Pàgines

divendres, 13 de setembre del 2019

Casa Singer ( 1 ).

Les grans ciutats tenen petits racons, una mica amagats, que quan els descobreixes quedes bocabadat. Però també es pot passejar per grans avingudes en les que pots passar-hi hores i hores gaudint del comerç, el patrimoni, observant a la gent,... En la nostra visita virtual a Edingurgh vàrem xalar caminant lentament per The Royal Mile, el carrer més famós de la capital d'Escòcia de 1.814,2 metres de longitud ( distància que és una unitat de mesura - la milla escocesa- ). Comunica el Castell d'Edinburgh amb el palau d'Holyroodhouse...
Avui tornem a Sant Petersburg, concretament a l'avinguda Nevski, la principal avinguda de la bellíssima ciutat russa. Quatre quilòmetres plens d'història i contrastos.


Són moltes les joies que trobareu en aquesta llarga passejada, però avui ens aturarem on es creuen l'avinguda Nevski amb el canal Griboyédova per mirar i admirar la Casa Singer, coneguda també com Casa del Llibre. A la plaça des de la que vaig fer l'anterior fotografia hi ha els monuments dedicats al mariscal Mijail Bogdónovich de Toll - ministre de Guerra durant la invasió de Napoleó del 1.812-, i al general Kutuzov que també lluità contra Napoleó. Tot el parc " es observat" atentament per la Catedral de Kazan.


Estem davant d'un dels edificis més emblemàtics de l'arquitectura modernista de Sant Petersburgh que acull la llibreria més gran de la ciutat.
L'any 1.920 la companyia nord-americana de màquines de consir Singer, comprà una propietat a l'avinguda Nevski per construir-hi l'oficina principal a Rússia.


Els americans volien construir un gratacel similar al Singer Building de New York de quaranta-set pisos, del que podeu veure un gravat a la propera fotografia. Entre 1.908 i 1.909 fou l'edifici més alt del món. Va ser enderrocat al 1.968.


Font fotografia: Biblioteca del Congrés, gravats i fotografies NY, 31-NEYO 71-20.

 
Però les lleis de Sant Petersburgh no permetien construir edificis  amb una alçària superior als 23,5 metres. Cap edifici podia ser més alt que el Palau d'Hivern, que entre 1.732 i 1.917 fou la residència oficial dels tsars de Rússia.


L'arquitecte rus Pavel Yulievich Suzor ( 1.844 - 1.919 ), malgrat la restricció d'alçària, dissenyà un edifici de sis plantes coronades per una cúpula de bronze i vidre coronada per una gran bola de vidre de 2,8 metres de diàmetre. Les escultures, algunes de les quals podeu veure a la fotografia anterior de detall, són de l'estonià Amandus Heinrich Adamson ( 1.855 - 1.929 ).


La Casa Singer va ser el primer edifici de Sant  Petersburgh construït amb estructura metàl·lica que li permeté la instal·lació d'amples finestrals a la planta baixa. Fou un edifici innovador ja que tenia els models més avançats d'ascensors, calefacció, aire condicionat i un sistema automàtic per netejar la neu de la taulada.


Els motius inspirats en la natura, característics del modernisme, decoren de forma  espectacular la porta d'entrada a la Casa Singer com podeu constatar a la fotografia anterior i a la propera de detall.


Abans d'entrar observem atentament la magnífica decoració de la gran porta d'entrada a la llibreria més gran de Sant Petersburgh.


Deixem d'admirar aquesta joia modernista i ens preparem per entrar la gran llibreria que acull, plena de llibres i de lectors.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada