Pàgines

dijous, 24 de març del 2016

El misteri del carrer del Clavell... ( i 3 )

A la segona entrada dedicada al carrer del Clavell entràrem a la Mesquita Omar i, gràcies a les explicacions de l'Aziz, vam conèixer com funciona l'Escola Omar; que els dissabtes i diumenges dóna classes de llengua àrab i estudi de l'Alcorà a 152 alumnes. Si ens vam centrar en les classes de llengua àrab, avui veurem als nens enfeinats llegint l'Alcorà. Compartir el mateix espai per la pregària i per fer classes és una mica complicat, però han buscat una solució imaginativa:pleguen les taules i retiren els plafons de fusta que separen els espais en sis aules. A l'esquerra de la propera fotografia en la que un grup de nens i nenes llegeixen l'Alcorà, podeu veure el púlpit des d'on els divendres, dia festiu dels musulmans, l'imam dirigeix la pregària. 


L'Alcorà és el llibre sagrat de l'Islam. La paraula Alcorà significa "lectura en veu alta", "recitació", "predicació". El llibre conté la paraula d'Al·là, revelada al profeta Mahoma ( Muhammad ) per l'arcàngel Gabriel ( Jibil). És el primer llibre escrit en àrab, amb un estil proper a la poesia, estil que ha influït molt en la literatura escrita en àrab. La tradició diu que aquest missatge fou revelat a Mahoma entre els anys 610 i 632. A la propera fotografia podeu veure els dos púlpits de la Mesquita Omar a contrallum.

  
El de la dreta és el que fa servir l'Imam en la pregària dels divendres i el de l'esquerra l'utilitza per a la resta de les pregàries. Els musulmans creients, preguen cinc cops al dia: a l'aurora, al migdia, a mitja tarda, a la caiguda del Sol i a la nit. Els horaris de les pregàries varien al llarg de l'any perquè el Sol determina quan cal fer-les. Els prestatges, a la dreta i esquerra d'aquesta sala, serveixen per guardar l'Alcorà.


Escoltar als nens i nenes llegint l'Alcorà mentre la llum del matí entra per la finestra, des de la que es pot veure la plaça Paeria, i omple la sala em recorda el moment històric en el que la nostra estimada Lleida convivien àrabs, cristians i jueus.


El calendari musulmà o islàmic és un calendari lunar. Comença el dia en el que el profeta Mahoma ( Muhammad), va tindre que fugir de la ciutat de la Meca per anar a la ciutat de Medina. El calendari es basa en cicles lunars de 30 anys. Els càlculs són difícils però de forma resumida cal saber que 33 anys del calendari musulmà equivalen a 32 anys del calendari gregorià. Si la fugida de Mahoma correspondria en el calendari gregorià al 16 de juliol del 622, actualment estem al 1.437.


Dono les gràcies a l'Aziz Boanjimi per la seva gentilesa, cordialitat i ganes de compartir i fer conèixer la seva cultura. Agafo les meves sabates, em calço, ens acomiadem i torno a baixar per l'escala acabada de pintar del carrer del Calvell número 2.


L'Escola Omar, projecte de l'Associació Islàmica de Lleida i Província, ensenya tots els dissabtes i diumenges a petits lleidatans àrabs, la seva llengua i el coneixement de l'Alcorà, en un pis d'un dels carrers més antics de Lleida: el carrer del Calvell.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada