Pàgines

diumenge, 28 d’octubre del 2018

El Museu Nacional d'Escòcia (1).

Continuem passejant per George IV Bridge on a l'entrada anterior dedicada a Edinburgh, titulada "Fidelitat", ens aturàrem davant la petita estàtua de bronze del Greyfriars Bobby Memorial que recorda el gosset que fou la mascota de Jonh Gray. Després de morir de tuberculosi, fou enterrat al cementiri de Greyfrians i el seu gos Bobby no es mogué mai més del costat de la tomba, acompanyant al seu amo durant catorze anys. Si ens girem per comprovar on mira el gos, veurem el nostre proper objectiu: el Museu Nacional d'Escòcia.


Concretament el que veieu és un dels dos edificis que formen el National Museum of Scotland. És el Museu d'Escòcia inaugurat l'any 1.998 i dissenyat per l'estudi Benson & Forsyth, de clara influència de Le Corbusier. L'edifici fou finalista l'any 1.999 del Premi Stirling del Reial Institut d'Arquitectes Britànics.


Girem a la dreta, on veieu l'autobús de la fotografia anterior, perquè l'entrada està a Chambers Street, un carrer ple d'edificis universitaris, museus  i restaurants. No entrem a l'edifici nou, sinó a l'antic Royal Museum, amb una magnífica façana victoriana  que fou inaugurat l'any 1.861. Accedim al musu pels soterranis de l'antic edifici. El Museu Nacional d'Escòcia és el resultat de la unió del Royal Museum amb el Museu d'Escòcia. A la propera fotografia podeu veure el punt on s'uneixen els dos edificis.


Agafem les entrades, són gratuïtes, i pugem les escales que ens duen a la Gran Galeria. Estic convençut que quedareu bocabadats al veure-la.


Espectacular construcció victoriana amb un gran sostre de vidre que inunda de llum la Gran Galeria que en companyia dels balcons i columnes de ferro forjat, són els protagonistes d'aquesta joia dissenyada per Francis Fowke ( 1.823-1.865 ) , arquitecte britànic, enginyer i capità del Cos dels Reials Enginyers. Aquesta era la peça central de l'antic Royal Museum.


Fowke també és l'artífex dels projectes per la ciutat de Londres del Royal Albert Hall i de diferents parts del Victoria and Albert Museum. És fàcil sentir-se petit quan aixequem la mirada per observar detingudament la Gran Galeria. Pel seu extrem est entrem a uns dels espais expositius del museu: Animal World.


És fascinant contemplar els animals i els esquelets que semblen haver aturat els seu desplaçament saltant, volant, nedant... En aquest espai trobareu animals actuals i especies extingides.


Caminar entre els centenars d'animals ens il·lustra sobre la gran varietat de la vida animal del nostre planeta. Podreu recordar o descobrir com es comporten i interactuen amb el medi en el que viuen. Una proposta per explorar la vida animal de tot el món.


Aquesta és una de les exposicions més impressionants que ens ofereix el museu victorià. El Museu Nacional d'Escòcia està dividit en cinc grans seccions: Natura, Cultures del Món, Art i Disseny, Ciència i Tecnologia, i Escòcia.


És el segon museu més visitat del Regne Unit després del British Museum. A la propera entrada dedicada al Museu Nacional d'Escòcia continuarem visitant els espais expositius del Royal Museum.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada