Pàgines

divendres, 8 de maig del 2020

Al cor de Solsona ( 6 ).

Recordeu que a la nostra passejada pel cor de Solsona ens vàrem aturar davant de Cal Font, la casa pairal de l'arquitecte August Font i Carreras, catalogada com Bé Cultural d'Interès Local ( BCIL ).


Els esgrafiats de les façanes, atribuïts a l'August Font, possiblement són més antics. A la fotografia anterior de detall podeu veure els balcons del segon i tercer pis de la façana de Vallcalent ( avinguda de la Mare de Déu del Claustre ), i a la propera - també de detall- l'última planta i el ràfec de la teulada.


Si baixem la mirada, a l'esquerra de la planta baixa trobem una porta que no té la funció d'accedir a l'edifici sinó que ens permet passar per sota de l'antiga muralla... 


Després de pujar el tram de la misteriosa escala de Cal Font sortim a la plaça de Sant Pere, un dels racons màgics de Solsona.


Si anem al costat de la font que veieu a la fotografia anterior, podrem mirar i admirar l'altra façana de Cal Font, amb un planta baixa de pedra picada i les plantes superiors decorades amb un esgrafiat.


L'edifici, modificat al segle XIX, podria ser del segle XVII. L'any 1.961 fou restaurat i acollí una oficina de la Caixa, nom amb el que es coneix encara avui la casa.


La tècnica mil·lenària de l'esgrafiat consisteix en una superposició de capes de morter pigmentades amb diferents colors. Es calca a la façana el dibuix que volem esgrafiar i amb un instrument tallant retirem la capa més superficial de morter abans que s'assequi totalment.


De l'arquitecte August Font i Carreras cal destacar la finalització de la façana de la catedral gòtica de Santa Eulàlia de Barcelona, amb estil neogòtic.


Si centrem la mirada al ràfec de la teulada, veurem com sis grans caps de biga observen atentament la plaça de Sant Pere...


Anem ara a la porta per la que hem accedit a la plaça per tornar a l'avinguda de la Mare de Déu del Claustre, que continuarem enfilant fins trobar, a pocs metres, l'hospital de Solsona.


L'edifici, amb catalogació BCIL, es construí a partir d'un contracte signat l'any 1.638 pels administradors i el govern municipal. Va ser el primer hospital de Solsona fora del recinte emmurallat. 


Quan el mercader solsoní Pere Màrtir Colomés va morir l'any 1.588, deixà en testament tots els seus bens per fer un hospital que portés el seu nom. El mestre de cases Claudi Casals, responsable d'obres de la catedral de Solsona des de l'any 1.623, fou l'encarregat de construir l'edifici. Des de l'hospital, a l'altre costat de la plaça de n'Antoni Guitart, veiem un dels portals que es conserven de l'antiga muralla.


Si ens apropem, a l'esquerra de l'arc de mig punt,  podem llegiu en una placa: " Ciutat de Solsona. Portal de Llobera".


A la propera entrada en la que continuarem passejant pel cor de Solsona passarem per l'antic portal per descobrir alguns dels secrets que amaga el carrer de Llobera...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada