Continuem al Museu de la Paeria situat al soterrani del palau construït a principis del segle XIII, per acabar de visitar l'exposició que explica les obres d'excavació i reconstrucció del soterrani i visitar les restes arqueològiques que s'hi conserven. A l'entrada anterior vàrem observar atentament els plànols de l'arquitecte Ramon Argilés i Bifet amb els projectes de reconstrucció de les façanes de la Paeria dels anys 1.929 i 1.930. Com podeu veure a la propera fotografia, Ramon Argilés també dissenyà la decoració interior de l'edifici.
Del 1.931 és el proper dibuix del Saló de Sessions de la Paeria. El 14 d'abril de 1.932, primer aniversari de la Segona República Espanyola, Salustià Estadella Arnó - Paer en Cap de Lleida- inaugurà la reconstrucció del palau de la Paeria.
Si compareu el dibuix anterior de Ramon Argilés amb la fotografia següent del Saló de Sessions, constatareu la fidelitat amb la que es van seguir les propostes de l'arquitecte.
Abans d'endinsar-nos en les restes arqueològiques del soterrani, una curiositat. A la propera fotografia podeu observar el plànol del "Proyecto de ensanche de la Plaza de la Paheria" Escala de 1 : 300 signat el 29 d'abril de 1.930. S'enderrocaren les cases número 1 i 3 del carrer Major per ampliar la plaça i encabir-hi la gran torre projectada per Ramon Argilés. No ho podreu llegir fàcilment, però a l'esquerra hi ha la Plaza de la Constitución ( Plaça de sant Joan ) i a la dreta la Plaza de la Libertad ( Plaça de sant Francesc ). A la part baixa del plànol, d'esquerra a dreta llegim el nom de cinc carrers molt antics de Lleida: del General, de Segarra, del Clavel, de Mossèn Amic i del Relojero ( avui inexistent ).
Deixem l'espai expositiu que ens ha explicat la història de l'edifici per entrar en el laberint del soterrani. A la primera arcada medieval girem a l'esquerra...
Tranquils, la passarel·la de fusta és molt segura. Anem molt a poc a poc perquè el regal visual i d'història de la ciutat és excel·lent. El primer que trobarem només començar a caminar per la passarel·la, a la vostra esquerra, són les restes dels banys andalusins dels segles IX - XI.
Si girem 180 graus el que tenim davant és un conjunt impressionant d'arcades medievals del segle XIII. Pujant per l'escala que veieu al fons de la propera fotografia s'accedeix a la zona d'excavacions arqueològiques. Els Sanaüja utilitzaven aquest soterrani com a celler.
Des del mateix punt, si girem la nostra mirada una mica a l'esquerra, el protagonisme és per un pou medieval del segle XIII que podeu veure al centre de la propera fotografia, il·luminat.
Baixem un moment per apropar-nos al pou que abastia d'aigua el palau dels Sanaüja. Recordeu que l'any 1.342 els paers de la ciutat van comprar als marmessors de Pere de Sanaüja, mort al 1.334, el palau.
L'aigua d'aquest pou medieval és la que es coneix com a subàlvia, la que està per sota la llera del riu - en aquest cas el Segre-, a pocs metres del palau. Les aigües subàlvies són les que es troben entre els al·luvions.
Al fons de la passarel·la trobem un parell de sales. A la primera, per les obertures del mur esquerre, rep la llum natural de l'avinguda de Blondel. Com podeu observar a la fotografia anterior i a la propera, en aquests espais es conserven una colla d'escuts de pedra de la ciutat de Lleida.
Tornem a la passarel·la i a l'esquerra, de seguira, trobem el nostre proper objectiu. Segur que a cap lleidatà li feia gràcia pujar aquesta escala...
Al segle XV el soterrani del palau de la Paeria tingué funcions de presó. L'escala de la fotografia anterior condueixen a la morra, un terrible compartiment del soterrani que funció de calabós entre els segles XV i XIX, i al que accedirem a la popera entrada dedicada al soterrani del palau de la Paeria.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada