Pàgines

dissabte, 5 de febrer del 2022

Al cor de Ciutadella ( 1 ).

Passejar per Menorca sempre és una idea excel·lent. Al blog us hi he convidat tres vegades que podeu recordar clicant a les entrades "Araders" ( agost 2.010 ), "Jaleo" ( agost 2.009 ) i "Dissabte=Poesia" ( febrer 2.008 ). Avui hi tornem, concretament a la ciutat més poblada de l'illa, Ciutadella, que l'any 2.020 tenia 30.588 habitants.


Comencem la passejada d'avui a la Plaça des Born, a tocar de les muralles construïdes al segle XVII, per donar un cop d'ull al final del port.
L'any 1.879 l'antic Palau del Governador Militar fou cedit a l'Ajuntament de Ciutadella i s'adaptà com a palau municipal. Després de gairebé trenta anys d'obres l'edifici de l'Ajuntament ( segles XVII -XX ) s'inaugurà l'any 1.925. A la propera fotografia podeu observar una part de la façana.


Des dels porxos de l'Ajuntament faig la propera fotografia en la que podeu veure al centre la catedral de Santa Maria, un edifici d'estil gòtic català del segle XIV. La catedral està flanquejada pel Palau de Torre Saura edificat l'any 1.839 en estil neoclàssic per Ildefonso Hernández. Aquest espectacular edifici ocupa tres quartes parts de l'illa de cases.


Al cos central, de menys alçària ( que a la fotografia anterior està tapat per les capçades dels arbres de la plaça des Born ), hi ha una portalada ornamentada amb un frontó corbat amb un escut que dóna accés a l'entrada de carruatges.


Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica podeu veure detalladament l'escut del Comte de Torre Saura que presideix el frontó circular. L'any 1.818 Ferran VII concedí el títol al noble menorquí D.Bernardo de Olives y de Olives. Carlos Tomás de Salort i Sintes és el vuitè Comte de Torre Saura des del 1.999. Dues quimeres, amb cap i mig cos de lleó alat amb cua de drac, flanquegen l'escut que sostenen amb les potes davanteres. A la divisa hi podem llegir:"OLIBAS HABEBIS IN NOMNIBUS TERMINIS TUIS" . La paraula nomnibus no es veu a la fotografia. Sobre l'escut hi ha la corona de comte.


Deixem l'entrada de carruatges per anar a la dreta i girar, a l'esquerra, per començar a passejar pel carrer Major des Born. A la placa amb el nom del carrer també hi podem llegir Carrer de Cas Comte. A la propera fotografia podeu veure una de les finestres de la planta baixa del Palau de Torre Saura.


Uns passos més i trobem la portalada principal del Palau de Torre Saura. Segur que us sorprendrà el mascaró ( cara de pedra ) que hi ha a la clau de l'arcada de la portalada principal del palau.
 
 
És el misteriós cap d'una dona a la que un vel li cobreix els cabells, els ulls i la part superior del nas. Diuen que així no podia veure el palau rival que hi ha just davant, el Palau Salort ( antic Palau Martorell ), un edifici neoclàssic de principis del segle XIX. 
 
 
El que està clar és la màgia d'aquest element arquitectònic. El mascaró de la portalada principal del palau de Torre Saura és el protagonista de la coberta del llibre de Carlos Garrido "Menorca mágica" de la colección El barquero nº 91 José J. de Olañeta, Editor. Garrido és l'autor de la sèrie de llibres Las Islas Mágicas publicats a la mateixa col·lecció.


Arribo a la Plaça de la Catedral, em giro i faig la propera fotografia en la que podeu observar, al fons al centre, l'obelisc de vint-i-dos metres d'alçària, d'estil neoclàssic ( 1.857 ) conegut popularment com a "sa piràmide" situat al centre de la Plaça des Born. A l'esquerra hi ha el Palau Salort i a la dreta el Palau de Torre Saura.


Quan arribem a l'absis poligonal de la Catedral si continuem per la dreta del carrer Josep Maria Quadrado podem gaudir de Ses Voltes, amb trams que van del segle XVI  al XX. Podem passejar per Ses Voltes fins a la Plaça Nova. Les properes fotografies són del tram de la dreta, on es creuen els carrers des Seminari amb el de Josep Maria Quadrado.

A la fotografia anterior podeu observar la volta d'aresta coberta amb capes de calç del tram més proper al carrer del Seminari i a la propera l'embigat de fusta que hi ha al mateix tram una mica més endavant.
 
 
Ses Voltes fa referència als arcs, a les voltes de pedra de marès que sostenen les voltes dels edificis que en alguns trams del carrer ens permeten passejar per dos corredors coberts molt antics. Quan arribem a la Plaça Nova girem cua i tornem, gaudint de Ses Voltes, a la plaça de la Catedral.


El rei Alfons el Franc després de conquerir Menorca entre novembre de 1.286 i gener de 1.287 ordenà la construcció de l'església de Santa Maria en el lloc on hi havia l'antiga mesquita major. Però no es començà a construir fins al regnat de Jaume II, l'any 1.300 i s'acabà al 1.362. L'any 1.558 fou devastada pels turcs. Estava tan atrotinada que la volta va caure al 1.626. L'any 1.795 fou erigida Catedral de Menorca i durant la Guerra Civil fou saquejada.
A la propera entrada observarem una mica més la Catedral i anirem al carrer del Roser, on els lectors que ja passeu dels cinquanta tindreu una sorpresa...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada