Pàgines

diumenge, 31 de juliol del 2022

Miquel Barceló a la Catedral de Mallorca ( 1 ).

Després del petit periple per la Serra de Tramuntana en el que ens hem apropat a Sóller i Valldemossa, tornem a Palma. Recordeu que la passada diada de Sant Jordi vàrem començar la passejada per l'illa de Mallorca enfilant-nos a les terrasses de la Catedral. Avui tornem al magnífic edifici gòtic construït entre els segles XIII i XVII.
Després dels jardins de S'Hort del Rei enfilem el Passeig Dalt Murada. Ens dóna la benvinguda el Palau de l'Almudaina que fou la residència històrica dels reis de Mallorca. L'edifici es construí sobre els primers assentaments romans de la ciutat. Fou l'alcassaba dels valís ( governadors ) de Madina Mayurqa durant els segles XII i XIII. El palau actual s'edificà entre 1.305 i 1.314.

A l'edifici gòtic amb el pas dels segles s'hi van incorporar construccions de l'època moderna i contemporània. Pugem el tram d'escales per accedir a la Seu mallorquina.
 
 
A la propera fotografia podeu veure, parcialment,  a la dreta la Catedral i a l'esquerra el Palau Reial de l'Almudaina.


Quan estem a tocar de la Catedral quedem impressionats per la seva bellesa. Rosasses, contraforts, arcbotants, pinacles, gàrgoles... ens observen atentament.


El temple de planta rectangular està dividit en tres naus de vuit trams cadascuna. Als trams de les naus laterals els espais entre els contraforts estan ocupats per capelles.


Si aixequem la mirada podem gaudir de la coberta de voltes de creueria que estan sostingudes per catorze altíssims pilars octogonals. En podeu veure un petit fragment a la fotografia anterior.


Situats a la nau central és fàcil valorar la bellesa dels vitralls de la Seu de Palma. A la fotografia anterior i a la propera en teniu un petit tastet...


A les nombroses capelles de les naus laterals de la Catedral de Santa Maria hi ha retaules de diferents estils arquitectònic: gòtic, barroc, plateresc, xorigueresc, neoclàssic, neogòtic i contemporani.
L'antiga capella gòtica de Sant Pere, o del Santíssim,  ocupa l'absis lateral dret de la Catedral. Aquesta capella fou modificada en les restauracions fetes als segles XVI i XVII i per l'incendi del 1.819 que destruí el retaule barroc. L'any 1.839 van acabar les obres de restauració , que duraren vint anys, d'estil neoclàssic.


Però la capella actual és el resultat de la intervenció dissenyada i feta entre els anys 2.000 i 2.007 pel pintor, escultor, ceramista, gravador i artista gràfic Miquel Barceló Artigues.


La capella acull el sagrari principal de la Catedral que podeu veure a la següent fotografia de detall. Sobre el sagrari hi ha la representació de la transfiguració de Jesús.

A la propera fotografia, també de detall, podeu observar clarament les nafres que patí Crist a les mans, als peus i al costat quan el varen crucificar.
 
 
L'artista nascut a Felanix l'any 1.957 dissenyà una gran pell ceràmica que cobreix els murs de la capella, cinc peces de mobiliari litúrgic fet amb pedra de Binissalem i cinc vitralls amb la tècnica de la grisalla. La gran pell ceràmica és d'uns tres-cents metres quadrats i de dotze metres d'alçària.


A la propera entrada dedicada a la capella del Santíssim ( antiga capella de Sant Pere ) observarem detalladament el gran mural ceràmic de Miquel Barceló.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada