Pàgines

dilluns, 17 de maig del 2021

Arxiu Gavín: Inventari d'Esglésies de Catalunya ( 5 ).

Després de consultar els arxivadors amb les antigues fotografies d'esglésies del municipi de Coll de Nargó ( Sant Climent - al mateix Coll de Nargó - , Sant Romà - a l'entitat de població de Valldarques -, i Sant Joan i la Mare de Déu de la Salut - a l'entitat de població de Montanissell- ), avui acabarem la consulta dels arxivadors de l'Alt Urgell donant un cop d'ull a les imatges d'esglésies dels municipis d'Organyà, Cabó, Fígols i Alinyà, i Cava.
Primer ens aturarem a Organyà. on al gener del 2.015 a l'entrada "Restauració de l'església de Santa Maria d'Organyà" vaig mostrar-vos la festasa amb la que Organyà recuperava la dignitat de la seva església parroquial.
A la propera fotografia podeu veure dues imatges: a l'esquerra l'absis ( 1.965 ), i a la dreta el campanar  - en bona part tapat per l'edifici de Cal Janot- fotografiat des de la plaça de les Homilies l'any 1.968.


A l'entrada dedicada a la restauració de Santa Maria d'Organyà vaig mostrar-vos una fotografia encara més antiga, dels primers anys del segle XX, de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell en la que es veu tot el campanar perquè encara no s'havia construït Cal Janot.


Del 1.975 és la fotografia següent amb una colla de lleteres a tocar de l'absis de Santa Maria esperant el camió de la llet. A l'absis, mig tapat per construccions afegides, podeu veure la decoració amb arcuacions cegues i lesenes.


Al paperet mecanografiat de la propera fotografia podem llegir: " Organyà E.P de Santa Maria - any 1.975- 1.975 / 1.979 / 1.979 / 1.979 ". A la part inferior, la fotografia del mig, mostra l'estat dels arcs de la façana orientada a la plaça de l'església. Podeu comparar-la amb el resultat de la restauració.



A les dues properes fotografies les separen quaranta cinc anys. La primera ens permet observar dues imatges ( del 1.975 ) de la nau central, i la següent és del mateix espai després de la restauració.



Deixem Organyà per enfilar-nos a Fígols, a només dos quilòmetres, on compararem les antigues fotografies de l'Arxiu Gavín i les actuals de l'església romànica de Sant Victor construïda al segle XII. Les cinc primeres fotografies estan acompanyades del text mecanografiat: "Fígols d'Organyà. E.P. de Sant Víctor -any 1.979- 1.979 / 1.980 / 1.980 / 1.980 ".


Les dues imatges del 1.979 ( propera fotografia de detall ) ens mostren l'interior, francament atrotinat, de Sant Víctor. Els problemes d'humitats són evidents. Si la comparem amb la següent ( del 1.994 ), el canvi és espectacular.



Entre la propera fotografia, del 1.980, i la següent han passat quaranta anys. Afortunadament s'han eliminat les construccions afegides i millorat l'entorn de l'església.



Marxem virtualment de Fígols per anar a Cabó, a només onze quilòmetres, on ens espera l'església romànica de Sant Serni construïda al segle XI i molt reformada als segles XVII o XVIII. Les cinc primeres fotografies van acompanyades del text mecanografiat: " Cabó E.P. de Sant Sadurní -nom popular Sant Serni- a/c - any 1.965 / 1.965 / 1.965 / 1.965 / 1.975 ".


En algunes de les fotografies anteriors es poden observar construccions adossades a Sant Serni. A la propera de detall - del 1.965 -  ho podeu apreciar i comparar amb la següent feta al mateix indret  cinquanta-cinc anys després.



Quaranta-cinc anys separen les dues properes fotografies. La del 1.975 mostra un estat de conservació lamentable i l'actual parla d'una bona feina de restauració. Semblen dues esglésies diferents.



Josep Gavín fotografià el presbiteri l'any 1.976. Podeu veure que tots els murs estaven enguixats i els greus problemes d'humitat que tenia l'església. A la fotografia del mateix indret, del 1.995, la pedra ja és la protagonista de l'interior de Sant Serni.



Marxem de Cabó per anar fins al municipi de la Cava on tancarem la recerca per la comarca de l'Alt Urgell. Cava és un dels cinc municipis del Baridà, un territori històric format per tres municipis de l'Alt Urgell i dos de la Cerdanya. La capital del municipi de Cava és l'entitat de població d'Ansovell. El Querforadat és la tercera entitat de població del municipi. A l'entrada "Romànic amagat al Prepirineu ( 10 )" vàrem visitar el Santuari de la Mare de Déu de Boscalt. A només un quilòmetre d'Ansovell trobem l'antic santuari.. En algunes deixes testamentaries del segle XIII es parla de l'església de Boscalt.


Les cinc primeres fotografies estan acompanyades del paperet mecanografiat: "Cava El Boscal Santuari de la Mare de Déu de Boscal - any 1.959 -  / 1.959 / 1.967 / 1.970 / 1.970 ". La propera fotografia de detall, del 1.981, i la següent - feta gairebé quaranta anys després - són molt diferents. Observeu detalladament la coberta del santuari.



Del 1.980 són les properes fotografies en les que podeu constatar, gràcies a l'òcul del frontispici, que no hi ha coberta ( esquerra ). A la de la dreta podeu veure el frontis, al fons de l'antic pati no cobert. La fotografia actual ens permet comparar-ho amb l'estat actual.



Torno l'arxivador al Josep Sansalvador. Deixem l'Alt Urgell per consultar les antigues fotografies dels arxivadors del Principat d'Andorra.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada