Pàgines

dijous, 27 de juliol del 2023

Un cop d'ull als Banys Àrabs de Palma.

El passat mes de juny vàrem visitar virtualment el taller 6a, ubicat al que fou Call Major de Palma - al carrer de la Puresa número vuit-, que porta quaranta anys recuperant les tècniques d'estampació tradicional ( litografia, xilografia, gravat calcogràfic... ). Al final de la segona entrada us vaig dir que continuaríem passejant per Palma gaudint del seu patrimoni.
Avui anem caminant fins al carrer de Can Serra número set on ens esperem els Banys Àrabs. Des del taller 6a fins al banys trigarem molt poca estona perquè només els separen un centenar de metres.


En una petita sala podem veure un vídeo que ens explica la història i funcionament d'aquests banys mil·lenaris. A l'altre extrem de la sala, com podeu veure a la propera fotografia malgrat el contrallum, a l'interior de la circumferència groga que he dibuixat, hi ha una maqueta que explica el funcionament de la sala central dels Banys Àrabs.


Primer ens hi apropem per veure millor la maqueta i desprès, abans de visitar el que queda dels banys, sortirem al jardí per la porta de la dreta.


Sortim als jardins de Can Fontiroig que juntament amb els banys eren propietat de Can Serra, casa que dóna nom al carrer.  Can Fontiroig , molt remodelada als segles XVIII i XIX , incorporà els jardins i els banys comprats a Can Serra. La família Fontiroig té la casa a l'altre costat de carrer, per això hi ha el petit pont per accedir-hi sense sortir al carrer.
Dels antics banys de maó revestit i façanes de pedra es conserven dues sales i l'hort que actualment és un jardí. 


Després de gaudir de la tranquil·litat del jardí ens apropem a la porta amb arc de ferradura que podeu veure a la fotografia anterior.


A la fotografia anterior es veu una columna a l'interior de l'edifici però en el moment d'entrar ja s'intueix la bellesa de la sala central dels banys...


La sala central de planta quadrada era l'espai dels banys calents, l'antic caldarium dels romans. Hi ha dotze columnes amb el fust llis i vint-i-cinc lluernes ( la majoria tapades ). Els capitells són d'origen preislàmic, d'estils diferents, reutilitzats d'alguna construcció anterior bizantina o visigoda.


Sobre les columnes i els seus capitells es recolzen els arcs de ferradura que suporten una volta semiesfèrica construïda amb maó.


En aquesta cúpula hi ha cinc lluernes que permeten una tènue entrada de llum natural i, en el seu moment, la sortida de vapor del caldari.


D'aquests banys del segle XI no en sabem qui n'era el propietari ni qui fou el mestre d'obres. Els experts creuen que les restes que es conserven formaven part del palau d'un noble musulmà.


A la fotografia anterior podeu observar dues lluernes tapades del passadís de la sala central situat entre les columnes i els murs del caldari.

Queden poques restes del que fou l'hipocaust, el sòl radiant escalfat per l'aire calent procedent d'una caldera de llenya. Aquest aire calent passava per sota de la superfície de la sala. Els musulmans van utilitzar als seus banys el mateix sistema que els romans.
 
 
Contigua a la sala central on s'ubica el caldari hi ha una altra sala de planta rectangular i amb la coberta de volta de canó que tingué la funció de vestidors o frigidari ( del llatí frigidarium ) on es feien els banys freds. A les fotografies anterior i propera podeu veure el caldari des del frigidari.


L'illa de Mallorca estigué sota dominació musulmana entre els anys 902 i 1.229. La capital administrativa era Madina Mayurqa, avui ciutat de Palma.
A la fotografia següent de detall podeu veure part de la volta de canó d'aquesta sala contigua al caldarium.


Anar a l'hammam ( Banys Àrabs ) era molt important per als musulmans perquè es conversava i es tractaven tractes. També es relaxaven gràcies als massatges amb olis aromàtics i a la inhalació del vapor d'aigua. Malauradament la societat cristiana va oblidar durant molts segles aquest costum i els hàbits higiènica eren gairebé nuls.
Al novembre del 2.016, a l'entrada "El Bañuelo", vàrem visitar aquest bany àrab del segle XI, un dels vint-i-un que tingué Granada i el més ben conservat de tot al-Àndalus. Si ho voleu recordar cliqueu sobre l'enllaç anterior.
Sortim dels Banys Àrabs de Palma per continuar passejant tranquil·lament per la ciutat assaborint el seu patrimoni.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada