Pàgines

dijous, 12 de maig del 2022

Baixant del Puig del Roser ( 2 ).

El passat dia vint-i-sis d'abril vàrem començar l'entrada enfilats al Puig de Roser, concretament a tocar de la plaça de braus d'Olot. Mentre baixàvem amb la intenció d'anar al passeig de l'escultor Miquel Blay, ens vam aturar a donar un cop d'ull a l'edifici d'equipaments municipals i Arxiu Comarcal obra de RodonArquitectes. Després, al començar a caminar pel Firal ( passeig de l'escutor Miquel Blay ) entre l'arbrat vàrem veure el balcó de la Casa Solà-Morales, edifici que avui mirarem i admirarem detalladament.


Als números trenta-vuit i quaranta del passeig trobem aquest edifici que és la joia modernista d'Olot. Però la Casa Solà-Morales, un edifici entre mitgeres, és un edifici barroc iniciat l'any 1.781...


A la fotografia anterior podeu veure el balcó de l'entresolat i a sota el semisoterrani. A la fotografia següent apreciareu millor les dues elegants escultures femenines que Lluís Domènech i Muntaner encarregà a Eusebi Arnau i Mascort, i el treball de forja de les baranes i reixes.

La figura femenina de l'esquerra amb la mà dreta sosté un pom de flors i amb la mà esquerra agafa una garlanda.
 
 
La de la dreta, com podeu veure a la propera fotografia de detall, sosté amb les dues mans uns raïms i altres fruites.


Durant l'ocupació carlina dels anys 1.874 i 1.875 des del balcó principal de la casa, anterior a la reforma de Lluís Domènech i Muntaner, es van llegir els Furs de Catalunya i parlà el General Tristany.

L'edifici, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional ( BCIN ), està dividit en tres cossos. Dues portes d'arc rebaixat flanquegen el magnífic balcó de l'entresolat i el semisoterrani. A la fotografia anterior podeu veure la porta de l'esquerra i la tribuna del primer pis, i a la propera la porta de la dreta.


Com podeu veure a la fotografia anterior ,a l'esquerra de la porta hi ha un petit plafó informatiu de l'Ajuntament d'Olot en el que podem llegir: "Casa Solà-Morales. Edifici barroc iniciat l'any 1.781 per l'italià Francesc Bril·li o Barilli, autor dels esgrafiats de la façana restaurada més tard ( 1.913 - 1.916 ) per l'arquitecte Lluís Domènech i Muntaner. Façana, balconada i tribuna, d'estil modernista amb motius rococó. Figures escultòriques d'Eusebi Arnau".


A la fotografia anterior de detall podeu observar el treball en fusta de la porta de la dreta i a la propera, també de detall, l'escut que corona l'arc rebaixat de la mateixa porta. El sol és l'arma de l'escut de la família Solà  i la morera i les tres franges són les armes de la família Morales. Suposo que aquest és l'escut dels Solà-Morales.


Joaquim de Solà-Morales s'interesà pel modernisme i encarregà la reforma de l'edifici barroc a l'arquitecte Lluís Domènech i Muntaner. La reforma es va fer entre els anys 1.913 i 1.916.
El segon cos de l'edifici té dos pisos superposats. Al primer pis hi ha una gran balconada flanquejada a l'esquerra per la tribuna i a la dreta per un balcó. Al segon pis del segon cos hi ha cinc balcons. Tot el segon pis està decorat amb esgrafiats.


A la fotografia següent de detall podeu observar la bella tribuna dissenyada per Lluís Domènech i Muntaner amb decoració escultòrica floral modernista.

 
Si ens posem a tocar de la porta, sota de la tribuna, i aixequem la mirada podrem veure que la base de la tribuna és una gran rosa de vuit pètals.


Lluís Domènech i Muntaner va reproduir els esgrafiats hi havia a la façana que l'artesà italià Francesc Baril·li va fer a finals del segle XVIII.
A la propera fotografia de detall podeu observar part de l'esgrafiat del primer pis del segon cos de l'edifici.


Si aixequem una mica la mirada podem apreciar a les dues fotografies següents, també de detall, els esgrafiats i un dels balcons del segon pis del segon cos de la casa. Podreu constatar que els esgrafiats, i la resta de la façana, es veuen molt diferents segons l'hora del dia en el que es fa la fotografia.



Domènech i Muntaner al fer la reforma va respectar les obertures de l'edifici barroc i construí les grans balconades, la tribuna, els enreixats, la galeria oberta ( llotja ) amb les dotze columnes i el gran ràfec de la teulada.
A la propera fotografia de detall del tercer cos de l'edifici podeu veure dues de les dotze columnes de la llotja seguida de falsos arcs i la decoració del ràfec. Les rajoles del ràfec foren dissenyades per Antoni Gallissà i fetes a la fàbrica Pujol i Bausis d'Esplugues de Llobregat.


Deixem la Casa Solà-Morales i continuem caminant pel passeig de l'escultor Miquel Blay en el que a la propera entrada dedicada a Olot observarem detalladament els edificis del Teatre Principal i la Casa Gaietà Vila.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada