diumenge, 27 de novembre del 2016

El Bañuelo.

Al final de la quarta entrada dedicada a assaborir la mesquita, us explicava que deixaríem Còrdova per anar virtualment a una ciutat d'una bellesa indiscutible, Granada. Però abans d'endinsar-nos en els mil i un racons de l'Alhambra, us proposo donar un cop d'ull a altres punts del patrimoni Mundial de la ciutat. 
Anem a la plaza Nueva, la transició entre la ciutat nova i l'antiga, espai perfecte per practicar el dolce far niente i gaudir observant la gent i l'espai. Agafem la Carrera del Darro, un dels passejos més bonics de Granada l'estructura actual del qual és del segle XVII quan a conseqüència de la voladura d'un polvorí l'any 1.509, s'enderrocà un part de la muralla, es modificà la llera del riu, i el carrer s'eixamplà.


A la Carrera del Darro es conserven molts edificis dels segles XVI i XVII, i existeixen restes de cases àrabs. Quan arribem al puente de Cabrera, a l'esquerra trobem la Cuesta de Santa Inés, i a la dreata ens saluda des de dalt del turó, l'Alhambra.


Cal obrir molt bé els ulls, passejar per l'Albaicín, el barri més antic de Granada, és tot un luxe. A la propera fotografia, feta des de l'Alhambra, podeu veure aquest barri fascinant. El nostre objectiu, el Bañuelo, és a la tercera casa començant per l'esquerra a la part de baix. El carrer que s'enfila té el nom de Bañuelo.


Cal estar molt atent de no passar de llarg i aturar-se al número 31 de la Carrera del Darro. El trobarem a pocs metres del següent pont que creua el riu Darro, el puente de Espinosa; just davant del que queda del puente del Cadí, construït al segle XI.

A la cantonada de la casa del davant podem veure una rajola de ceràmica pintada que anuncia el nom del carrer que s'enfila: Bañuelo.


A l'esquerra de la porta d'entrada trobem l'anagrama de la ruta turística Dobla de Oro, itinerari cultural que uneix l'Alhambra i l'Albaicín. La dobla de oro era l'antiga moneda nassarita, hereva de la moneda almohade dels segle XII. Si visiteu Granada, no oblideu aquest itinerari que uneix el turó Sabika, on hi ha el conjunt monumental de l'Alhambra y el Generalife, i el barri hispanomusulmà de l'Albaicín.


Dels vint-i-un banys que tingué Granada, aquest és el més ben conservat de la ciutat i de tot al-Andalus. Entrem a l'edifici civil més antic de la ciutat, el Bañuelo, del segle XI , d'estil zirí. Els zírides van construir el seu propi emirat a Granada del 1.013 al 1.090 quan foren expulsats pels almoràvits.
Entrem al Bañuelo per la que fou casa del guardià dels banys, sortim al pati i anem al vestíbul (equivalent a l'apodyterium romà ), que dóna pas a tres sales termals: freda, temperada i calenta. A la propera fotografia podeu veure la sala freda, frigidari, coberta amb volta de canó amb lluernes, octogonals i en forma d'estel, per il·luminar l'espai. Els vidres d'aquestes lluernes es podien obrir per regular la temperatura interior dels banys.


El Bañuelo fou costejat per Samuel ha-Naguid ( 993-1.055)  gramàtic, poeta i talmudista jueu andalusí. Aquella època caracteritzada pel gran desenvolupament de les ciències i les arts, la convivència i tolerància entre musulmans, jueus i cristians es trencà amb la invasió dels almoràvits l'any 1.090. 


La fotografia anterior i la següent corresponen a la sala temperada, tepidari, en la que es feien massatges i s'aplicaven essències, olis i perfums.
 

En aquesta sala, la més important del Bañuelo, trobem en tres dels costats una magnífica arcada amb arcs de ferradura que desencarreguen sobre columnes amb capitells romans, visigots i califals reutilitzats d'edificis més antics derruïts.


A la propera fotografia podeu veure la volta esquifada d'aquest espai central del Bañuelo, plena de lluernes. Imagineu-vos la coberta pintada i les lluernes filtrant la llum solar amb vidres de colors...


Deixem la sala temperada, amb el seu paviment de marbre, donant un cop d'ull a un dels capitells d'aquest impressionant tepidari.


La sala calenta, caldari, està situada al costat de la caldera. També hi ha l'hipocaust soterrani per escalfar la sala i dues piles per l'aigua. La volta de canó també està plena de lluernes...


Deixem el Bañuelo, conegut també com Baños del Nogal, per continuar el passeig virtual per la Carrera del Darro, on descobrirem més racons del patrimoni granadí.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Quina delícia el teu bloc. Conec el Bañuelo, que em va encantar, com em va encantar tota Granada (el paseo del Darro, el paseo de los Tristes que deia Federico). També disfruto amb les entrades del país. Bon bloc... Tindré feina per posar-me al dia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel teu comentari. Comparteixo amb tu l'encís que em produí Granada. Aniran sortint entrades sobre ella.
      Atentament.

      Elimina