Pàgines

dimecres, 31 de març del 2021

Arxiu Gavín: Inventari d'Esglésies de Catalunya ( 2 ).

A la primera entrada dedicada a l'impressionant Inventari d'Esglésies de Catalunya vàrem comparar les fotografies actuals de l'església romànica de Santa Maria de la Cluella, també coneguda com Santa Maria de Casalets, una part situada al jardí de Cal Casalets de Solsona, amb les que va fer Josep Gavín i Barceló fa més de mig segle a Tiurana... Però la petita església que hi ha a Solsona només és el parament de carreus externs del mur i l'asbis, i el campanar. La resta de l'església , "l'esquelet" , es va quedar a Tiurana-Mitalpeix a la comarca de la Noguera. Santa Maria de la Cluella, construïda entre els segles XI i XII, està repartida en dues comarques...
Continuem avui la recerca a l'Arxiu Gavín buscant les antigues fotografies de diferents municipis del Solsonès, començant pel del Pinell del Solsonès. El passat mes de gener vàrem observar atentament les restes de l'església romànica de Sant Pere de Madrona edificada al segle XII, que malgrat estar declarada Bé Cultural d'Interès Nacional des del 1.949, està mig enrunada...


A l'arxivador que m'ha deixat el Josep Sansalvador al costat de cinc fotografies del 1.960 hi ha el text, fet amb màquina d'escriure, següent: "Pinell del Solsonès. Madrona A.E.P de Sant Pere - ruïnes-  any 1.960 / 1.960 / 1.962 / 1.969 / 1.969 ". A la propera fotografia podeu veure les dues fetes al 1.960. A la de l'esquerra es veu el mur de l'esquerra de l'absis - avui enrunat-, i a la de la dreta tot l'absis -la meitat ja no hi és-. Compareu-les amb la primera fotografia de l'entrada d'avui.



Una de les fotografies del 1.973 ens mostra la gran esquerda del mur oest. Amb el pas dels anys, la part que està a la dreta de l'esquerda, també ha caigut. La porta d'arc de mig punt es va reconstruir i la finestra geminada amb columna cilíndrica i capitell encara hi és.


Torno l'arxivador amb les fotografies de les esglésies del municipi de Pinell del Solsonès i li demano el del municipi de Navès per mirar les fotografies de Sant Pere de Graudescales que vàrem visitar virtualment al desembre del 2.019 a l'entrada " Romànic amagat al Prepirineu ( 8 ) ". Construït entre finals del segle XI i principis del XII, la primera església fou consagrada l'any 913.
A la primera pàgina amb fotografies de Sant Pere llegeixo al paperet fet amb màquina d'escriure:" Navès. La Vall d'Ora. Monestir de Sant Pere de Graudescales - any 1.900- " . Hi ha fotografies del 1.900 i del 1.915.


A la fotografia anterior podeu veure les cinc fotografies del primer quart del segle XX, i a la propera de detall dues del 1.925.


El campanar de cadireta que veieu a les dues fotografies anteriors ja no existeix. Podeu comparar-les amb la propera fotografia en la que podeu observar Sant Pere actualment.


La senzilla porta amb arc de mig punt per on s'accedia a l'església va ser fotografiada per Josep Gavín l'ant 1.981. Quaranta anys després està exactament igual...


Perdó, igual, igual no. A la fotografia del 1.981 podem llegir al cartell "Prohibit fer foc i dormir dins S.Pere" i a la porta - pintat sobre la vella fusta- "Respecteu aquest monument. Tanqueu si us plau. Gràcies". Actualment només queda el text pintat a la mateixa  porta de fusta.


També del 1.925 és la propera fotografia de detall en la que podeu observar, bastant atrotinats, el cimbori i el creuer de l'església de Sant Pere.


Deixem les fotografies del municipi de Navès per consultar les del de Lladurs. D'aquest municipi vàrem visitar les esglésies de Santa Eulàlia de Timoneda ( "Romànic amagat al Prepirineu ( 6 ) " ) i Sant Sadurní de la Llena ( "Romànic amagat al Prepirineu  ( 7 )")
El text fet amb màquina d'escriure diu " Lladurs, Timoneda E.P. de Santa Eulàlia. 1.972" . També hi ha a l'arxivador  fotografies del 1.981.


A la fotografia anterior podeu veure les cinc fotografies més antigues i a la següent, de detall, la que es veu una part del cementiri. La podeu comparar amb la fotografia actual del mateix indret de Santa Eulàlia de Timoneda. L'església té elements arquitectònics dels segles XI, XII i XVII.



La segona església del municipi de Lladurs que vàrem visitar virtualment fou Sant Sadurní de la Llena construïda al segle XI. A l'arxivador llegim: "Lladurs La Llena. E.P. de Sant Sadurní -any 1.972-" cinc fotografies. Hi ha cinc fotografies més del 1.976.


Podreu constatar a la propera fotografia, o clicant a l'enllaç anterior, que hi ha pocs canvis destacables entre les fotografies del 1.972 i les actuals.


Per acabar la recerca de la comarca del Solsonès demano a l'arxiver les fotografies del municipi d'Olius. El text: "Olius  E.P. de Sant Esteve -any 1.920/1.970/ 1.970 / 1.970/ 1.971".


La fotografia anterior Josep Gavín la va fer l'any 1.970 des de l'accés al cementiri modernista. Cinquanta anys després la torno a fer des del mateix indret.


A més a més de les fotografies fetes per Josep Gavín i Barceló els anys 1.970, 1.973 i 1.976 hi ha dues fotografies més antigues. La de l'esquerra de la propera fotografia és de 1.964 i la de la dreta és anterior al 1.936.


L'església, de la segona meitat del segle XI, és una mostra solsonina de romànic llombard. Consagrada l'any 1.079 es construí sobre una petita capella preromànica documentada al segle X.


A la fotografia anterior, d'abans de la Guerra Civil, podeu observar el retaule i el crist de la cripta. Si la compareu amb la propera veure una diferència evident.


Torno els arxivadors al Josep i li demano els dels municipis d'Àger i Balaguer, de la comarca de la Noguera que consultarem a la propera entrada dedicada a l'Inventari d'Esglésies de Catalunya.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada