Pàgines

divendres, 14 d’abril del 2017

"la sabateria"

Ahir passejava tranquil·lament pel Centre Històric de Lleida, concretament pel carrer Lluís Besa, una mica despistat perquè estava rumiant com fer unes fotografies per una sèrie d'entrades al blog sobre l'antic convent de santa Clara i el Museu de Lleida, que podeu veure a la propera fotografia a esquerra i dreta, darrere l'arbre, respectivament.


Per un moment vaig deixar de pensar en aquelles futures entrades al blog perquè em semblà estrany el que estava veient, una pila de llibres a terra. Gràcies a ells, perquè sinó ni me'n hauria adonat, descobrí una nova llibreria a la nostra ciutat.


En un moment en el que es tanquen llibreries i més llibreries sorprèn trobar una valenta, l'Estefania, que amb molta il·lusió s'arrisca en aquest difícil negoci que coneix bé perquè ha treballat una colla d'anys en una llibreria.


La llibreria es diu "la sabateria" i és un homenatge personal de l'Estefania a un sabater artesà i al seu petit negoci del carrer la Palma. Cada matí coincidia amb el sabater quan obria la seva botigueta, però un dia no va obrir, ni l'endemà, ni l'altre... Ara molt a prop d'aquella petita botiga el passat divendres dia set obrí, una altra vegada, la sabateria.


Remenant entre els llibres que encara estan col·locant als prestatges podreu observar detalladament una colla de formons, els instruments de fusta que els sabaters introdueixen a l'interior de les sabates per donar-los-hi forma. A la fotografia següent, sobre el prestatge en podeu veure sis, i a la dreta un peu de ferro en el que el sabater introdueix la sabata per clavar-hi la sola.


A "la sabateria" trobareu llibres de segona mà i també alguns de nous. Aquest espai del carrer Lluís Besa 3 cantonada amb el carrer Nou us convida a remenar i remenar. En aquest petit local els treballadors que van construir el Museu de Lleida, acabat al novembre del 2.007, donant una nova vida a l'antiga llar de sant Josep, seguint les ordres de l'arquitecte Joan Rodon; tenien el seu espai per canviar-se i guardar les seves coses.


És essencial per Lleida recuperar la vida del Centre Històric, el Pla Horitzó 2.018 de l'Ajuntament té aquest objectiu. Però els lleidatans hem de tornar a passejar pels nostres carrers de sempre, alguns no hem deixat de fer-ho mai, i gaudir-ne sense cap vergonya. No tenim la sort d'altres ciutats a les que la història ha tractat amb menys duresa, però si el desig d'estimar-la malgrat tot.


Alguns dels llibres que he vist als prestatges no són gens fàcils de trobar, com Cataluña de José Pla d'Ediciones Destino. Em va costar molt localitzar-lo i vaig explicar-vos tot el periple a l'entrada "Cataluña".


Encara cal fer molta feina perquè tot estigui al seu lloc, però penseu que la petita llibreria només té una setmana de vida, una vida que espero que sigui llarga.


Després de desitjar molta sort a l'Estefania i encomanar-li un llibre difícil de trobar, surto de "la sabateria" agraint a la pila de llibres la descoberta de la nova llibreria.


Si un dia decidiu entra-hi, potser trobareu treballant molt concentrat al vell sabater en un raconet, emocionat i amb un petit somriure perquè ha tornat al seu estimat Centre Històric. Deixeu-lo gaudir del moment..
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Gracias por el articulo, me ha encantado, y las fotografias esplendidas,
    Estefania se lo merece, sus amigos estamos orgullosos de ella

    ResponElimina
  2. De res Beatriz,esperem que l'Estefania gaudeixi molt amb la seva llibreria.
    Atentament

    ResponElimina