la proposta museística per tal de transformar al visitant en protagonista, que pot vestir-se amb una armadura antiga, emprovar-se joies o parlar per telèfon amb un cap tribal...


El museu ens mostra com es va construir la nació, un llarg camí fins a convertir-se en país independent el 23 de maig de 1.944. Quatre seccions ens ensenyen el procés en el que veiem el treball i l'estil de vida basat en l'habilitat i l'adaptabilitat dels islandesos; des dels primers assentaments de l'any 870. Descobrim la distribució dels assentaments, l'art, cultura, societat i idioma. També coneixem el domini dels caps tribals cristians, la dependència de Noruega i de Dinamarca.


Una petita figura humana de bronze, que per l'estil és de l'any 1.000, es creu que representa a Thor un dels principals déus nòrdics. Està agafant un objecte pesant que pot ser el martell, l'arma utilitzada per aquest déu. En la mitologia escandinava aquest martell s'anomena Mjolnir. Altres teories diuen que pot ser Crist entronitzat i que el que duu a les mans és una creu cristiana. Penseu que en període de l'any 800 al 1.000, la religió predominant era l'adoració pagana dels déus nòrdics; però també hi havia cristians a Islàndia, sembla que en coexistència pacífica amb els pagans. La figureta va ser trobada l'any 1.815 a Eyjafjörður i enviada a Copenhaguen al 1.817. Retornà al país del gel i del foc al 1.930.


Un dels objectes més impressionants és la porta de l'església de Valþjófsstaður ,d'estil romànic de l'any 1.200. Representa la llegenda medieval del cavaller i el lleó, en la que el cavaller mata a un drac alliberant al lleó, que es torna el seu fidel company. Es creu que va ser tallada a Islàndia i que era un terç més alta, amb tres medallons.


El cercle superior representa la llegenda medieval. A la part inferior de cercle podem veure com el cavaller mata al drac amb la seva espasa. L'acompanya el seu fidel falcó de caça, que també es veu a la meitat superior a la dreta del cap del cavaller, a la zona menys il·luminada. Al cercle inferior hi ha quatre dracs entrellaçats. A la porta hi ha un petit text en escriptura rúnica. Moltes esglésies medievals islandeses tenien les portes de fusta tallada, però aquesta és l'única que es conserva.Va estar al seu emplaçament original fins al 1.851.


El Crist d'Ufsir és una figura del 1.200 d'estil romànic tallada en fusta de bedoll en el que encara queden petites restes de policromia. Representat amb barba i cabells llargs fins a les espatlles. El cap aixecat, els ulls oberts i els braços en angle recte característiques típiques del romànic.


El museu també és responsable de la conservació de cinquanta edificis històrics repartits per tot el país, molts d'ells oberts al públic. Als nens que visiten el museu els espera un espai molt especial...


La sala de la segona planta dedicada al joc proposa als visitants aprendre jugant amb l'objectiu d'augmentar l'interès per la història i la seva comprensió.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada