dijous, 13 de gener del 2022

Carnet de jugar.

Al novembre del 2.008 vaig recomanar-vos el  llibret "L'oli i l'oliva", el primer de la col·lecció Biblioteca del Cordill, editat per Grata Lectura. L'editor i periodista solsoní Narcís Clotet Villaró, ànima d'aquesta editorial, publica l'Almanac del Cordill des de l'any 2.002 i la Biblioteca del Cordill des de l'any 2.005.
Han seguit a la recomanació del primer llibret ( entre parèntesis el número de la col·lecció ): "Cançoneret de Nadal" ( 2 ), "Fem un hort" ( 3 ), "La cobla i la sardana" ( 4 ), "El pa i la farina" ( 6 ), "De l´hort al rebost" ( 7 ), "L´aigua i les fonts" ( 9 ), "Cants catalans" ( 10 ), "Aromàtiques i remeieres" ( 11 ), i "Carnet de cuinar" ( 13 ). Si cliqueu sobre els enllaços anteriors ho podreu recordar.


Avui vull recomanar-vos el llibret número disset, editat l'any passat "Carnet de jugar" amb text de Víctor Baroja i Benlliure i il·lustracions de Loncle. Al llibret de quaranta-set pàgines hi trobareu les instruccions per a cinquanta-dos jocs d'aquí ( i de més enllà ).


Comença amb els jocs per als més xics: jocs de dits, de mans i de falda. A la fotografia anterior podeu veure l'arri arri, tatanet. Del segon capítol, dedicat als jocs de carrer, us mostro la pàgina que ens explica el joc pedra, paper tisora.


En aquest capítol els jocs estan dividits en els córrer, els de caps i mans, els d'empaitar, jocs amb goma, botons, patacons, xapes, virolets i baldufes, xarranca,...


El llibret acaba amb el capítol dedicat als jocs del món. A la pàgina quaranta-sis trobem l'aualé, un joc que es juga amb quaranta-vuit fitxes anomenades llavors. L'aualé pertany a la família dels jocs de mancala en la que en tots els jocs hi ha dos jugadors, el tauler té forats - uns pertanyen a un jugador i els altres a l'altre-, les peces - totes iguals- s'agrupen als forats, el jugador agafa peces d'un dels seus forats per deixar-les en altres forats d'una a una seguint un ordre predeterminat. És un joc d'estratègia amb dos moviments bàsics: sembrar i collir, que es juga tradicionalment al nord del Golf de Guinea i a les Antilles ( on el dugueren els esclaus ).


Per només tres euros tindreu una colla de jocs per recordar o descobrir, ara que sembla impossible fer alguna activitat sense mirar una pantalla.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada