Pàgines

dissabte, 1 de maig del 2021

Arxiu Gavín: Inventari d'Esglésies de Catalunya ( 4 ).

El Josep Sansalvador em deixa els arxivadors amb les antigues fotografies de l'esglésies dels municipis de l'Alt Urgell que li he demanat.  Al gener del 2.015, amb l'entrada "Restauració de l'església de Santa Maria d'Organyà" vàrem començar el periple per les petites esglésies d'aquella comarca. Al juliol del 2.016 vaig fer la primera entrada de la sèrie "Romànic amagat al Prepirineu". La meitat d'aquestes entrades ens han fet viatjar a racons de l'Alt Urgell. A l'entrada d'avui i a la propera dedicada a l'Arxiu Gavín compararem les fotografies antigues i les actuals de les esglésies de sis municipis alt urgellencs.
Comencem pels arxivadors amb imatges d'esglésies del municipi de Coll de Nargó. Les primeres cinc fotografies van acompanyades del text mecanografiat: "Coll de Nargó. .E.P de Sant Climent - anys 1.910... / 1.910 / 1.931 / 1.964 / 1.964". A la propera fotografia podeu veure detalladament les dues més antigues que es conserven a l'arxiu de l'església romànica de Sant Climent, construïda a finals del segle XI o principis del XII. Són de Juli Vintró i Casallachs. A la de sota ( que potser és una postal ) podem llegir: "Coll de Nargó, església vella".


Del 1.931 es la fotografia següent en la que podem veure el presbiteri i part de la nau central. Fixeu-vos que tots els murs estan enguixats. Actualment la pedra es la protagonista de l’interior i l’exterior de l’església de Sant Climent de Coll de Nargó.


Al 1.964 l’aspecte del frontispici ja era un altre, "gairebé" el mateix del que podem gaudir seixanta anys desprès. Compareu les dues properes fotografies per constatar-ho.



A les fotografies del 1.976 podeu veure que a l'interior de l'església tots els murs ja no estaven enguixats. A tres de les cinc imatges de la fotografia següent ho podeu constatar.


Deixem Sant Climent, però no el municipi de Coll de Nargó per anar virtualment a l'entitat de població de Valldarques per observar les imatges de l'església de Sant Romà. Al text, fet amb màquina d'escriure, podem llegir: "Montanisell. Valldarques E.P de Sant Romà any 1.965- / 1.965 / 1.965 / 1.966 / 1.966". Actualment Valldarques és una entitat de població del municipi de Coll de Nargço, però quan Josep Gavín va fer les fotografies pertanyia al de Montanisell - que ara també és una entitat de població de Coll de Nargó.


Sant Romà és una petita mostra de l'arquitectura llombarda del primer terç del segle XII. A les dues properes fotografies podeu veure Sant Romà des del mateix indret, amb l'absis i el campanar de protagonistes. La fotografia en blan i negre és del 1.979 i l'altra de quaranta anys després.



Deixem Valldarques, però no le municipi de Coll de Nargó, per apropar-nos a l'entitat de població de Montanissell, on veurem les antigues fotografies de les esglésies de Sant Joan i la Mare de Déu de la Salut.
Les cinc primeres fotografies són del 1.965. El text mecanografiat: "Montanissell A.E.P de Sant Joan Baptista- any 1.965-".


L'església de Sant Joan fou construïda al segle XII però la seva decoració és la que s'utilitzava al segle XI. Podeu comparar la fotografia següent, del 1.977, amb la del mateix indret quaranta anys després.



A la propera fotografia, també del 1.977, podeu apreciar l'absis decorat amb un fris d'arcuacions sobre petites mènsules. Al centre de l'absis hi ha una de les quatre finestres de doble esqueixada rematades amb arc de mig punt  que donen llum a l'església.



Del 1.979 és la fotografia següent en la que podeu observar atentament el presbiteri i el cor de l'església de Sant Joan.


Sense marxar de Montanissell deixem l'església de Sant Joan per apropar-nos a la de la Mare de Déu de la Salut que podia haver estat construïda sobre una antiga església. És d'estil barroc, probablement dels segle XVIII amb ampliacions i pintures murals del segle XIX.
El paperet que acompanya les fotografies de l'Arxiu Gavín consta com E.P. de Sant Joan Baptista, però no ho és. Sant Joan té un campanar d'espadanya ( o de cadireta ) d'un ull, i el de la Mare de Déu de la Salut té dos ulls.



Torno al Josep l'arxivador amb les fotografies de l'entitat de població de Montanissell ( municipi de Coll de Nargó ). A la propera entrada dedicada a l'Inventari d'Esglésies de Catalunya, acabarem de donar un cop d'ull a les imatges d'esglésies d'altres municipis de l'Alt Urgell: Organyà, Cabó, Fígols i Alinyà, i Cava.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada