Pàgines

dimecres, 23 de març del 2022

Grata Lectura, a tocar del riu Negre...

Al blog he recomanat una colla de llibrets de la col·lecció Biblioteca del Cordill de l'editorial Grata Lectura. L'editor i periodista solsoní Narcís Clotet Villaró és l'ànima d'aquesta petita editorial que avui visitarem virtualment.
 

Començo l'entrada d'avui a la ciutat de Solsona, a tocar del riu Negre, que neix al terme de Lladurs per aiguabarrejar-se amb el riu Cardener al terme de Clariana de Cardener.


Ara ens cal enfilar el carrer dels Tints per arribar al carrer de la Bòfia. Al número dotze d'aquest carrer, en un magatzem, ja veig la porta oberta. He quedat amb el Narcís a dos quarts d'onze i els dos ens trobem a l'hora convinguda.


Només entrar em dóna la benvinguda i em regala un somriure afable. En Narcís es dedica a la divulgació de la tradició i la cultura popular catalana. Publica l'Almanac del Cordill des del 2.002 i la Biblioteca del Cordill des del 2.005.


L'Almanac de Cordill és un calendari que es basa en els coneixements del món rural per ser una guia pràctica que ens ajuda a fer les feines diàries a casa, a l'hort, al jardí...


A la dreta de la fotografia anterior podeu veure, apilats, una colla d'Almanacs del Cordill i a la seva dreta una de les màquines ( la nova ) per fer-li un forat per on es passa el fil d'empalomar característic d'aquesta publicació. Podeu veure millor aquesta màquina a la fotografia següent de detall.


Parlar amb el Narcís és un plaer. Aquest solsoní té un gran respecte pel que feien els nostres padrins i padrines, respecte que transmet a les seves publicacions. No hem d'oblidar l'experiència de les generacions anteriors, cal recordar-la i aprendre d'ella.
 
 
L'Almanac del Cordill té una colla de col·laboradors imprescindibles. Al d'enguany hi participen: en els textos el Felip Vendrell ( pagès i escriptor del Solsonès ), l'Areta C. Veloso i l'Àvia Doretes; Loncle en les il·lustracions i la Marta Cases en el disseny gràfic.
A la propera fotografia podeu observar la primera màquina per foradar l'Almanac de Cordill i les bobines de fil d'empalomar per enfilar-lo. 


L'almanac és un petit tresor penjat d'un fil d'empalomar on hi podem trobar l'hora oficial  del llevant i del ponent del Sol, les fases i els quarts de la Lluna, els canvis d'estacions i el zodíac, astronomia, santoral, calendari de l'hort, el Joc del Cordill...


La preparació de l'almanac és una feina feixuga. Cal fer durant l'any un important treball de recerca bibliogràfic i oral amb els padrins i col·laboradors. A la fotografia següent podeu constatar com ja estan embastant l'Almanac del Cordill del 2.023.


Des del 2.021 l'Almanac del Cordill és també un joc. A la penúltima pàgina hi ha una colla de preguntes del Joc del Cordill. Si endevineu totes les preguntes ( la resposta està als textos de l'almanac ), descobrireu un refrany amagat. Cal enviar aquest refrany a Grata Lectura ( gratalectura@gmail.com ) per participar en el sorteig d'un lot de llibres valorat en 105 €.


A la fotografia anterior podeu veure, encapsada, la Biblioteca del Cordill. Aquesta col·lecció és una petita joia en la que podreu llegir una colla de consells per fer com cal les feines de l'hort, del jardí o de la cuina i conèixer una mica millor la nostra cultura popular. A la propera fotografia podeu veure l'Àvia Doretes amb les butxaques del davantal plenes d'exemplars de la Biblioteca del Cordill.


La gent de Grata Lectura fa un treball artesà en aquest espai ple de propostes per aprendre, jugar i respectar les nostres tradicions. A la fotografia següent no hi veieu ningú però quan s'apropen els últims mesos de l'any bull d'activitat per acabar l'Almanac del Cordill.


A les caixes de cartró dels prestatges hi ha guardats els llibres editats per Grata Lectura, entre ells els quatre de Felip Vendrell ( Històries de l'amor pagès, Històries del mas pagès, Històries del calendari pagès i Camí d'anada ) o els del mateix Narcís Clotet ( Pagesos cremats: Vida i mort desprès del foc i Coses que deia el meu avi , escrit amb en Pau Rubio ). També hi ha els llibres de Ken Sano, Jaume Fons, Josep Falp i Gonçal Pérez.


Grata Lectura s´està trencant la closca per incorporar als seus fons una colla de jocs que ens ajudin a gaudir mentre aprenem. A la fotografia següent podeu observar el joc Mil-en-branca que acompanya L´arbre refranyer. El llibre dels refranys i dites populars.


Agraeixo la gentilesa i acollida al Narcís i marxo d´aquest magatzem on hi ha una petita editorial que treballa amb molta il·lusió perquè no oblidem la nostra cultura popular. Recordar o descobrir, jugant, és una molt bona idea.
En una última mirada recordo, observant el petit detall penjat a la paret, líntim plaer de llegir un dels regals més grans que ens dóna la vida.


Al sortir vaig a l’esquerra i al final del carrer de la Bòfia giro a la dreta. La Catedral de Santa Maria, tota una lliçó d’hirtòria de lart, amb construccions dels segles XII, XIII, XIV, XVII, XVIII i XX ( romàniques, gòtiques, barroques, neoclàssiques i modernistes ) , sempre em deixa bocabadat.
 
 
No puc badar perquè he quedat amb la Maria Carme. Creuo el pont sobre el riu Negre i entro al cor de la petita ciutat de la Catalunya Central pel Portal del Pont.
En una propera entrada tindrem el luxe de compartir una estona amb la Maria Carme Grifell, tercera generació despardenyers de Cal Seixanta-cinc...
Atentament.
Senyor i 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada