Pàgines

dimarts, 3 de desembre del 2019

La catedral de sant Basili ( 1 ).

El passat mes d'octubre vàrem entrar als magatzems GUM, tota una lliçó d'història i economia russa. L'edifici actual amb elements de l'arquitectura medieval russa, estructura d'acer i sostre de vidre, edificat entre 1.890 i 1.893, és obra de l'arquitecte Alexander Nikanorowitsch Pomerantev i l'enginyer Vladimir Shújov. Aquest gran edifici, de 242 metres de façana, és un dels protagonistes de la Plaça Roja de Moscou. Al sortir dels magatzems vaig dir-vos que a pocs metres ens estava esperant la catedral de Sant Basili. Anem-hi!


Quan Ivan el Terrible, tsar de Rússia entre 1.533 i 1.584, tornà l'any 1.552 de la campanya militar contra el khanat de Kazan ( estat medieval tàrtar que ocupava el territori de l'antiga Bulgària del Volga entre 1.438 i 1.552 ), ordenà la construcció de la catedral per commemorar la conquesta. Així Ivan IV Vassílievitx ( Ivan el Terrible ) deixava molt clar al món el paper de Rússia defensat la fe cristiana.


La catedral es construí amb maó i pels fonaments, el sòcol i alguns elements decoratius s'emprà pedra blanca. La tardor de 1.559 l'obra estava gairebé acabada. S'aprofità la festa del Mantell de la Verge per beneir totes les capelles menys la central que no estava acabada. Al juny de 1.561 es consagrà l'església central i tota la catedral.


L'estructura de la catedral és sorprenent perquè es tracta de nou esglésies independents unides per passadissos interiors. L'església central està coronada per una estructura piramidal sobre la que hi ha una petita cúpula daurada, i les altres vuit esglésies que l'envolten estan coronades per grans cúpules. Totes les cúpules tenen forma de bulb i estan coronades per una creu.
A la fotografia anterior podeu veure detalladament la cúpula en blau i blanc de l'església de sant Cebrià i santa Justina.


La catedral actual és el resultat de la restauració del segle XVIII efectuada després de patir un gran incendi. Sant Basili acollí els altars de quinze petites esglésies que es van cremar a la Plaça Roja, incendi que destruí setze cúpules menors. La policromia que actualment ens deixa bocabadats és fruit d'aquella restauració.
La cúpula de ratlles verdes i grogues és la de la capella de la Santíssima Trinitat. Entre la cúpula de sant Cebrià i santa Justina, i la de la Santíssima Trinitat- en vermell i verd- veiem la de la capella dedicada als sants Alexandre, Joan i Pau. La cúpula verda i groga amb puntets vermells, més baixa, és la de sant Basili Beneït ( al centre de la segona fotografia ).


Totes aquestes curioses cúpules bulboses tenen un diàmetre menor a la línia d'imposta ( on comença la base de la cúpula ), que va creixent fins arribar al diàmetre màxim abans de la meitat de la seva alçada. El diàmetre a partir del seu màxim, va disminuint fins arribar al vèrtex. Les cúpules bulboses, pròpies de l'arquitectura islàmica i bizantina, són més altes que amples.


Si observeu atentament el plànol de planta de la catedral de sant Basili anterior constatareu que les cúpules de les vuit esglésies laterals que envolten l'església central formen dos quadrats superposats que ens recorden un estel de vuit puntes. El vuit és el nombre que simbolitza el vuitè dia, el de la Resurrecció.
Només entrar a la laberíntica catedral ens sentirem com a casa perquè Sant Jordi, el nostre patró, ens dóna la benvinguda...


Es tracta d'una icona del segle XVI pintada amb tremp d'ou sobre fusta coberta amb levkas que representa a Sant Jordi el Victoriós lluitant amb el drac. En la tècnica iconogràfica bizantina i russa el levkas és el fons blanc fet amb alabastre o guix mixt, amb cola de pell de conill que s'utilitza per cobrir la taula de fusta sobre la que es pintarà. Catalunya i Moscou compartim patró.


Una maqueta ens permet comprendre el laberint on estem, El text en anglès i rus explica que fou el tsar Ivan el Terrible qui ordenà la construcció de la catedral de sant Basili. L'església principal i les quatre esglésies laterals més grans són de planta octogonal, i les quatre més petites són de planta quadrada.


Les capelles us deixaran bocabadats amb els seus iconòstasis amb més de quatre-centes icones en total. Les parets estan decorades amb pintures al fresc. Entrem a la petita capella dedicada a sant Basili el Beneït ( 1.468 - 1.557 ), un sant molt venerat a l'església ortodoxa i molt estimat a Rússia. A la propera fotografia podeu veure el seu reliquiari de plata. L'original, del segle XVI, fou destruït durant les revoltes del segle XVII. L'actual és una fidel còpia de l'antic, feta al segle XIX.


Tots els racons de les capelles recorden amb les seves pintures diferents episodis de la vida del sant a la que estan consagrades, en aquest cas a Basili el Beneït. Al centre de la propera fotografia podeu observar el fresc que representa "el Miracle del Mar".


Un vaixell persa estava atrapat en una tempesta quan els passatgers cristians van resar a sant Basili el Beneït perquè els ajudés. De sobte aparegué un home que prengué el timó del vaixell o el dugué a aigües tranquil·les. Els mercaders perses van quedar molt sorpresos al trobar, quan van arribar a  Moscou, el seu salvador al carrer...


El mur d'icones i pintures religioses, iconòstasi, que separa la nau del santuari o presbiteri en les esglésies cristianes de ritus bizantí, principalment a les de tradició ortodoxa, té tres portes que s'obren o tanquen en diferents moments de la litúrgia. La porta central - de dos fulles-, s'anomena santa. Aquest no és l'iconòstasi original, el dissenyà al segle XIX l'arquitecte Paulinov imitant al del segle XVII. Les icones foren pintades amb la supervisió del restaurador i pintor d'icones Osip Chirikov.


Si aixequem la mirada podrem veure la part interior de la cúpula de la capella de sant Basili el Beneït, amb pintures al fresc fins l'últim raconet.


A la propera fotografia de detall podeu mirar i admirar la part exterior de la cúpula bulbosa de la capella de sant Basili el Beneït.


Després de gairebé setanta anys de comunisme, l'octubre de 1.990 es celebrà la primera litúrgia a la catedral de sant Basili.
Sortim de la capella dedicada a sant Basili el Beneït per continuar la descoberta de la laberíntica catedral de la Plaça Roja.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada