Pàgines

dijous, 18 d’abril del 2019

Botigues amb restes arqueològiques ( 5 ).

Marxem del Clot de les Monges, on vàrem acabar l'entrada anterior dedicada a les restes arqueològiques de les que podem gaudir en una colla d'establiments de l'Eix Comercial de Lleida, per passejar fins a la plaça sant Joan número vint-i-dos on entrarem virtualment a la botiga Artfang especialitzada en articles de regal, decoració, mobles, bijuteria...


Només entrar ens trobem un espai amb el sostre embigat on, a l'esquerra, ens observa atentament una gran arcada de pedra dels segles XIII - XIV.


Les dovelles i els carreus de pedra estan acompanyats de molta articles a la venda. Una mica més endavant de la botiga trobem una nova arcada que podeu veure a la propera fotografia.


Per una escala amb els graons de maó accedim al soterrani que inicialment no formava part de la botiga però la van ampliar. Ara els clients i curiosos podem baixar a un espai que ens transporta a la Lleida medieval.


L'antic celler, avui ple d'objectes exposats, conserva una volta de pedra on encara es veuen perfectament les trapes, com podeu apreciar al centre de la fotografia següent.


Al fons del llarg celler del soterrani trobem una part de la volta feta amb maó pla. Aquest tipus de volta el podem trobar en les construccions populars i en les monumentals. Podeu valorar l'estat de conservació a la propera fotografia.


En alguns racons d'aquest espai medieval hi ha tants objectes exposats per vendre que costa veure els carreus de pedra o els maons de la volta.


Sortim d'Artfang per continuar passejant per la plaça sant Joan fins trobar el carrer de Saragossa que agafarem per baixar a l'avinguda de Francesc Macià on, al número onze, ens espera una gran sorpresa...


Entrar a la botiga Albert Lajara, dedicada a l'interiorisme, no us deixarà indiferents. Només baixar sis graons descobrireu que esteu a punt d'entrar en un espai màgic de la ciutat.


El bon gust combinant els objectes amb les antigues estructures arquitectòniques és la característica d'aquest establiment que es troba darrere de la plaça de sant Joan i conserva arcs de maó del segle XIX.


Abans de la gran transformació de Lleida promoguda al segle XVIII per Lluís de Blondel de Drouhort i Dàvalos, primer Marqués de Blondel de l'Estany, aquesta zona de la ciutat estava gairebé a tocar del riu Segre.Ell va fer construir un mur de pedra al costat dret del riu amb la finalitat de protegir les cases de les riuades. 


A més a més dels arcs i l'arcada de maó veureu també mentre gaudiu d'aquesta botiga pilars de maó i murs amb carreus de pedra.


A la propera fotografia per la finestra de la dreta es veuen els cotxes que circulen per l'avinguda de Francesc Macià. La botiga d'interiorisme s'adapta com un guant a les velles estructures arquitectòniques.


Si alceu la mirada també podreu gaudir del sostre embigat que embelleix encara més aquest espai on treballen els professionals del disseny.


La il·luminació i distribució dels objectes fan molt agradable l'estada en aquesta botiga en la que no us cansareu de mirar i admirar les propostes per decorar casa vostra.


Al fons de l'establiment ens espera la volta de pedra d'un antic celler amb els carreus amb bon estat i les trapes perfectament visibles.


L'Ajuntament de Lleida organitza periòdicament visites guiades conegudes amb el nom de "La botiga dels secrets" que us permetran visitar-ne algunes i conèixer millor la història de la ciutat.


Les solucions per a cada racó de la botiga deixen molt clar el  savoir faire dels responsables d'aquest establiment ple de sorpreses. Es molt evident que són experts en interiorisme


És difícil resistir-se a la temptació d'agafar un bon llibre, seure tranquil·lament i gaudir una estona en aquest racó de l'íntim plaer de llegir...


Sortim de la botiga i continuem passejant per l'avinguda de Francesc Macià fins arribar a l'estàtua d'Indíbil i Mandoni. Anem per l'Arc del Pont fins a la plaça de la Paeria per començar a visitar les botigues del carrer Major. Començarem per la joieria Gorné, Franquesa, Muy Mucho ( abans Innovació ) i Ibericus que ja frisen per ensenyar-nos les seves restes arqueològiques.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada