Pàgines

dilluns, 23 d’abril del 2018

Al turó dels llops...

El temps no s'atura i el calendari tampoc, per això avui torna a ser 23 d'abril un dia molt important pel nostre petit país. Els últims anys hem visitat virtualment Barcelona i Lleida per recordar al nostre patró Sant Jordi, però anteriorment el vàrem localitzar molt més lluny de casa: Stockholm, Berlín, Praha, Betlem... Avui ens allunyarem de Catalunya per recordar al cavaller nascut a la colònia romana de Diòspolis ( Palestina ) l'any 270, actualment anomenada Lod ( Ludd en llengua àrab ), una ciutat d'Israel de 65.000 habitants a setze quilòmetres de Tel Aviv.


Si el plaer de viatjar us porta a Atenes pugeu al turó Licaberto ( el turó dels llops ) perquè des dels seus 278 metres podreu gaudir del mirador més espectacular de la capital grega.


L'entramat urbanístic de la ciutat blanca que ocupa tota la plana i es va enfilant als diferents turons, us deixarà bocabadats. Veure el turó de l'Acròpoli amb les aigües del mar Egeu al fons, és tot un regal. Mentre contempleu la ciutat la petita capella ortodoxa de Sant Jordi ( Ayios Yeoryios ), d'un blanc immaculat, us farà companyia.


Diuen que on hi ha actualment la petita capella, hi hagué un temple dedicat a Zeus. Posteriorment ocupà aquest espai una esglesiola dedicada al profeta Elies.


És molt emocionant entrar-hi i veure al nostre patró en molts racons del minúscul espai. La volta, construïda a finals del segle XVIII, està decorada amb pintures al fresc com podeu veure a la propera fotografia.


A prop de la capella es van trobar epígrafs escrits sobre marbre que parlen d'un petit cementiri. Si obriu bé els ulls veureu una colla de vegades a Sant Jordi matant el drac...


Moltes de les imatges estan protegides per un vidre o un metacrilat que rep molts petons dels fidels. Els encarregats de la capella netegen permanentment, quan ho hi ha ningú, aquesta superfície plena de petons.


Fora de la capella hi ha un campanar que fou un regal de la reina Olga als fidels. Al costat del campanar trobareu un gran pal on oneja la bandera grega. Cada dia un petit grup de soldats s'encarrega d'hissar-la a primera hora del matí i arriar-la al final del dia. Cerimònia castrense envoltada dels turistes que esperen gaudir de la posta de Sol des del turó dels llops.


Una llegenda explica que Atena, filla de Zeus i Metis, deessa del la guerra, la civilització, la saviesa, l'estratègia, les ciències, la justícia i l'habilitat; i protectora de la ciutat d'Atenes agafà una gran roca del mont Pentèlic per col·locar-la a l'Acròpoli i així augmentar la seva alçaria perquè el turó sagrat estigués més a prop del cel. Però mentre traslladava la gran roca, li va caure i així es formà el turó dels llops...
Diuen que el nom del turó on hi ha la capella ortodoxa dedicada a Sant Jordi ens recorda que en èpoques passades hi vivien força llops.


Si observeu una estona als fidels cristians ortodoxos quan entren a les seves esglésies, veureu com veneren les Santes Icones i per fer  les ofrenes encenen les petites espelmes de cera d'abella. La resta de les espelmes del ritual litúrgic també són de cera d'abella. En les altres esglésies catòliques cada vegada hi ha més espelmes de parafina i també elèctriques...


Per arribar al cim del turó dels llops teniu dues opcions: pujar passejant o agafar el telefèric. Una petita sendera envoltada de vegetació a la part baixa del turó i més ampla al final del recorregut, us hi portarà. Si voleu agafar el telefèric aneu al carrer Aristippou cantonada amb Ploutarchou -al final del tram d'escales-, de l'exclusiu barri de Kolonaki.


Aprofiteu les vistes de 360º sobre tota la ciutat i seieu una estona en qualsevol de les cafeteries o restaurants que trobareu al cim del turó Licaberto. Les consumicions són cares, però gaudir d'Atenes a vista d'ocell no té preu...


Deixeu que la nit il·lumini la ciutat, amb el Partenó de protagonista principal. Estar lluny de casa però ben acompanyats del nostre estimat patró és tot un luxe.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada