Pàgines

dissabte, 19 de març del 2022

L'església preromànica de Santa Àgata.

Avui tornem virtualment a la comarca del Solsonès, concretament al terme de Clariana de Cardener, per donar un cop d'ull a una petita església que es troba a la carena de llevant del turó de Flotats de 567 metres.

En aquest indret del Solsonès gairebé a tocar del Bages el riu Negre, que neix a Lladurs, desguassa al Cardener. La fotografia anterior i la propera amb zoom les vaig fer al costat del riu Cardener. Sobre la capçada dels arbres del bosc de ribera que "acompanya" al riu, treu el nas l'església preromànica de Santa Àgata.
 
 
Deixem el riu, al que tornarem en una propera entrada per observar atentament el pont i el molí de Buida-sacs, per enfilar el turó de Flotats fins a la petita església mil·lenària.


A la fotografia anterior podeu veure les façanes oest i sud amb els contraforts. El campanar de cadireta o d'espadanya d'un ull no té campana. Els lladres l'han robat dues vegades, la primera la van recuperar però la segona no.
A la fotografia següent, de la façana nord, podeu veure a la dreta un contrafort i a l'esquerra la porta d'accés original amb arc de ferradura.


Si ens apropem a la porta original de l'església podrem veure l'interior gràcies a l'estructura de vidre que hi ha darrere de la reixa.


Al vidre hi podem llegir: "Santa Àgata de Clariana. Església preromànica del segle X. Restaurada l'any 1.999 per l'Ajuntament de Clariana. Com elements més primitius, cal destacar: la forma de ferradura de la planta de l'absis, el solemne arc triomfal del presbiteri, la porta del nord amb arc de ferradura escanyat i les dues finestres de l'absis obertes en un sol bloc de pedra. La seva festa es celebra el diumenge sobre el 5 de febrer, diada de la Santa, amb benedicció del terme i repartiment de pa beneït".
 

La petita església d'una nau rectangular i allargassada, té volta de maó pla i pedra. A l'est està capçada per un absis de planta de ferradura. 
 
 
Les dues diminutes finestres, tallades en un sol bloc de pedra, donen llum a l'interior de l'absis. A la propera fotografia de detall podeu veure la central, amb una creu gravada a l'esquerra.
 
 
Com podeu observar a la fotografia següent, gairebé a tocar de la façana sud de l'església de Santa Àgata hi ha una curiosa construcció...
 
 
Baixo fins a la façana sud d'aquesta construcció de planta quadrada i coberta a una aigua de teula àrab. En aquesta façana hi ha una de les obertures, l'altra està a la façana nord. Com podeu veure a la fotografia una esquerda va de la teulada a les dovelles de la porta.
 
 
Acabo de resseguir el perímetre d'aquesta construcció i per l'obertura de la seva façana nord faig la fotografia següent en la que podeu veure les rajoles de ceràmica vidrada d'una tina de vi. Abans de la plaga de la fil·loxera del finals del segle XIX al Solsonès la vinya era un conreu per consum domèstic. Moltes masies van mantenir alguna vinya però després ja no es va replantar.
 
 
Deixem la tina i ens centrem en la façana sud de l'església. Entre els dos contraforts es va obrir una nova porta amb arc de mig punt adovellada que és la porta d'accés actual.
 
 
Abans d'entrar a Santa Àgata si mirem a la dreta veurem un dels contraforts, una petita finestra al final de la nau i part de l'absis de planta de ferradura.
 
 
El que més impressiona quan entrem a la petita església construïda els darrers anys del segle X és l'arc triomfal de ferradura del presbiteri. Com podeu veure a la fotografia part de la volta és de maó i la resta de pedra.
 
 
Al segle XVIII l'interior de l'església s'afegí a la moda del barroc. Davant de l'arc triomfal van posar-hi un retaule, i l'absis es transformà en sagristia.
 
 
Aquests canvis van fer que l'arc triomfal de ferradura quedés en molt mal estat, però gràcies a la restauració feta per l'Ajuntament de Clariana de Cardener l'any 1.999 torna a emocionar-nos.
 
 
Però tots sabeu que no tothom respecta el patrimoni. Uns brètols van trencar a cops de pedra el vidre d'una de les curioses finestres de l'absis. A la propera fotografia de detall podeu veure alguns del fragments.
 
 
Deixem l'església preromànica de Santa Àgata per baixar per la pista fins a la carretera C-55 amb l'objeciu d'apropar-nos, en properes entrades, al pont i al molí de Buida-sacs.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada