Pàgines

dijous, 23 d’abril del 2020

Sant Jordi a Moscou ( 1 ).

El pas del temps fa que avui torni a ser Sant Jordi, però el d'enguany és, malauradament, molt diferent a la celebració festiva que assaborim cada vint-i-tres d'abril. Quan ja portem més d'un mes a casa confinats i les xifres de la pandèmia ens posen els pèls de punta torno a proposar-vos, malgrat tot, una passejada virtual com cada diada de Sant Jordi per una ciutat on el nostre patró també és molt estimat.
L'any passat vàrem celebrar el dia del nostre patró visitant virtualment terres de Rússia. A l'entrada " Sant Jordi a Sant Petersburg" el protagonisme fou pel  Museu de l'Ermitage i alguns dels Sant Jordi que acull...
Enguany deixem Sant Petersburg per anar a Moscou, la impressionant capital de Rússia. Concretament ens situarem a les muralles del Kremlin orientades al nord-oest. Allà podem gaudir del jardí d'Alexander.


Aquest jardí, amb uns superfície total de deu hectàrees, està format per tres jardins: el superior, el mitjà i l'inferior; tots tres molt ben cuidats pels jardiners. A la fotografia anterior podeu veure al centre l'edifici d'estil neobizantí-neo rus del Museu Estatal d'Història, obra del 1.872 de l'arquitecte Vladimir Osipovich Sherwood. A la seva dreta s'alça la imponent torre de l'Arsenal erigida l'any 1.492 per Pietro Antonio Solari. Si m'allunyo i torno a mirar el mateix espai, ràpidament observareu que l'escultura que corona la font està dedicada a Sant Jordi.


El que no podeu apreciar és que sota d'aquest part del jardí hi ha un centre comercial de dues plantes. Parlo d'Okhotny Ryad, amb una colla de botigues, cafès i restaurants. Si cliqueu l'enllaç anterior podreu donar-li un cop d'ull . La font del Rellotge Mundial és també una gran cúpula d'aquest centre subterrani.


Darrere del nostre patró la torre de l'Arsenal ( Ugolovaya Arsenalnaya ) presumeix del seus 60,2 metres d'alcària. Aquesta torre monumental del Kremlin, a més amés de protecció, tenia i té una font d'aigua per a la guarnició de la fortalesa. Abans de la construcció de l'edifici de l'Arsenal al segle XVIII ,( que podeu veure a la seva dreta ), el nom de la torre era Sobakina.


Emociona, tan lluny de casa, veure a Sant Jordi flanquejat per alguns dels edificis històrics de Moscou. El jardí d'Alexander, dissenyat per ordre del tsar Alexander I ( 1.777 - 1.825 ), és obra de l'arquitecte Joseph Ivanovich Bové i s'obrí als moscovites l'any 1.823 després de cinc anys de treball.


Busco una altra mirada d l'escultura de Sant Jordi per mostrar-vos un detall important, Malgrat que la fotografia està feta a contrallum, a l'esquerra de Sant Jordi podeu veure una petita representació de la ciutat de Москва ( Moscou ) de la que és patró.


Abans de marxar de la plaça Manézhnaya, acabo de donar la volta a la font del Rellotge Mundial per ensenyar-vos l'altre costat de la petita escultura de Sant Jordi que corona la cúpula de vidre.


Baixant pel carrer Mokhovaya el jardí d'Alexandre ens queda a l'esquerra. En pocs minuts trobem el riu Moskvà que travessa la ciutat de Moscou i que pertany a la conca hidrogràfica del Volga. Al costat del riu ens està esperant la Catedral del Crist Salvador...


Construïda al segle XIX seguint el projecte de l'arquitecte Konstantín Thon, el gran impulsor de l'arquitectura neobizantina a Rússia, és el temple de l'església ortodoxa més alt del món. Aquest arquitecte de Sant Petersburg d'origen alemany, també construí per encàrrec del tsar Nicolau I de Rússia, el Gran Palau del Kremlin.


La seva construcció fou complicada i es perllongà quaranta-quatre anys fins que al 1.883 s'obrí al públic. El pont Patsiarshy, una estructura d'acer per vianants que salva el riu Moskà, ens deixa als peus de la catedral. A la propera fotografia podeu observar el kremlin per un dels ulls del pont.


A la barana del pont hi ha un petit grup de persones i a la seva esquerra, entre la barana i el semàfor s'intueix un escul... El zoom de la càmera fotogràfica ens permet observar-lo atentament.


Com podeu veure Sant Jordi és el protagonista de l'escut d'armes de Moscou. La bandera de la capital de Rússia també us resultarà familiar...


Passejant per Moscou la veureu moltes vegades. El nostre, i el seu, patró us acompanyaran en la descoberta d'una ciutat de bellesa inqüestionable. Fou al febrer del 1.995 quan Moscou recuperà un dels seus símbols tradicionals que eliminà el període soviètic. Des de llavors el cavaller nascut a la colònia romana de Diòpolis l'any 270 torna a cavalcar per la capital de Rússia.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada