Pàgines

dilluns, 9 de setembre del 2019

Antic convent de Sant Domènec.

Deixem el pla d'Almatà, l'altiplà sobre el meandre del Segre, origen al segle VIII de la ciutat de Balaguer. Allí hem donat un cop d'ull en entrades anteriors a l'església de Santa Maria d'Almatà, al santuari del Sant Crist i al Castell Formós - que fou suda-. En pocs minuts el camí de baixada on trobarem diferents estacions del Via Crucis, ens deixa al pont de Sant Miquel per on creuarem el riu.
Ens està esperant, impacient, l'antic convent de Sant Domènec, però abans d'entrar podem gaudir, a la propera fotografia, de l'església gòtica de Santa Maria - a l'esquerra-, i de la Creu de Terme de Sant Domènec, també gòtica, a la dreta.


El punt informatiu ens explica: " Fou voluntat del comte Ermengol X, que en deixà ordenada la fundació en el seu testament de 1.314. Actualment és conserven l'església i el claustre i part de les dependències monacals. El temple perdé la façana i dues capelles durant la Guerra de Successió del segle XVIII".


La construcció s'inicià al 1.323, quan Jaume II obtingué la llicència de Joan XXII, que fou papa entre 1.316 i 1.334. Està documentat que al 1.333 ja era habitat. Com a conseqüència de la guerra entre en comte d'Urgell Jaume II i el rei Ferran d'Antequera - l'any 1.413 - el convent patí greus desperfectes. L'església i el convent foren restaurats.


L'església d'una nau amb cinc capelles laterals, als contraforts, a cada costat; absis poligonal de set costats, i coberta de dues aigües de fusta sostinguda per arcs de diafragma, ha patit en les successives guerres - sobre tot amb la de Successió, la del Francès i la dels Set Anys.


Quan esteu al presbiteri i un gireu, malgrat les diferents restauracions, encara podeu veure alguna de les ferides patides per l'edifici gòtic, com la desaparició del cor.


A la Guerra de Successió l'església va perdre la façana que es restaurà de manera molt senzilla. Encara es pot veure sobre la porta d'entrada la data de 1,716 d'aquesta intervenció.


Sortim de l'església per visitar el claustre de l'antic convent, l'element arquitectònic més destacat. Construït probablement entre 1.333 i 1.350 fou destruït durant la guerra del 1.413 entre Jaume II comte d'Urgell i el rei Ferran d'Antequera. Amb el suport dels monarques es van restaurar el convent i l'església.


El claustre actual, de planta gairebé quadrada ( 30 x 31 metres) i amb les galeries d'una amplada de 3,5 metres, fou construït al segle XV. Les columnes estriades molt estilitzades sostenen arcs ogivals, també anomenats arcs apuntats, amb un calat trilobulat. Els carcanyols estan també calats amb tres lòbuls.


El convent dels dominics en la seva dilatada i accidentada història, ha fet de: casa de beneficència, casa de missions, hospital, caserna i monestir franciscà. Actualment en les antigues dependències del convent hi ha: una residència geriàtrica, una llar de jubilats, un parvulari i un edifici dedicada les activitats culturals.
Si ens apropem al Museu de la Noguera podrem observar atentament algunes peces que estaven a l'antic convent de Sant Domènec.


El doble jacent d'alabastre de la fotografia anterior i de la propera de detall és un fragment del sepulcre de dos infants. Malgrat la curta edat dels finats podeu apreciar clarament com les escultures els mostren ben armats.


Us deixaran bocabadats els caps de biga de la segona meitat dels segle XIV exposades al Museu de la Noguera, una magnífic treball en fusta i pintades al tremp.


Malgrat l'atac dels insectes xilòfags, que fa deixat cicatrius evidents en les bigues, la seva bellesa ens ajuda a imaginar-nos com era el convent abans de patir les ferides que l'han malmès.


Amb la conquesta de Balaguer, el rei Ferran d'Antequera la va incorporà a la Corona d'Aragó. El Comtat d'Urgell desaparegué...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada