Avui del moble arxivador horitzontal, un autèntic cofre del tresor, que acull els documents de la planoteca de la biblioteca del Col·legi d'Arquitectes de Lleida agafo el projecte d'un edifici desconegut per a la majoria dels lleidatans...
A l'etiqueta del classificador hi podem llegir: " Arxiu Morera. 0/6 Frontón. Projecte de frontó a Lleida. 1 plànol a la planoteca. Caixa 49". El plànol, d'escala 1 : 50, és de la façana de Prat de la Riba. Com podeu veure a la fotografia anterior, el projecte està datat el 25 de novembre de 1.935. El propietari d'aquest edifici esportiu era "Deportes Catalanes S.A".
Malauradament la part esquerra del projecte, la més baixa, ja no existeix com podeu constatar a la propera fotografia. L'espai esta ocupat per un bloc de pisos.
Al número vuitanta-tres de l'avinguda Prat de la Riba avui trobem el supermercat de proximitat CondisLife però l'edifici projectat per Francesc de Paula Morera i Gatell fou un dels millors frontons d'Espanya. Abans de la rehabilitació feta per la cadena Condis la façana estava bastant atrotinada com podeu veure a la propera fotografia. En aquell moment era una Oulet del Moble...
El frontó de Lleida era un edifici polivalent, sota la pista per jugar a frontó hi havia un cinema, i a la terrassa un altre. També disposava de restaurant i sala de ball. L'any 1.961 es transformà en una botiga de mobles.
La instal·lació esportiva per jugar a pilota basca tenia 56 metres de llarg i 10 d'alt. El públic podia seure en 615 butaques i a les 24 llotges. Sempre s'hi jugà a cesta-punta. A la propera fotografia, que vaig fer al frontó municipal d'Hondarribia, podeu veure un partit de cesta-punta.
La cesta-punta, també anomenada en basc jai alai ( festa alegre ), és una modalitat de pilota basca que es practica amb una cistella-guant de vímet que pesa entre 200 i 600 grams.
Els seguidors del blog sabeu que gairebé totes les fotografies que penjo són meves, i quan no ho són evidentment cito la font. De les quatre fotografies antigues de l'entrada d'avui només tinc una font que podreu llegir sota la fotografia, les altres tres les vaig trobar a la xarxa d'internet. No vaig saber veure la font, potser no estava escrita. Si algú les coneix li agrairé que em comentí la font, per escriure-la. A la propera fotografia al costat d'un anunci de Coñac Mont·Rey podeu veure l'antic frontó de Lleida i llegir el text: "Cancha, graderia de butacas y palcos".
Els lleidatans que assitien al frontó podien gaudir de partits de cesta-punta, vetllades de boxa i competicions d'halterofília. La fotografia següent ens mostra les dues façanes del frontó, la de Prat de la Riba ( de la que estem veient el plànol d'alçada ) i la del carrer Pi i Margall ( que fou enderrocada ).
El Frontón Cinema, obert entre 1.944 i 1.955, fou un dels cines més populars de la postguerra. Tenia un aforament de 500 espectadors a la sala situada sota la pista del frontó. Quan feia bon temps les sessions de cinema es feien a la terrassa. S'inaugurà el 7 de juny de 1.944 a la terrassa i la sala coberta- sota el frontó- al setembre del mateix any. Al 1.952 es va tancar la sala coberta i es transformà en bowling. Fins al 1.955 només hi havia les sessions a la terrassa que només es feien a l'estiu.
A la propera fotografia de Josep Porta Mesalles, del 1.947, podeu veure l'anunci de la pel·lícula de Walt Disney " Los tres Cavalleros".
Font fotografia: Josep Porta Mesalles. Servei d'Audiovisual de l'I.E.I.
La fotografia següent, del vestíbul del Frontón de Lérida, com les altres tres de les que no tinc la font és d'una revista de l'època i va acompanyada d'un anunci de conyac.
Deixem les antigues imatges de l'edifici de Francesc de Paula Morera i Gatell per tornar al plànol de la façana. A la fotografia de detall podeu veure en cos central de l'edifici que correspon a la part que encara es conserva. Si la compareu amb la tercera fotografia de l'entrada d'avui veureu que els baixos estan modificats per accedir al supermercat i a l'aparcament, i que la primera fila de finestres ha desaparegut. A l'esquerra, el bloc de pisos edificat després d'enderrocar part de l'edifici.
La part del projecte que feia xamfrà entre l'avinguda Prat de la Riba i el carrer Pi i Margall, on hi havia l'entrada al frontó, la podeu veure a la propera fotografia de detall del plànol d'alçada de la façana. Avui no en podem gaudir...
Del projecte de Morera i Gatell es conserven com les dissenyà l'arquitecte tarragoní, les finestres de la part superior del cos central de l'edifici que podeu veure a continuació dibuixades al plànol.
Només cal comparar la propera fotografia de detall de les mateixes finestres amb les que dibuixà l'arquitecte per comprovar la fidelitat a l'hora de construir el frontó.
Guardo el plànol al classificador, el deixo a la planoteca, i agafo un altre projecte de l'incansable Francesc de Paula Morera i Gatell. Un projecte que ens recorda un dels pitjors moments viscuts per la Lleida del segle XX. Parlo del Liceu Escolar...
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada