dimecres, 21 de gener del 2015

Restauració de l'església de Santa Maria d'Organyà.

Santa Maria d'Organyà es coneguda com el lloc on es van trobar les Homilies d'Organyà, considerades un dels documents literaris més antics escrits en català. Fou l'any 1.904 quan l'historiador Joaquim Miret i Sans les va descobrir als arxius parroquials de l'església. Escrites a finals del segle XII o principis del XIII, es tracta d'uns sermons o comentaris de textos litúrgics. Els vuit fulls originals es conserven a la Biblioteca de Catalunya. A Organyà en podem veure reproduccions. Però aquesta església romànica estava en un estat lamentable i perillós, molt poc digne per a un edifici ple d'història.


A la fotografia de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell podeu veure tot el campanar quan encara no s'havia construït Cal Janot. És dels primers anys  dels passat segle XX.
L'església de Santa Maria d'Organyà apareix documentada l'any 993 en el testament del comte Borrel III, que li deixa dues eugues i dues vaques.
El passat 15 d'agost, festa major d'Organyà, es va inaugurar la restauració de l'església. Les obres havien començat abans del 2.002 amb la neteja de la sota teulada i sobrecoberta del temple feta per l'estudi d'arquitectura de Joan Agelet i Gomà. La patrona, Santa Maria, presidia majestuosament el presbiteri.


Com en molts pobles, el mossèn està acostumat a celebrar per a pocs feligresos; però el dia que es presentava oficialment la restauració de la seva antiquíssima església, tot el poble omplia Santa Maria. 


La primera consagració la va fer l'any 1.057 Guillem de Cerdanya, bisbe d'Urgell. Trenta anys més tard es consagrà un nou temple que va ser canònica agustiniana, construït per ordre dels Senyors de Caboet, Guitard i Gibel·linda.Un incendi a finals del segle XI va malmetre l'església i calgué reconstruir-la. Santa Maria va continuar com a col·legiata fins l'any 1.851, des de llavors és església parroquial.
Joan-Enric Vives Sicília, Bisbe d'Urgell i Coprincep d'Andorra, presidí la festa amb la que Organyà recuperava la dignitat de la seva església.


L'any 2.006 va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. Del 2.002 al 2.011 s'ha consolidat l'estructura, s'ha substituït la teulada, s'ha restaurat i substituït la coberta del cos del creuer  i s'han adequat els espais històrics visitables sota coberta, que veurem en una propera entrada.
Presidint el temple i la litúrgia i acompanyant la imatge de Santa Maria, tenim el Crist Majestat d'Organyà.


L'original es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya. El rector d'Organyà el diposità al museu l'any 1.906 i dos anys més tard el museu l'adquirí. Es tracta d'una majestat vestida i coronada de finals del segle XII.


Les opinions sobre la restauració són molt diverses. En una actuació d'aquest tipus sempre hi ha gent que li agrada i altres que no, però el que tothom compartia era l'alegria al veure l'església dignificada i consolidada; ja que fa uns anys preocupava molt el seu deteriorament. La barana del cor, gairebé invisible  abans, sorprèn gratament.


Els ganxos, nom que es dóna a la gent d'Organyà, estem satisfets per aquesta restauració que garanteix la seguretat de Santa Maria.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada