Pàgines

dilluns, 16 de maig del 2022

Un cop d'ull a l'antiga fàbrica de filatures Viladés.

A l'entrada anterior dedicada al patrimoni preindustrial i industrial del Canal de Pinyana vàrem apropar-nos a Andaní, un antic poble del municipi d'Alfarràs, per veure el nucli antic amb l'església de Sant Nicolau, la colònia tèxtil de filatures Casals ( coneguda com la fàbrica de dalt ) i les casetes dels treballadors. A l'acabar vàrem agafar virtualment el cotxe per baixar tot el carrer Nou fins arribar, en pocs minuts, a l'Avinguda de Balmes- al centre d'Alfarràs-.
 
 
Aparquem el cotxe al començament del carrer Nou i comencem a passejar anant a l'esquerra per l'Avinguda de Balmes. Després de creuar el Canal de Pinyana trobem bona part de les naus de l'antiga fàbrica de filatures Viladés que actualment s'han transformat en una gran superfície. A la fotografia anterior podeu observar la façana nord-oest i a la propera la nord-est, a la cantonada de l'Avinguda de Balmes amb el carrer de Dalt.


La fàbrica Viladés és un edifici del segle XV reconvertit a finals del segle XIX en fàbrica de fil. Si filatures Casals i les edificacions afegides no estan al centre d'Andaní, la fàbrica de filatures Viladés està situada al nucli urbà d'Alfarràs a tocar del Canal de Pinyana.
La propera fotografia de detall de la part superior d'aquesta façana la vaig fer des de la travessia de l'Horta. A la part més alta podem llegir les inicials S.A.V. ( Societat Anònima Viladés ).


Si continuem uns metres pel carrer de Dalt arribem a la plaça de Francesc Macià des d'on podem veure una nova perspectiva de la fàbrica de filatures.

 
Inicialment era un molí d'una sola nau que aprofitava la força de l'aigua del canal de Pinyana per moldre. L'any 1.897 Joan Desvalls i Amat, marquès d'Alfarràs, construí la fàbrica de filatures.
Des de la plaça de Francesc Macià anem a la dreta però abans de començar a pujar el carrer Trinitat ens aturem un moment per mirar l'església vella de Sant Pere que observarem detalladament en una propera entrada.


Si pugem una mica més pel carrer Trinitat aviat veurem el salt d'aigua de filatures Viladés ( edifici de l'esquerra ) i el molí d'Alfarràs ( a la dreta ), un antic edifici que observarem detalladament en una propera entrada.


L'any 1.924 l'empresa Molas i Viladés S.A. comprà la fàbrica als hereus del marquès d'Alfarràs. L'any 1.934 Molas i Viladés es transforma en la Societat Anònima Viladés. A la dècada dels setanta del segle passat, amb l'objectiu d'ampliar la fàbrica de filatures Viladés, s'enderrocà la casa del marquès d'Alfarràs que estava a la dreta del molí.
A la propera fotografia podeu veure d'edifici del salt d'aigua de l'antiga fàbrica, un edifici de finals del segle XIX.


Si continuem enfilant el carrer Trinitat i ens girem un moment podem observar el tancament perimetral de la fàbrica amb l'edifici del salt d'aigua i, al fons a la dreta, el campanar d'espadanya de l'església vella de Sant Pere.


Pujo una mica més amunt per fer la propera fotografia de detall en la que podeu veure la façana posterior de l'edifici del sant d'aigua i part de les seves instal·lacions.


Quan trobem el carrer Pau Casals anem a la dreta. Novament el tancament perimetral fa molt difícil mostrar-vos els edificis de filatures Viladés. Malgrat tot a la fotografia següent podeu veure la part superior del taller de la fàbrica.


El carrer Pau Casals tanca el recorregut perimetral de la  "fàbrica de baix" que hem vist parcialment des de l'Avinguda de Balmes, el carrer de Dalt, la plaça de Francesc Macià, el carrer Trinitat i el carrer Pau Casals. A tocar de l'Avinguda de Balmes tornem a trobar el canal de Pinyana.


Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica al fons de la propera fotografia podeu veure part de les instal·lacions i de l'edifici del salt d'aigua.
Filatures Viladés va tancar definitivament les seves portes l'any 2.005. Al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal ( POUM )  d'Alfarràs l'antiga fàbrica de filatures està catalogada com Bé Cultural d'Interès Local ( BCIL ).


En una propera entrada tornarem a la plaça de Francesc Macià i al carrer Trinitat per observar detalladament el molí d'Alfarràs i l'església vella de Sant Pere.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada