Pàgines

dimecres, 12 d’abril del 2017

La biblioteca del palau gòtic.

Fa un mes a l'entrada "A l'antic orfenat" visitàrem el Archivo General de la Guerra Civil Española de Salamanca. Al sortir-ne us deia que tornaríem al centre de la ciutat per mirar i admirar un palau molt especial, d'estil gòtic i elements platerescos, que actualment acull una biblioteca pública. Les reixes de les finestres es consideren una de les millors mostres de forja gòtica espanyola. Estic segur que coneixeu l'edifici... 


Construït entre 1.493 i 1.517 combina l'estil gòtic tardà amb el plateresc renaixentista. L'edifici s'amplià i reparà l'any 1.701. En la seva dilatada història, a més a més de palau urbà representatiu de la nova noblesa del segle XVI, els soterranis ha estat presó on els estudiants de la Universidad de Salamanca complien les penes imposades pel Maestre-Escuela. Des del 1.993 i després d'una llarga restauració, acull la Biblioteca Pública del Estado. El palau fou declarat Monumento Nacional l'any 1.929.


Si encara no heu endevinat de quin edifici parlo després de veure les dues fotografies anteriors, cosa que dubto, confirmaré les vostres deduccions. Efectivament és la Casa de las Conchas, amb una façana amb més de tres-centes conquilles, símbol de la família Pimentel, que la decoren des del casament de Juana Pimentel amb Arias Maldonado l'any 1.517.


El símbol de la família Maldonado és la flor de lis, que podeu veure al blasó emmarcat per motllures de línies corbes i rectes que hi ha sobre la porta principal del palau. A la part inferior de la llinda es representen sis dofins units a motius vegetals. El dofí és el símbol renaixentista de l'amor.


Entrem al palau, al pati del qual trobarem elements medievals, mudèjars i renaixentistes. A la planta baixa ens sorprendran els arcs mixtilinis, que trobareu en força edificis de Salamanca. En aquest arc destaca la combinació de línies corbes còncaves i convexes i línies rectes.


A la biblioteca trobareu els serveis de préstec, renovacions i llicencies per internet, informació, informació local, internet i ofimàtica, i la proposta de compra de llibres i audiovisuals. L'any 2.013 hi havia 138.584 fons bibliogràfics, 25.555 fons no bibliogràfics i 2.004 revistes i diaris.


Aquell mateix any la biblioteca tingué 331.446 visitants i 100.769 socis. Parlem de 3.559 metres quadrats per us bibliotecari distribuït en cinc plantes, amb 202 llocs de lectura.


A la planta superior del pati els arcs, en part mixtilinis, es recolzen sobre columnes de marbre blanc de Carrara, un dels més apreciats per la seva blancor. El pati està rematat per una cresteria formada per flors de lis acompanyades de gàrgoles.


La biblioteca organitza una colla d'activitats com els clubs de lectura que es reuneixen setmanalment, els tallers d'escriptura, exposicions d'art contemporani i bibliogràfiques, debats, concerts, cinema, teatre...


Moltes llegendes parlen d'aquest palau, la més popular a Salamanca diu que la família propietària de l'edifici amagà les joies sota una de les conquilles de la façana, deixant documentada la quantitat amagada però no la conquilla... Diuen que qui vulgui aventurar-se a buscar el tresor ha de pagar una fiança estipulada, i si el troba recupera la fiança i es pot quedar les joies, però si no el troba perdrà els diners.


Les conquilles no estan esculpides en els carreus sinó que estan adossades a ells amb un ganxo de ferro. Si visiteu Salamanca, guardeu una estoneta per gaudir del seu Palau-Biblioteca.
Atentament.
Senyor i 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada