Deixem el desaparegut carreró de la Sabateria Major, on fa segles treballaven segons el rei Jaume II, els millors artesans sabaters de tots els països de la Corona d'Aragó, per baixar a la plaça de Sant Joan que històricament acollí carrers i places amb nom d'oficis: la plaça dels Polls, la placeta de les Cols i els carrers Draperia, Corretgeria i Herbasseria...Malauradament aquests carrers ja no existeixen.
Al centre de la fotografia anterior podeu observar l'edifici de principi del segle XX de l'Hostal Mundial amb planta en forma de lletra L, per això l'altra façana la trobem anant a la plaça Paeria. A la seva esquerra l'edifici del 1.925 obra de Joan Bergós i Massó. Els dos edificis, d'estil noucentista, són els protagonistes d'aquesta part de la plaça.
A la fotografia anterior podeu veure la balustrada de l'Hostal Mundial i part de les baranes de pedra i de forja. A la següent la façana que no mira al centra de la plaça sinó a l'antiga plaça dels Polls.
El carrer Draperia passava perpendicularment a la Carrera Mitjana i seguia la calçada que actualment ocupa l'Hostal Mundial i anava fins a la fonda del Racó per acabar a la plaça de les Cols. Al carrer Draperia hi havia la casa de la Confraria dels Drapers, fabricants i expenedors de draps. Explica Josep Lladonosa al seu llibre "Els carrers i les places de Lleida a través de la història" que aquesta casa del gremi de Drapers estava situada davant de l'edifici de l'Hostal Mundial.
A la propera fotografia tenim l'edifici d'inspiració historicista del 1.952 obra de Lluís Domènech i Torres, que fou l'antiga seu del Banco Zaragozano.
Diferents documents ens parlen d'aquest carrer. Una acta de 1.340 diu que els carrers Draperia i Corretgeria eren veïns; i en un cens del 10 de novembre de 1.429 es parla d'alguns albergs veïns entre els Porxos de Dalt i el carrer Draperia. A la propera fotografia teniu el Pilar del General, l'entrada al carrer General i un dels extrems dels Porxos de Dalt.
El carrer Draperia donava a la Plaça de les Cols, una part de l'actual plaça Sant Joan que estava davant del Banco Vitalicio de España que podeu veure a la fotografia següent.
El nom de la plaça feia referència a la venda de cols i altres hortalisses. Josep Lladonosa ens explica que en una sessió del Consell de la Paeria del 25 d'octubre de 1.340 hi hagué moltes queixes dels veïns de la plaça i dels carrers annexos "per la mala olor que desprenien les cols i altres verdures, no només en aquest carrer sinó que també que molestaven les persones que transitaven pels carrers de la Corretgeria i de la Draperia. Es disposà que no es mullessin les cols ( ho feien per conservar-les més fresques ), ja que era la causa de la mala olor que desprenien". Al carrer Corretgeria els artesans feien corretjams, guarnicions, cinyells i altres objectes de pell.
Cal esforçar-se una mica per imaginar la Lleida Medieval, però si tornem al Pilar del General i ens endinsem al misteriós carrer General, farem un salt en el temps... A la popera fotografia podeu contemplar el Pilar del General i l'arc del Pont amb Indíbil i Mandoni des del carrer General.
Caminant uns pocs metres pel carrer General aviat trobareu les restes d'edificis enderrocats. Encara hi ha restes de l'escala que s'enfilava pel turó de la Seu Vella.
Una mica de valor, continuem caminant ens girem i.... sorpresa. Descobrim que les cases enderrocades es van construir sobre restes d'antics edificis, com demostren aquests arcs dels segles XIII i XIV.
No és estrany trobar edificis amb base medieval a la nostra ciutat, una sèrie de botigues, bars i espais públics ens regalen aquesta sorpresa com veurem en properes entrades.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada