Pàgines

dijous, 24 de gener del 2019

Eix. Cultura industrial, tècnica i científica.

Al maig del 2.016, editada pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, va sortir el primer número de la revista Eix una publicació semestral dedicada al nostre patrimoni industria, científic i tècnic.


Els seguidors del blog sabeu que aquest patrimoni ha protagonitzat algunes de les entrades. Al primer número de la revista, a les pàgines cinquanta-sis i cinquanta-set podem llegir l'article "El Dipòsit del Pla de l'aigua de Lleida" al que vàrem donar un cop d'ull a l'entrada "Sota la plaça".


Tot un luxe gaudir dels articles d'Eix, revista que podeu trobar a les llibreries més importants de Catalunya al preu de vuit euros o per subscripció anual de dotze euros. Cada revista té un dossier central i una colla d'articles que ens permeten descobrir el patrimoni industrial del nostre petit país. Editada en català, dedica les últimes pàgines a dos extractes; un en castellà i l'altre en anglès.


Al número dos, a les pàgines catorze i quinze, l'article "Arròs paperer, una recepta al servei de la societat" ens deixa clar que el patrimoni industrial també amaga altres patrimonis com el de la recepta de l'arròs paperer que podeu tastar a dinou restaurants de l'Anoia. A l'entrada "Molins paperers" podeu donar un cop d'ull al molí de Capellades.


El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya està format per vint-i-vuit centres museístics i patrimonials que ens expliquen la industrialització de Catalunya i respon clarament al seu lema: Un museu nacional estès per tot el país.


D'aquesta colla de museus, cinc estan a les terres lleidatanes: La serradora d'Àreu, el museu Hidroelèctric de Capdella, el museu de Gerri de la Sal, el museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega i el museu de l'oli de Catalunya de la Granadella. Visites que de ben segur no oblidareu.


El número tres torna a les terres de Ponent per descobrir-nos a les pàgines setze a dinou el dipòsit d'aigua de Puigverd, la primera construcció de formigó armat que es va fer a tot l'estat espanyol. Projectat per Francesc Macià és del 1.893 i té una capacitat de mil metres cúbics.


Tres dels articles del número quatre ens presenten espais dels que us he parlat al blog. El dossier central "La llum que ens va canviar la vida" ens parla del museu Hidroelèctric de Capdella que amb l'entrada "Fa cent anys a la Vall Fosca" vàrem visitar virtualment. L'enginyer i polític Emili Riu i Periquet, nascut a Sort , tenia un projecte visionari que finalment canvià Catalunya...


L'article " Descobrim la mecanització del camp català", de les pàgines seixanta-quatre a seixanta-nou, ens permet passejar  per la fassina Balanyà  de l'Espluga de Francolí a la que li vaig dedicar tres entrades titulades "Un cop d'ull a la fassina Balanyà".


El mateix article parla  del museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega que hem visitat virtualment fins a l'últim racó a la sèrie d'entrades "Un cop d'ull a Cal Trepat".


Si sou dels que penseu que el patrimoni industrial, científic i tècnic són part de la nostra cultura, la revista Eix és de lectura imprescindible.
Atentament.
Senyor i 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada