Pàgines

diumenge, 22 de desembre del 2019

On reposen els Romànov.

L'arquitecte suís Domenico Trenzzini dissenyà la Fortalesa de Sant Pere i Sant Pau que s'edificà l'any 1.703. En aquesta ciutadella, origen de la ciutat de Sant Petersburg, hi ha diversos edificis però el que més destaca és la catedral de Sant Pere i Sant Pau. A la propera fotografia podeu veure la ciutadella des del riu Neva.


La fortalesa fou construïda per ordre del tsar Pere Alekséievitx Romànov, conegut com Pere I el Gran, a la petita illa de Zàiatxi. A partir d'aquesta fortalesa el tsar dirigí la construcció de Sant Petersburg. 


Si viatgeu a Rússia segur que portareu la fortalesa de Sant Pere i Sant Pau a la butxaca perquè és la protagonista del bitllet de cinquanta rubles.


La catedral de Sant Pere i Sant Pau actual, edificada entre 1.712 i 1.733, és una reconstrucció de la primera -  de fusta- del 1.704. Fou la primera església de pedra de Sant Petersburg. És impressionant la seva agulla que arriba als 123 metres d'alçària. Una agulla que al  seu extrem té un penell amb forma d'àngel amb les ales esteses i una creu.


Si feu una estoneta de cua podreu entrar a la catedral barroca i observar detalladament les tombes on reposen la majoria dels membres de la Dinastia Romànov. Hi estan enterrats la majoria dels tsars d'aquesta família, des de Pere I el Gran fins a Nicolau II de Rússia. La tomba de Pere II de Rússia  està a la catedral de l'Arcàngel Miquel, al Kremlin de Moscou, i la d'Ivan VI de Rússia a la fortalessa de Shlisselburg. En el moment d'entrar a la catedral no puc resistir la temptació de mirar l'agulla...


Entrem a la catedral d'estil barroc "petrino" terme que els historiadors de l'art  empren per parlar dels barrocs russos. Aquest estil l'impulsat el tsar Pere I el Gran fou molt utilitzat per edificar  Sant Petersburg que fou la capital de Rússia entre 1.712 i 1.918.


La senzillesa exterior de la catedral no fa sospitar de la riquesa decorativa interior amb frescs amb escenes bíbliques, llums d'aranya de cristall  que pengen del sostre, daurats, columnes pintades imitant el marbre...


A la fotografia anterior podeu veure l'iconòstasi, de gairebé vuit metres d'alçària, de talla daurada fet a Moscou entre 1.722 i 1.726 sota la direcció de l'arquitecte Ivan Zarundy i els treballadors Trofim Ivanov i Ivan Telega. Si aixequem la mirada podem observar la part superior de l'iconòstasi i l'interior de la cúpula que omple de llum natural la catedral.


L'estil barroc de Sant Pere i Sant Pau trencà amb el tradicional de les catedrals ortodoxes russes i feia que s'assemblés a les de l'occident europeu. Entre 1.756 i 1.757 la catedral fou reconstruïda després de patir un incendi.


L'any 1.773 es consagrà la capella de Santa Caterina, que podeu veure a la fotografia anterior. En aquesta capella reposen el tsar Nicolau II de Rússia i la seva família que foren assassinats a la casa Ipàtiev d' Iekatiringurg. Nicolau II fou tsar entre 1.894 i 1.917. El seu germà Miquel II de Rússia va ser, durant un dia, dipositari dels drets dels Romànov. Alguns historiadors tenen el dubte de considerar a Miquel II l'últim tsar perquè l'endemà de ser el dipositari dels drets rebutjà ésser coronat. En la majoria del llibres d'història expliquen que l'últim tsar va ser Nicolau II. La fotografia següent és de les tombes imperials dels grans ducs i grans duquesses.


Gairebé totes les tombes dels Romànov són iguals. Dissenyades pels arquitectes A.A.Poirot i A.L.Gong, estan fetes amb marbre blanc de Carrara amb creus ortodoxes de bronze daurat. Les tombes d'Alexandre II de Rússia ( de jaspi verd )  i la seva dona Maria Aleksándrova ( de rodonita rosa ) estan tallades en un sol bloc.. Les tombes imperials estan decorades amb àligues bicèfales als vèrtexs de la tapa. A la propera fotografia, al centre, hi ha la tomba de Caterina I de Rússia , dona de Pere I el Gran, que fou tsarina entre 1.725 i 1.727; i a l'esquerra la d'Elisabet I de Rússia, segona filla de Pere I i Caterina I que fou emperadriu i tsarina entre 1.741 i 1.762. Al fons de la fotografia es veu part de l'iconòstasi.


La fotografia següent de la tomba que hi ha a la dreta de la de Caterina I de Rússia és, evidentment, la de Pere Alekséievits Romànov conegut com Pere I el Gran que fou tsar entre 1.682 i 1.725. És un dels governants més importants de la història de Rússia, fundador de la ciutat de Sant Petersburg.


Sortim de la catedral i aprofitem per passejar per la petita illa de Zàiatxi on es construí la fortalesa de Sant Pere i Sant Pau. A la propera fotografia podeu veure la cúpula de la catedral i l'agulla.


Una curiositat sobre l'espectacular agulla. Quan els restauradors estaven enfeinats amb l'agulla l'any 1.997 van trobar una ampolla amagada entres els plecs de la roba de l'àngel. Dins l'ampolla hi havia una nota dels restauradors del 1.953 en la que demanaven perdó per la feina mediocre perquè el primer ministre soviètic els obligà a fer-la ràpidament. Diuen que els que van trobar l'ampolla n'han deixat una altra amb un missatge que llegiran els propers restauradors...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada