Deixem la parròquia de Timoneda, una de les cinc parròquies que formen l'extensíssim municipi de Lladurs ( Solsonès ), on hem donat un cop d'ull a l'església romànica de santa Maria de Timoneda per agafar l'estreta carretera plena de corbes que ens durà en pocs minuts a la veïna parròquia de Llena on ens espera l'església de sant Sadurní de la Llena.
Com la de Timoneda, la parròquia de la Llena també apareix documentada a l'Acta de Consagració i Datació de la Catedral d'Urgell de l'any 839, però d'aquells època no en queda res. L'església apareix documentada al 1.106.
El temple, construït al segle XII, està format per una sola nau coberta amb una volta de canó. A la capçalera hi ha un absis semicircular que s'uneix a la nau amb un arc de mig punt rebaixat. El podeu veure a la fotografia anterior i a la propera.
Al centre de l'absis hi ha una finestra de mig punt de doble esqueixada en la que, com podeu veure a la fotografia següent de detall, el bloc de pedra de l'arc està reaprofitat i no coincideix amb l'estructura de la finestra.
Les finestres de doble esqueixada faciliten l'entrada de llum de l'exterior gràcies a l'eixamplament esbiaixat dels brancals i la llinda. Els carreus, molt ben treballats pels picapedrers,estan perfectament disposats en fileres regulars.
A la fotografia anterior podeu veure la porta d'accés oberta al mur sud en la que destaquen els dos arcs de mig punt en gradació decreixent.
Sant Sadurní, que a les comarques prepirinenques i pirinenques també s'anomena Serni, fou bisbe de Tolosa de Llenguadoc al segle III. A l'època medieval moltes esglésies es van consagrar al bisbe màrtir.
És molt improbable que trobeu algú al visitar-la perquè el municipi de Lladurs té una densitat de 1,4 habitants per quilòmetre quadrat. Seieu una estoneta al banc de pedra que podeu veure a l'esquerra a la propera fotografia, i gaudiu de l'espectacular silenci...
Als segles XVII i XVIII es van construir dues capelles laterals, una a cada costat de la nau, que sobresurten dels murs nord i sud; i una petita torre campanar ( actualment desapareguda ) sobre la porta.
El frontis està coronat per un campanar de cadireta ( també conegut com campanar d'espadanya ) amb dues obertures de mig punt que podeu veure a la fotografia anterior i a la propera de detall.
Deixem el municipi de Lladurs per anar a la Vall d'Ora, una de les nou entitats de població del municipi veí de Navès on en està esperant, impacient, el monestir de Sant Pere de Graudescales una joia romànica impressionant i molt amagada...
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada