Pàgines

divendres, 13 d’octubre del 2017

Petites esglésies bizantines.

Si sou uns enamorats de l'art i de la història no podeu deixar de visitar Atenes. La ciutat, a més a més de les grans joies del patrimoni, ens regala mentre hi passegem , una colla de petites esglésies bizantines. Avui donarem un cop d'ull a quatre d'elles, però són moltes més les que us esperen a la capital grega.
Començarem per una de les zones més comercials, el carrer de vianants Ermou, que comença a la plaça Sintagma i avança pel centre històric fins arribar als barris de Plaka i de Monastiraki. Al mig d'aquest carrer ple de botigues trobem la petita i bella església de Kapnikarea, construïda al segle XI.  


Dedicada a la Presentació de la Mare de Déu, es coneix com l'església de la Princesa. És un autèntic miracle que aquesta església envoltada d'edificis moderns no fos enderrocada quan es va fer el carrer. El rei Lluís I de Baviera la va salvar l'any 1.834 quan modernitzaven la ciutat. Actualment pertany a la Universitat d'Atenes. És de planta cruciforme i la seva cúpula descansa sobre quatre columnes romanes.


Continuem passejant per Ermou i quan arribem al carrer Karaiskaki l'agafem per endinsar-nos al barri de Psiri, un antic barri que ha canviat molt i ara ens ofereix edificis neoclàssics i força botigues i bars. On es creuen els carrers Anargiron i Agatharchou trobem la petita església d'Agia Paraskevi.


Podeu descansar en qualsevol de les moltes terrasses del barri, al costat de l'església en teniu una, abans de seguir el nostre periple en el que anirem fins a l'àgora antiga on ens espera l'església dels Sants Apòstols construïda fa mil anys... 


Fou la primera església construïda en el període mitjà bizantí, conegut com Segona Edat d'Or ( 913-1.024). S'edificà sobre un nymphaeum del segle II ( nimfeu en català), que és un monument dedicat a les nimfes de les fonts.


És una de les esglésies més antigues d'Atenes, datada entre els anys 1.000 i 1.025. Durant els enfrontaments entre otomans i venecians, en patí les conseqüències. Entre 1.954 i 1.957 fou reconstruïda i es van retirar els afegits del segle XIX. És de plata quadrada cruciforme i la cúpula observa tranquil·lament l'àgora grega.

  
Si encara no esteu cansats us proposo sortir de l'àgora antiga i començar a enfilar el turó coronat per l'Acròpolis. Al carrer Theorias ens espera  l'església de la Transfiguració.


Està al costat del museu arqueològic Kanellopoulos, una de les col·leccions privades més importants d'Atenes, amb més de sis mil peces.
Quan els turcs avançaven cap als monestirs de Metéora, els monjos tingueren que fugir. Aquesta fou un dels vint-i-quatre monestirs que tingué la comunitat en el segle XV. 
Deixem les petites esglésies bizantines per anar fins al nostre proper objectiu: la porta d'Adrià i el Temple de Zeus.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada