Pàgines

dimarts, 28 d’abril del 2020

Modernisme a Moscou.

Al juny de l'any passat vàrem començar la descoberta de la Biblioteca Lenin de Moscou. Aquesta descoberta virtual,  a la que vaig dedicar tres entrades, s'inicià a la la plaça Teatrálnaya, al cor de Moscou, on hi ha tres teatres: el Juvenil Acadèmic Rus, el Mijáilovski ( anomenat també Maly ), i el teatre Bolshói, un dels més importants del món amb la seva programació de ballet i òpera. Avui tornem a la mateixa plaça...


D'esquena al gran monument dedicat a Karl Marx, protagonista de la Plaça de la Revolució, tenim una magnífica vista del teatre com podeu apreciar a la fotografia anterior. Si girem el cap a la dreta veurem l'edifici de la Duma Дума ), la cambra baixa del parlament rus. És l'edifici en el que oneja la bandera de Rússia.


Però si en lloc de centrar la nostra mirada a la dreta ho fem a l'esquerra, veurem el nostre protagonista d'avui: l'Hotel Metropol.


Construit entre 1.889 i 1.905 aquest edifici modernista és obra dels arquitectes William Walcot, Lev Kekushev i Vladimir Shukhov. També tenen un paper destacat els pintors  Mikhail Vrubel, Alexander Golovin i  l'escultor Nikolai Andreev.


Font fotografia: Wikimedia Commons.

La fotografia anterior és d'un dibuix del 1.905 d'autor desconegut, i la propera mostra una petita part de les plantes superiors.


Al lloc on hi ha l'hotel Metropol, a la dècada dels 30 del segle XIX hi havia l'hotel Chelyshev, un edifici de tres pisos obra d'Osip Meauvais. Als anys 80 del segle XIX Savva Mamontov comprà l'hotel i els terrenys adjacents. Al 1.899 es començà a construir l'hotel Metropol.


L'any 1.918 l'administració bolxevic nacionalitzà l'hotel. El nou nom de l'edifici va ser Segona Casa dels Soviets i es destinà a residències i oficines de la burocràcia soviètica. L'any 1.931 el Metropol recuperà l'estatus d'hotel.


Entre els anys 1.986 i 1.991 un grup d'empreses finlandeses hi va fer una important restauració. Observant les façanes de l'hotel us deixaran bocabadats els murals de ceràmica majòlica que el coronen. Aquesta ceràmica amb un acabat vidriós es fa a partir d'una base de terracota a la que s'apliquen esmalts metàl·lics, una barreja de silici, plom i estany. Aquests grans murals de majòlica els van dissenyar Mikhail Vrubel i Alexander Golovin al taller ceràmic d'Abramtsevo.


Però el regal visual de les façanes no s'acaba amb els murals de majòlica, cal afegir-hi el fris amb baixos relleus i mosaic que ressegueix l'edifici al tercer pis amb el treball de forja a les balconades, i els gerros ceràmics...


Princesa dels somnis, el mural de majòlica més gran,és una reproducció el quadre de l'any 1.896 del pintor rus Mikhail Aleksandrovich Vrubel exposat a la Galeria Estatal Tretyakov de Moscou. Els murals més petits de les cantonades: "Sigueu", "Adornat una Deïtat", "Adorant la Natura","El bany de Nàiades", "Adorant els temps antics" i ´"Cleopatra", són d'Alexander Yakovievich Golovin.


Dels altres setze murals petits es desconeix l'autor. A la fotografia anterior de detall podeu veure el mural de majòlica "Cleopatra" del 1.898.
L'hotel tenia una inscripció, també amb majòlica, on es podia llegir la cita del filosof alemany Friederich Niestzche : "Una altra veritat antiga: observes que has après alguna cosa després de construir una casa". Aquesta cita ceràmica actualment és només visible parcialment. La que si podeu veure complerta és la que es va afegir a l'època soviètica. La cita de Lenin diu: "Només la dictadura del proletariat pot alliberar la humanitat de l'opressió del capital".
Deixem la plaça Teatrálnaya per anar a la Plaça Roja en ens està esperant el mausoleu de l'autor de la cita anterior...
Atentament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada