Pàgines

dimarts, 13 de desembre del 2016

La Casa del Chapiz.

Sortim del Bañuelo, l'edifici civil més antic de Granada d'estil zirí construït al segle XI, per continuar passejant virtualment per l'Albaicín. A la propera fotografia feta des de l'Alhambra podeu veure les lluernes octogonals i en forma d'estel del sostre del Bañuelo, per on es filtrava la llum solar amb vidres de colors...


Continuem caminant lentament per la Carrera del Darro fins arribar al passeig que oficialment  té el nom de Paseo del Padre Manjón però que tothom coneix com el Paseo de los Tristes perquè era el lloc per on passaven els seguicis fúnebres camí del cementiri. En aquest passeig ens saluda , majestuosa, l'Alhambra.


Quan acaba el passeig comencem a enfilar la Cuesta del Chapiz on trobem a la cantonada amb el Camino del Sacromonte, el nostre objectiu d'avui: la Casa del Chapiz, que també es coneix com las Casas del Chapiz ja que el conjunt està format per dues cases amb els seus corresponents patis. A la propera fotografia podeu veure la Casa de Hernán López el Chapiz amb la sala de  lectura de la biblioteca de la Escuela de Estudios Árabes al fons.


Documents del 1.525 ens expliquen que aquestes cases eren del morisc Hernando el Ferí. Quan va morir un dels habitatges es mantingué com a residència dels seus fills, i l'habitatge més gran fou pel seu gendre Lorenzo el Chapiz.


Després d'expulsar als moriscs del Regne de Granada, la propietat fou confiscada per la corona castellana l'any 1.571 i va passar al Patronato de Salazar fins a mitjans del segle XIX. La Casa del Chapiz fou declarada Monumento Nacional l'any 1.919, i deu anys després la comprà l'estat quan l'edifici estava en estat lamentable. 


L'arquitecte Leopoldo Torres Balbás fou el responsable de les obres de restauració que van permetre instal·lar-hi l'any 1.932 la seu de La Escuela de Estudios Árabes, un institut d'investigació que forma part del Consejo Superior de Investigaciones Científicas ( CSIC ). L'objectiu principal de l'escola és protegir i promoure els estudis àrabs a Espanya. Del 1.932 al 1.939 fou dirigida per un Patronat de la Universitat de Granada, i a partir del 1.939, pel CSIC. Els investigadors de l'escola es centren en l'estudi  de la història, dels textos andalusins, i en l'arqueologia i l'arquitectura islàmiques.
El jardí de la Casa del Chapiz ens regala una vista impressionant i difícil d'oblidar de les teulades de l'Albaicín i l'Alhambra.


Les col·leccions de la biblioteca es centren en els estudis àrabs i islàmics, preferentment els dedicats a  al-Andalus. Hi podeu trobar llibres, revistes impreses i electròniques, material gràfic i documentació d'arxiu.


Cal destacar les 134 obres àrabs manuscrites distribuïdes en 63 volums, com el Tractat d'Agricultura d'Ibn Luyun  del 1.348. La col·lecció de manuscrits i part de la col·lecció del fons antic, estan digitalitzades i es poden consultar a Manuscripta CSIC i Simurg.
Deixem la Casa del Chapiz donant un cop d'ull a la propera fotografia vista d'ocell, feta des de l'Alhambra. A la part baixa podeu veure el Paseo de los Tristes, al final del qual hi ha una colla de xiprers... 


És el Palacio de los Córdova, on comença la Cuesta del Chapiz. El gran edifici de la part central esquerra de la fotografia és el col·legi Ave María Casa Madre, a la dreta del qual, amagades entre els xiprers, podeu veure las Casas del Chapiz amb el seu magnífic jardí. Continuem enfilant-mos per la Cuesta del Chapiz amb l'objectiu d'arribar al Mirador de San Nicolás, l'esforç té premi...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada