Pàgines

dilluns, 29 de maig del 2023

Passejant pel camí de l'Albagés ( 5 ).

Després de donar un cop d'ull a la cabana de pedra seca que no té fitxa a la Wikipedra, una construcció aèria adossada al marge de planta rectangular, coberta de volta de canó i porta d'arc de mig punt, enfilem la petita sendera que en pocs minuts ens deixa al camí de l'Albagés.
 

Continuem cap a l'esquerra fins que trobem la primera sendera a la dreta, on hi ha dues arquetes de formigó que protegeixen els hidrants ( aparells hidràulics connectats a una xarxa de distribució d'aigua per subministrar aigua a pressió per regar ). Aquesta sendera ens deixarà, en uns minuts, a tocar d'una nova construcció de pedra seca que a la Wikipedra té la fitxa 14.081. Les tres fitxes de la Wikipedra que consultarem a l'entrada d'avui també són d'en Fer Maldonado.
 
 
Baixo una miqueta més pel camí fins a col·locar-me davant la porta d'accés a la construcció de pedra seca i fer la propera fotografia.
 
 
Vaig una mica a l'esquerra per resseguir perimetralment la curiosa construcció de pedra seca ubicada al terme municipal d'Artesa de Lleida.


Giro cua per tornar a la porta d'aquesta construcció que a la fitxa de la Wikipedra defineix com a terrera encastada, de planta irregular, amb coberta de lloses i porta de llinda plana.


Aquesta construcció de pedra seca, orientada al nord-est, malgrat que no s'ha restaurat està perfectament conservada.


A la descripció i comentaris de la fitxa de la Wikipedra podem llegir que es tracta d'una barraca formada per l'aprofitament d'una gran llosa penjada, amb murs al llarg del perímetre volat.
 
 
Al fons de la construcció de pedra seca, a l'esquerra, hi ha la menjadora que podeu veure a la fotografia següent de detall.


L'interior, de planta irregular, té entre vuit i deu metres quadrats i la pròpia gran llosa forma la llinda de la porta i la coberta.


Des del fons faig la propera fotografia en la que podeu veure, a més a més de la gran llosa, la part interior de la façana principal.

 
Tornem al cotxe i reculem pel camí de l'Albagés fins arribar al punt on podem anar a la dreta i agafar la carretera LV-7021 ( Artesa de Lleida - Aspa ). Amb cura accedim a la carretera i a molt poca distància, quan acaba la petita baixada, entrem pel camí de l'esquerra on trobarem ràpidament un espai per deixar el cotxe. 


Agafant el camí de l'esquerra i, després de caminar uns metres, baixant al camp d'ametllers molt aviat trobem la propera cabana de pedra seca.


A la Wikipedra aquesta cabana té la fitxa 14.058 en la que ens deixen clar que encara estem al terme municipal d'Artesa de Lleida.


És una construcció aèria adossada al marge, de planta rectangular, amb coberta de volta de canó i porta d'arc de mig punt.
A les fotografies anterior i a la propera podeu observar molt bé l'estrep de l'esquerra. Els estreps actuen com a contraforts que reforcen la cabana i li permeten resistir l'empenta de la volta.


A la descripció de la fitxa s'explica que la cabana es veu des de la carretera. Té un enderroc en forma de quadrat al mig de la volta i la portalada també està parcialment malmesa. Aquesta construcció de pedra seca està orientada al nord.


A la fotografia anterior podeu veure el mal estat de la volta i, a la dreta la menjadors. Aquest enderroc el podeu observar millor a la fotografia següent de detall.
 
 
La cabana no ha estat restaurada i li caldria si la volem conservar ja que la volta i la façana principal tenen enderrocs. La propera fotografia ens permet observar l'enderroc de la volta des de l'exterior. Es veu molt bé la terra compactada que impermeabilitza la cabana.


Tornem al camí principal i comencem a enfilar-lo. Molt aviat trobarem la propera construcció de pedra seca de planta circular a tocar del nou sistema de reg.


La fitxa de la Wikipedra corresponent a aquesta construcció de pedra seca, la 14.059, ens informa que ja no estem al terme municipal d'Artesa de Lleida sinó al terme d'Aspa.


Deixo el caminet, que podeu veure a l'esquerra de la fotografia anterior, per enfilar-me fins al tros on hi ha la cabana que té a tocar el nou sistema de reg que transformarà els conreus de la zona. A la dreta de la fotografia hi ha l'arqueta de formigó que protegeix l'hidrant. Si ho poguessin veure els pagesos que van construir la cabana ...


És una construcció aèria aïllada de planta circular, amb coberta de falsa cúpula i amb la porta de llinda plana. Molt ben conservada no ha estat restaurada.


A la pàgina 254 del llibre del 2.005 de Pagès editors " Les construccions de pedra seca ", de Félix Martín Vilaseca i Josep Preixens i Llevadot hi ha una petita explicació d'aquesta cabana.


Hi podem llegir: " 8. Aspa. Partida Coma Madrona. Cabana de falsa cúpula. Propietari: Palmira Moragues. Mides: alt 3,15, perm. ext 14,30 m " .


Ens apropem a la petita cabana per entrar-hi, observar el seu curiós interior i protegir-nos una estoneta del sol que ja escalfa amb força.


A la fotografia anterior, d'angle contrapicat, podeu observar part del mur cilíndric i la coberta de falsa cúpula. La propera fotografia de detall,  d' angle nadir ( feta amb la càmera fotogràfica perpendicular al terra ), ens permet gaudir de la coberta de falsa cúpula.
 
 
A la propera entrada dedicada a la passejada pel camí de l'Albagés continuarem observant detalladament algunes de les construccions de pedra seca de les terres lleidatanes.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada