Pàgines

dilluns, 18 de juliol del 2016

L'arxiu arqueològic de Lleida ( 4 ).

Darrere del mosaic de les termes d'Ilerda, trobat a les excavacions fetes entre 1.999 i l'any 2.005 als carrers cardenal Remolins i Democràcia, i que ens permet veure com eren els banys públics de la nostra ciutat al segle II; tenim un espai en el que els més petits gaudeixen del taller fem d'arqueòlegs.


El sorral, és un jaciment simulat en el que nenes i nens coneixen els procediments d'excavació arqueològica. Els petits arqueòlegs descobreixen com s'obtenen dades i quina interpretació històrica en podem fer. La sorra amaga restes de construccions, fragments de ceràmica, ossos i reproduccions de monedes.


Aquesta introducció didàctica al món de l'arqueologia ja fa temps que la duen a terme genialment la gent del Camp d'Aprenentatge de la Noguera amb l'activitat: " Què podem saber dels objectes del passat excavant un jaciment arqueològic? Excavant el passat. " 


Una sèrie de plafons que envolten l'espai del "jaciment", ens ajuden a classificar els materials trobats. Uns quadres de doble entrada ens faciliten aquesta feina. Al de l'esquerra podem veure el dedicat a les monedes que ens mostra fotografies de l'anvers ( cara ) i els revers ( creu ) de cada moneda amagada al sorral i la situa en l'època històrica. En el de la dreta, de cada època apareixen fotografies de cada fragment ceràmic i una de la peça sencera.


Amb un text senzill i entenedor, el plafó explica als alumnes que durant 2.500 anys d'història els habitants de Lleida han fet anar molts estris de ceràmica per cuinar, menjar o guardar aliments. L'estudi dels trossos de ceràmica, que resisteixen molt bé el pas del temps, permet als arqueòlegs saber a quina època corresponen.


Els ossos també són molt resistents al pas del temps i ens donen molta informació. Ens expliquen com eren les persones que vivien fa una colla de segles: quant temps vivien, quines malalties patien, que menjaven... Els ossos d'animals ens ajuden a entendre que caçaven, pescaven o criaven els nostres avantpassats.


El material trobat cal classificar-lo en aquest senzill moble que indica les diferents moments històrics de la nostra ciutat des de l'Iltirta ibèrica ( 500 aC - 100 aC ) fins al moment actual. Nens i nenes situen les peces descobertes al "jaciment" a l'espai corresponent a : Iltirta ibèrica, Ilerda romana, Medina Larida medieval andalusina, Leyda medieval feudal, Lleida moderna, i el moment actual.


S'explica també com s'ha de fer l'excavació d'un jaciment, traient les peces de forma ordenada, apuntant totes les dades, recollint els objectes, dibuixant i fotografiant les construccions, fent un informe del que s'ha trobat i elaborar conclusions.


Un plafó responent a la pregunta: Per què trobem coses sota terra? explica com es forma un jaciment i els diferents motius d'aquest perquè. Per exemple, com que ni hi havia bancs, la gent amagava els estalvis i les joies sota terra o a les parets de les cases. Recordeu que a la sèrie d'entrades dedicades al Museu de Lleida descobrírem l'Ocultació de Seròs, un conjunt d'objectes que aparegué l'any 1.985 quan enderrocaren una casa. L'abandó voluntari o forçat de les ciutats o l'enterrament dels morts des de la prehistòria són altres respostes a la pregunta inicial.
Deixem aquest espai didàctic per visitar-ne un altre situat darrere de les vitrines on s'exposen els estris que els lleidatans han utilitzat a les seves cases al llarg de la història.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada