Començo avui una sèrie d'entrades dedicades a les construccions de pedra seca de la Ruta de la Capona, al municipi del Pla de Santa Maria ( Alt Camp ). Al blog he dedicat algunes entrades a la pedra seca lleidatana i andorrana. El passat mes de setembre a "Cal Pal de la Cortinada", aprofitant la visita a una de les edificacions més antigues d'Andorra que es remunta a l'Edat Mitjana, vàrem donar un cop d'ull a les pintures i dibuixos de l'exposició "Primera Pedra" de l'artista igualadí Jordi Fulla ( 1.967 - 2.019 ) en la que una vintena de peces et deixaven bocabadat...
Font fotografia: "Canillo. Cabana del Corral de Pedra" Jordi Fulla.
A la sèrie d'entrades "Mas de Melons, una joia a prop de Lleida" vaig compartir amb vosaltres diferents construccions de pedra seca a tocar de la ciutat de Lleida. Passejàrem fins a cabanes de volta, pous, tancats de bestiar.
Al desembre del 2.010 a l'entrada "A la partida de les Argiles..." vàrem guaitar la cabana a la partida de les Argiles de la Pobla de Cérvoles amb coberta de volta de canó de 2,63 metres d'alçària, 3, 62 metres d'ample i 5,50 metres de profunditat que podeu veure a la fotografia següent. Una estança de 19,91 metres quadrats.
Tres anys després, Cossetània Edicions publicà "Les cabanes de volta de les Borges Blanques. Paisatges, fets i gent" de Ramon Queralt i fotografies d'Oriol Cornudella.
Avui anem a terres tarragonines per xalar amb la Ruta de la Capona, una proposta molt recomanable i sense dificultats. Quan anem per la C-37, prop del quilòmetre vint-i-dos, un plafó informatiu amb el text Les Barraques de Pedra Seca i el dibuix d'una cabana deixa molt clar als lleidatans que ens esperen construccions de pedra seca diferents a les nostres. No ho sabem encara però la protagonista del plafó és l'última que veurem al fer la Ruta de la Capona. És la cabana de les Oliveres o del Fontanals.
Una mica abans del quilòmetre vint-i-dos de la C-37, venint del Pla de Santa Maria, trobarem un indicador - a la dreta- amb el text Ruta de les Barraques de pedra seca 2 Km. Per una carretera enquitranada però molt estreta arribarem als dos quilòmetres a l'aparcament on deixarem el cotxe i començarem la descoberta de la Ruta de la Capona. Una passejada circular planera i fàcil de només tres quilòmetres en la que assaborirem l'arquitectura popular i el paisatge mediterrani envoltats de pinedes, oliveres i ametllers.
A tocar de l'aparcament trobem el plafó informatiu La Ruta de la Capona amb un plànol de la ruta i les fotografies de les construccions de pedra seca, acompanyades d'una petita explicació, que trobarem.
La ruta està pensada per fer-la a peu o en bicicleta. Els camins no tenen cap dificultat i ens regalen un gran encís paisatgístic. Un tram de la ruta coincideix amb el GR-175 de la Ruta del Cister ( penseu que teniu el Monestir de Santes Creus a pocs quilòmetres.
A la zona de les Planes del municipi del Pla de Santa Maria hi ha una concentració molt important de construccions de pedra seca. L'any 2.008 es publicà el primer volum de l' "Inventari de Construccions de Pedra Seca. El Pla de Santa Maria" elaborat per les arquitectes Montse Oliva i Rosa Arnavat, en el que es recullen 152 edificacions de pedra seca ( barraques, cossiols, arneres i cisternes ). Després de clicar sobre l'enllaç anterior, cal fer-ho a Enllaços relacionats ( a la dreta, sota la fotografia de la barraca ).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada