Pàgines

dijous, 21 d’abril del 2022

Un cop d'ull al Centre d'Interpretació de la Pedra Seca.

Després de mirar i admirar detalladament el retaule gòtic de pedra policromada, de la segona meitat dels segle XIV, de l'Escola de Lleida amb escenes de la vida de Sant Joan Baptista deixem l'església romànica de Sant Salvador per tornar a la plaça de la Vileta. Als números nou i onze ens està esperant el Centre d'Interpretació de la Pedra Seca ( CIPS ) de Torrebesses.


L'edifici que acull el CIPS és el resultat de la rehabilitació de dues cases antigues contigües. Quan entrem és difícil imaginar-se a sota nostre hi ha tres espais de soterrani perquè no veiem cap escala per baixar-hi. Però al final de l'estrada d'avui descobrireu com fer-ho... Gairebé tota la planta baixa esta dedicada a l'espai per les exposicions temporals.


A més a més d'aquest espai expositiu temporal, que podeu veure a la fotografia anterior i a la propera, el CIPS té a la primera planta una exposició permanent sobre la tècnica i la tradició de la pedra seca. La visita a les dues exposicions és gratuïta.


Mentre pugem l'escala per accedir a l'espai d'exposició permanent i l'aula de formació podem llegir a la paret:

La Pedra Seca:
un tresor de la terra,
l'obra callada del pagès,
un símbol d'identitat,
un patrimoni amenaçat...
 

Quan visiteu el CIPS, a més a més de veure les dues exposicions, no us oblideu contractar alguna de les rutes i visites guiades que us descobriran el ric patrimoni de Torrebesses.


Deu grans plafons informatius ens fan una petita introducció a la tècnica de la construcció amb pedra seca, que el guia us explicarà detalladament.


A la propera fotografia i a la següent de detall del plafó número quatre "L'obra callada del pagès. Les cabanes de volta", podeu veure com es construeix una cabana de volta.

Quedareu bocabadats amb els diferents tipus de cabana segons la coberta. Al Segrià i les Garrigues podem trobar-ne amb coberta de volta de canó, volta apuntada, volta plana, volta cònica o falsa cúpula, coberta per eliminació d'angles, coberta de lloses, d'arc i lloses, jàsseres i lloses i coberta amb arc, jàsseres i lloses. Està clar que els nostres avantpassats eren uns grans mestres d'arquitectura popular. 
 
 
Com vàrem observar a la sèrie d'entrades dedicades a la Ruta de la Capona, a la zona de Les Planes del municipi del Pla de Santa Maria ( Alt Camp ), la coberta de falsa cúpula és comuna en moltes de les barraques de pedra seca.
 
 
A les nostres terres aquest tipus de coberta s'empra menys, però si cliqueu al proper enllaç, "La cabana d'Aspa", podreu veure detalladament la seva coberta de falsa cúpula. A la propera fotografia us convido a entrar-hi virtualment. alçar la mirada i admirar-ne la coberta.


El CIPS organitza rutes i visites guiades pel terme de Torrebesses que us permetran conèixer les construccions de pedra seca fetes pels pagesos. La majoria són dels segles XIX i XX. Veureu cabanes de volta, marges, aljubs... També podeu triar rutes per descobrir el ric patrimoni monumental, històric i etnològic del municipi. 
La fotografia següent és del plafó número vuit " Pedra i aigua. Aljubs". Aquets forats excavats en la pedra viva i coberts amb pedra seca són fascinants.


Després de gaudir amb l'exposició permanent us recomano seure i visionar atentament el vídeo "L'art de la pedra en sec Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat".


El vídeo presenta la candidatura internacional de vuit estats europeus ( Croàcia, Xipre, França, Grècia, Espanya, Itàlia, Eslovènia i Suïssa ), per què les construccions de pedra seca formin part d'aquest patrimoni.


La candidatura fou inscrita a la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat el dia 28 de novembre del 2.018. Si no us podeu apropar a Torrebesses aquí teniu el vídeo de la candidatura conjunta.

              

Deixem la primera planta del CIPS i,  només acabar de baixar l'escala, el nostre guia ens deixa clar com podem accedir als tres espais del soterrani ( les sitges, el trull i l'estable ).
 
 
Recordeu que en el moment d'entrar al CIPS a més a més del gran espai de planta baixa, una bona part dedicat a les exposicions temporals, només es veu com pujar a la primera planta. El guia aixeca la trapa i, ara sí, veiem com anar al soterrani. A l'esquerra de la fotografia anterior podeu veure part del terra de vidre que permet observar el trull des de la planta baixa, i a la fotografia següent  el tram d'escales vist des del soterrani.

 
En aquests espais soterranis podem veure una petita mostra de les eines que emprava el pagès per fer la seva feina i per fer construccions de pedra seca.


La fotografia anterior és de l'estable on podeu veure esportins, arreus fets a mida pels basters per cada bèstia, una menjadora de pedra, una aixada, una forca...
 
 
A més a més dels estris del dia a dia del pagès també podreu observar les eines específiques per treballar la pedra seca. A la dreta de la fotografia anterior ( la fotografia és de molt mala qualitat perquè la bateria de la càmera fotogràfica estava a punt d'acabar-se ) hi ha l'estiràs, tiràs, tirassa o tirapedres que servia per transportar les pedres, al que vaig dedicar una entrada l'octubre del 2.008 que podeu recordar clicant sobre l'enllaç anterior. A l'esquerra del tirapedres podeu veure una transportadora o pastera, i a la seva esquerra una escoda ( eina semblant a un martell gros amb puntes als dos extrems per picar la pedra.


En un raconet hi ha diferents tipus de tascons de ferro que amb cops de mall s'encaixaven al canal obert a la roca ( tasconera ) per trencar el bloc. També veureu el perpal ( barra de ferro amb una ungla en un cap que s'utilitza per acabar de trencar la pedra fent palanca ) i les perpalines ( perpals petits ).
Si cliqueu sobre el proper enllaç "La construcció de pedra en sec: les eines", del Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, descobrireu una colla d'eines i un vocabulari propi de la feina constructiva de la pedra seca.
El CIPS disposa d'un servei d'informació i documentació amb llibres, revistes i altres publicacions que fan referència a la tècnica de la pedra seca i a l'arquitectura popular. També podeu consultar en línia estudis i molta informació sobre aquesta arquitectura pagesa.

 

Marxem del CIPS i mentre penseu quin dia podeu visitar-lo us convido a mirar el vídeo anterior, de poc més d'un minut, en el que podeu observar una petita part del patrimoni en pedra seca de Torrebesses a vista d'ocell.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada