Pàgines

dilluns, 9 d’octubre del 2017

Les cinc taules del retaule major (1).

Fa pocs dies us explicava el retorn a terres lleidatanes del calvari romànic de  Tragó de Noguera i de cinc de les taules gòtiques del retaule major de l'antiga església de Sant Joan de Lleida procedents del MNAC ( Museu Nacional d'Art de Catalunya ). L'entrada "Calvari" ens permeté observar-lo detalladament. Avui comencem una sèrie de cinc entrades per gaudir de les taules de Pere Garcia de Benavarri


D'esquerra a dreta podeu veure el naixement de sant Joan Baptista, la inscripció del nom de sant Joan Baptista, el baptisme de Crist i la decapitació de sant Joan Baptista. Després de la presentació en públic de les taules, la de sant Jeroni es guardà al magatzem...
A la taula protagonista de l'entrada d'avui,la del naixement de sant Joan Baptista, un grup de cinc parteres o serventes assisteixen a Isabel ( mare d'en Joan situada a l'esquerra ), portant-li beguda, ous, pa i una au cuinada.


En primer terme hi ha tres dones més, dues assegudes al costat d'un braser de forma quadrangular de ferro forjat. La del centre és Maria, la cosina d'Isabel, mare de Joan Baptista.


Alguns d'aquests brasers es conserven en diferents museus del nostre país, com el que podeu veure a la propera fotografia, datat entre els segles XIII-XIV de la Seu Vella de Lleida. El trobareu al Museu de Lleida


La pintura sobre taula és una tècnica en la que el suport pictòric és una fusta, substituint al llenç. Normalment per pintar sobre taula s'empra oli o tremp. Aquesta tècnica ja s'utilitzava a Grècia i Roma.
La propera fotografia de detall ens permet veure a Maria i al petit Joan, tots dos nimbe, el cercle lluminós que els pintors col·loquen darrere del cap dels personatges sagrats.


Els pocs elements que es conserven de l'antiga església de Sant Joan i els diferents documents parlen d'un imponent edifici que fou destruït l'any 1.868 durant el moviment revolucionari conegut amb el nom de La Gloriosa, que foragità del tron a Isabel II i obrí un període de llibertats democràtiques. L'excusa d'aquest fets de la revolució de setembre fou que l'edifici amenaçava ruïna...


Les taules foren pintades amb tremp sobre fusta per un dels principals pintors gòtics Pere Garcia de Benavarri. El retaule major de l'església de sant Joan fou un dels encàrrecs més importants de la seva carrera. Un gran retaule per la que, en aquell moment històric, era la parròquia més important de la ciutat de Lleida.


A més a més del retaule de l'altar major de l'antiga església de sant Joan, Pere Garcia de Benavarri treballava aquells ans amb altres obres.Tal quantitat de feina fa suposar als historiadors de l'art que un grup de col·laboradors l'ajudava.


 Les taules  del naixement, la inscripció del nom , la decapitació i la de sant Jeroni foren adquirides l'any 1.907 per la Junta de Museus de Barcelona per 10.000 pessetes.La taula que observem avui, la del naixement de sant Joan Baptista, fa 196,5 x 122 x 7 centímetres.
A la propera fotografia podeu observar  el nimbe poligonal que duu Isabel, la mare de sant Joan Baptista. Els nimbes no són sempre circulars i poden tenir diferents formes: triangular, radiada, oval...


Però quin fou el camí seguit per aquest magnífic retaule des de l'any 1.678 quan deixà de presidir l'antiga església de sant Joan i fou substituït per un de nou? A les properes entrades dedicades a les taules que han tornat a Lleida, mentre les observem detalladament, descobrirem la resposta.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada