Pàgines

divendres, 30 de juny del 2023

Sant Pau, joia del modernisme ( 1 ).

Comencem l'entrada d'avui a l'Avinguda de Gaudí, que s'enfila des de la Sagrada Família cap a l'antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Una avinguda que enllaça dues obres espectaculars dels arquitectes modernistes Antoni Gaudí i Cornet i Lluís Domènech i Montaner.

Els fanals d'aquesta avinguda són obra de l'arquitecte modernista Pere Falqués i Urpí, que també dissenyà els coneguts bancs-fanals del Passeig de Gràcia decorats amb trencadís. A la fotografia anterior podeu veure la part superior d'aquests fanals. Malgrat la seva bellesa van estar tancats molts anys en un magatzem i no es van col·locar a l'Avinguda de Gaudí fins l'any 1.985...
L'Hospital té els seus orígens al 1.401 amb la fusió dels sis hospitals que hi havia en aquell moment a la citat de Barcelona. Fou, entre 1.401 i 1.926, l'hospital general de la ciutat.
A la propera fotografia podeu veure com l'Hospital de la Santa Creu i  Sant Pau ens acull gairebé fent-nos una abraçada amb les ales de l'edifici principal ( Pavelló de l'Administració ). 


Lluís Domènech i Montaner, inspirant-se en els hospitals més moderns d'Europa, dissenyà un hospital organitzat en pavellons aïllats, envoltats de jardins i connectats amb túnels subterranis. El recinte modernista, que visitarem virtualment mitjançant sis entrades, es construí entre els anys 1.902 i 1.930.
A la fotografia anterior podeu veure el cos central del Pavelló de l'Administració, coronat per la torre del rellotge rematada per una agulla, i part de les dues ales de l'edifici.
Anirem cap a l'ala dreta, on comença la visita, però abans farem un cop d'ull al treball de forja del tancament exterior.

 
Deixem el tancament exterior amb la reixa de forja i les columnes de maó vist amb capitells de pedra i l'escut amb la creu patent i anem a l'interior de l'antic hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que és Patrimoni Mundial de la UNESCO des del 1.997.


Com podeu veure a les fotografies anterior i propera de detall, al pis inferior de le ales laterals el protagonisme és pels mosaics amb escenes de la història d l'hospital fets per Mario Maragliano seguint els dibuixos de Francesc Labarta.

Resseguint perimetralment les ales laterals del Pavelló de l'Adminstració trobem setze murals fets amb mosaic. Els catorze primers els va fer Mario Maragliano i els dos últims Lluís Bru. Maragliano també té mosaics a la Sagrada Família, al Palau de la Música i a la Casa Amatller.
L'any 2.009, quan ja s'havien traslladat tots els malalts i els serveis mèdics al nou hospital, començà la rehabilitació del recinte modernista.


Ja a l'interior anem a la Sala Hipòstila que té aquest nom perquè el sostre està sostingut amb columnes. Aquestes columnes suporten el pes de tot el Pavelló de l'Administració. La gran sal, de 465 metres quadrats, inicialment era un distribuïdor que donava accés a les galeries subterrànies. Els principals elements constructius són el maó i la ceràmica.
En un plafó d'aquesta sala podem veure la gran fotografia a vista d'ocell d'alguns dels pavellons de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.


Si calia, a la sala hi podien accedir carruatges. Les voltes sostingudes, per columnes de maó vist  cilíndriques i de base rectangular, estan acabades amb rajoles de ceràmica blanca i nervis de maó vist i ceràmica vidrada verda. 


Als anys noranta del segle passat s'habilità com a servei d'urgències i actualment és un espai que s'utilitza com a sala d'actes i recepcions. En aquesta sala comença la xarxa d'un quilòmetre de túnels soterranis que comuniquen tots els pavellons.


Deixem la Sala Hipòstila per accedir, per un túnel, al Pavelló de Sant Salvador que fou el primer que va entrar en funcionament, el dia trenta de juny del 1.916. Començarem donat un cop d'ull a l'exposició de la planta baixa.


A la fotografia anterior podeu veure diferents pots de farmàcia. Els sis del prestatge superior són del segle XX i els altres quatre dels segles XVII - XVIII. Tots són de l'antiga farmàcia de l'Hospital.
La fotografia següent és de la maqueta de l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau feta l'any per Espai Model S.L. a escala 1:100.


Els consellers de la ciutat de Barcelona i el Capítol de la Catedral van acordar l'any 1.401 la construcció d'un únic hospital públic. La primera pedra del nou hospital, autoritzat pel papa Benet XIII mitjançant una butlla. Martí l'Humà era el rei però no el va veure acabat perquè les obres es van allargar fins al 1.450. La Santa Creu fou el gran hospital de Barcelona i la seva província durant més de cinc segles.
 
 
A la fotografia anterior podeu veure el panell de rajoles amb la creu patent ( símbol de l'Hospital de la Santa Creu ), i a la propera el panell de rajoles amb la lletra P ( símbol de l'Hospital de Sant Pau ). Aquests panells, amb vint-i-cinc rajoles cadascun, estaven a la torre d'aigües del Pavelló de la Puríssima. Es van fer, amb ceràmica esmaltada a la trepa, cap al 1910 a la fàbrica Hijo de Jaime Pujol y Bausis d'Esplugues de Llobregat.
 
 
Deixem l'exposició de la planta baixa del Pavelló de Sant Salvador i anem a l'escala per pujar a la primera planta on ens espera una instal·lació en forma de drac que ens il·lustrarà sobre l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner i les principals característiques del modernisme.


Però abans de pujar-hi ens aturem a observar la bellesa de l'escala amb els graons de marbre ( petja ) i ceràmica vidrada ( contrapetja ).
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada