Pàgines

dijous, 26 de desembre del 2019

Romànic amagat al Prepirineu ( 8 ).

Després de donar un cop d'ull a les esglésies de santa Eulàlia de Timoneda i sant Sadurní de la Llena, les dues al municipi de Lladurs, avui anem virtualment al municipi veí de Navès concretament a la Vall d'Ora on observarem detalladament el que queda del monestir de Sant Pere de Graudescales. Envoltat d'un paisatge espectacular, situat al costat de l'Aigua Dora ( afluent per l'esquerra del Cardener ) i observat atentament per la serra de Busa, ens deixa bocabadats quan hi arribem.


La primera església de sant Pere de Graudescales fou consagrada l'any 913 pel bisbe d'Urgell, i fundada pel prevere Magnulf amb l'objectiu que es transformés en un monestir benedictí. Si ens apropem al mur oest podrem veure l'interior de l'església que acostuma a estar tancada. Aquesta porta unia l'església amb la canònica, de la que només en queden les restes d'alguns murs.


A finals del segle XI es començà a construir l'església actual que s'acabà a principis del XII. És l'únic edifici que queda de l'antic monestir. L'església és un edifici de planta de creu llatina però amb unes proporcions que l'acosten a la creu grega, coberta amb volta de canó,una nau, transsepte, un absis i dues absidioles.
A la coberta del creuer hi ha un cimbori octogonal. A la propera fotografia de detall podeu veure dues de les quatre trompes que permeten passar de la planta quadrada a la planta octogonal.


Anem a l'esquerra i continuem mirant i admirant l'església observant el mur nord. La fotografia següent, també de detall, ens permet observar perfectament el petit cimbori. Com podeu constatar, la vegetació comença a ser un problema per a la coberta del temple.


Al mur nord trobem una de les petites finestres de doble esqueixada que gràcies a l'eixamplament esbiaixat dels brancals i la llinda donen llum a l'interior de l'església malgrat les petites dimensions.


Al segle XV esdevingué parròquia i tingué culte fins al 1.837 quan quedà abandonada i començà a enrunar-se. Molts edificis religiosos van patir les conseqüències de la Desamortització de Mendizabal promulgada un any abans.
Al final del mur nord direm a la dreta on ens esperen l'absis que tanca la nau i les dues absidioles dels braços del transsepte.


Tota l'estona, mentre fem la descoberta de sant Pere de Graudescales, ens observa atentament l'imponent serra de Busa amb les seves espectaculars cingleres.


Afortunadament s'obren una mica els núvols i la llum del sol ens permet apreciar amb més claredat la  bellesa del temple. A l'esquerra de la propera fotografia, al mur sud del transsepte, podeu veure una petita porta.


Per aquesta senzilla porta amb arc de mig punt s'accedia a l'església. A la fusta atrotinada encara hi podem llegir: " Respecteu aquest monument. Tanqueu, si us plau. Gràcies ".


A la dreta de la porta hi ha una placa que ens recorda la data en la que a l'església es restituí el culte. El text diu: " Avui dia 26 de maig de l'any del Senyor 1.973 ha estat restituïda al culte aquesta església de sant Pera de Graudescales essemt-se padrins els Srs de Muller i Razquin. Donem gràcies a Déu ". Gairebé a tocar, en un petit monòlit de pedra hi ha una altra planca en la que podem llegir: " Sant Pere de Graudescales. Navès Solsonés. L'ajuntament de Navès amb el suport de la Generalitat de Catalunya ha restaurat aquest monument. 3 de desembre 1.988 "


No puc resistir la temptació de tornar a observar detalladament l'absis i les absidioles per ensenyar-vos les finestres de doble esqueixada i el fris d'acrucacions cegues.


Acabo de reseguir el perímetre del temple i torno a mirar i admirar l'església i l'entorn que l'envolta. A diferència de la primera fotografia, amb la que tanco l'entrda podeu apreciar sobre la porta del mur oest una curiosa finestra cruciforma que a la primera foto no s'aprecia correctament perquè està parcialment tapada per una branca,


Deixem sant Pere de Graudescales a la Vall d'Ora, marxem del municip de Navès per anar a la capital de la comarca on ens espera una petira església viatgera...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada