Passejar per l'eix comercial de Lleida sempre és una bona idea. Segur que els que practiqueu aquest costum heu passat moltes vegades per l'espai que us mostra la propera fotografia, però sabeu què és aquesta estructura porticada i qui és el personatge representat al bust que mira cap a la Plaça Sant Joan?
L' estructura porticada construïda entre els segles XIII i XVII s'anomena el Pilar del General. Són restes de la urbanització medieval de la ciutat. El porxo és molt conegut pels lleidatans perquè en ell hi ha l'entrada al Teatre Principal, inaugurat el darrer cap de setmana del 1.951.
Antigament en aquest espai hi havia una argolla on es lligaven els delinqüents per exhibir-los públicament. El bust ens recorda a qui fou nomenat corregidor de Lleida l'any 1,786 i transformà profundament la nostra ciutat.
Lluís de Blondel de Drouhot i Dàvalos, primer Marqués de Blondel de l'Estany, nascut a Hainaut l'any 1.728 va ser el responsable d'una sèrie d'obres fonamentals per modernitzar Lleida. Entre 1.786 i 1.794 realitzà obres de conducció d'aigües molt importants, i urbanitzà zones despoblades. Va fer construir un mur de pedra al costat dret del Segre amb la finalitat de protegir les cases de les riuades.
Us proposo deixar l'eix comercial i passejar virtualment fins a la Plaça del Dipòsit, on descobrirem una de les obres tutelades per Lluís de Blondel...
És difícil imaginar quan s'està a la plaça, el tresor que amaga sota. Una pista, la font que podeu veure a la fotografia, a més a més de ser una font pública, és també un respirador; és a dir una obertura a
través de la qual es renova l'aire d'un espai tancat o a través de la
qual poden sortir els fums, els gasos, etc., produïts a l'interior d'una
cavitat...
Si deixem la plaça i anem a la cantonada del Carrer de l'Assalt amb el carrer de Múrcia, trobareu l'accés al Dipòsit del Pla de l'Aigua. Voleu entrar-hi?
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada