Pàgines

dimecres, 26 d’octubre del 2016

Assaborir la mesquita ( 3 ).

L'última entrada dedicada a la mesquita de Còrdova ens descobrí el seu espai més fascinant. Les fotografies us permeteren valorar la bellesa del mihrab, lloc cap on han de mirar els qui resen, situat al mur de l'alquibla orientat cap a la Meca. La maqsura, espai proper al mihrab, és en l'arquitectura islàmica el recinte reservat a les mesquites en el que es situa el califa i l'imam durant les oracions públiques. Avui començarem observant una de les altres portes de la maqsura, més senzilla però amb un arrabà preciós...


En aquesta porta podem veure inscripcions amb cal·ligrafia cúfica, la més antiga en llengua àrab, a l'arc de ferradura, l'arrabà de l'arc, l'arrabà de la finestra i resseguint l'arc de ferradura més gran. 


L'any 1.236 després de la reconquesta cristiana de la ciutat de la mà de Fernando III de Castilla anomenat "El Santo", la mesquita es consagrà com a catedral a la Antigua Capilla Mayor.


L'antiga Capilla Mayor de la catedral s'edificà entre els anys 1.257 i 1.274 en l'espai de la lluerna d'Al-Hakén II. La barreja d'estils arquitectònics que suposa anar edificant una catedral a l'interior d'una mesquita ens permet veure elements islàmics, gòtics, renaixentistes i barrocs caminant pocs metres.


L'any 1.607 finalitzen les obres del creuer de la Capilla Mayor, i a partir d'aquell moment s'anomena Capilla de Villaviciosa. Ha tingut moltes transformacions al llarg dels segles. La capella barroca fou destruïda al final del segle XIX per deixar a la vista l'obra califal.
Anem ara virtualment a la Capilla Real, de planta rectangular, ornamentada al gust mudèjar imperant a la casa reial del moment. La capella està coberta per una volta d'arcs entrecreuats amb plementeria ( peces de poc gruix d'una volta gòtica que omplen els espais entre els arcs o nervis). Als murs dels costats menors d'aquest espai rectangular hi ha arcs poliloulats, mentre que als costats més grans del rectangle tenim tres arcs iguals que serveixen de suport a la rica decoració de guixeria que ocupen tot el mur.


L'any 1.312 el rei Fernando IV anomenat "el Emplazado", morí a Jaén. Inicialment volien enterrar-lo a Sevilla o Toledo, però degut a les altes temperatures d'aquell moment el traslladaren a Còrdova, la ciutat més propera. El seu fill Alfonso XI "el Justiciero", manifestà el seu desig de ser enterrat al costat del seu pare. Quan va morir l'any 1.350 l'enterraren a la Capilla Rela de Sevilla, però l'any 1.371 el traslladaren a Còrdova, on aquell any s'havien acabat les obres de la Capilla Real a la catedral construïda a l'interior de la mesquita...


Anem a l'angle sur-oriental de l'immens edifici on ens espera la sorprenent Capilla del Sagrario . Situada a l'espai corresponent a l'ampliació de la mesquita feta per Almansor. Els frescos d'aquesta capella són la mostra més important de pintura mural en territori andalús. Hi voleu donar un cop d'ull?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada