A la tercera entrada de la sèrie "Passejant per les terrasses de la Catedral" ens vàrem dedicar a observar a vista d'ocell part de la ciutat de Palma. En una de les fotografies del Palau Reial de l'Almudaina us mostrava detalladament la Torre de l'Àngel. A la dreta d'aquesta torre es veu la Llotja edifici que vaig dir-vos que visitaríem en una propera entrada. Avui ho fem.
Deixem la Seu i en pocs minuts caminant tranquil·lament pel passeig de Sagrera trobem l'edifici de la Llotja, la joia de la corona del gòtic civil de Mallorca.
Guillem Sagrera inicià, cap a l'any 1.426, l'edificació de la Llotja de Mercaders. En aquell moment ja estava considerat un gran arquitecte i escultor. Hi treballà fins l'any 1.447. Guillem Vilasclar i membres de la família Sagrera van acabar l'edifici que es donà per finalitzat l'any 1.452.
A la fotografia anterior podeu observar la façana de llevant ( est ) on hi ha el portal major dividit en dos per un mainell o trencallums ( un pilar o columna que divideix en dos l'espai buit d'una obertura ). La propera fotografia de detall ens permet veure millor aquest portal.
Al timpà d'aquest portal hi ha la figura de l'Àngel Custodi de la Mercaderia, que era el patró i emblema del Col·legi de Mercaders. Aquest àngel es repeteix en altres parts de l'edifici.
Com podeu constatar a la fotografia següent de detall, les ales desplegades de l'àngel esculpit per Guillem Sagrera estan treballades minuciosament. Amb les mans aguanta un filacteri en el que es pot llegir "Defenedor de la mercaderia".
L'edifici de planta rectangular ( 40,83 X 28,66 metres ), té a cada vèrtex una torre octogonal. A les façanes principal i posterior entre les dues torres hi ha dues torretes ( també anomenades bestorres ), i a les dues façanes laterals entre les dues torres hi ha tres torretes.
A la fotografia anterior podeu veure les dues torres octogonals i les dues torretes ( bestorres ) de la façana de llevant. A cadascuna de les deu torretes hi ha una gran gàrgola, obra de Guillem Sagrera.
La propera fotografia de detall ens permet observar el coronament de la Llotja. A l'alçària de les dues gàrgoles podeu veure un fris de mènsules. Més amunt, uns finestrals conopials calats amb merlets catalans a la part superior.
A la fotografia següent de detall de la façana de ponent el protagonisme és per a les dues grans gàrgoles i el coronament de l'edifici.
Del conjunt de les deu gàrgoles, algunes es van afegir a la restauració del segle XIX. Les torretes de la Llotja estan alineades amb les fileres de columnes interiors i tenen la funció de contrafort.
A la fotografia anterior podeu veure un dels dos finestrals que flanquegen el portal major, amb arc conopial i traceria gòtica.
L'espai interior està format per tres naus de la mateixa alçària dividides en quatre trams transversals. Les naus estan separades per sis impressionants columnes helicoïdals ( entorxades ) sense base ni capitell. Sembla que estem en un palmerar...
La llotja està coberta per dotze voltes de creuria, típiques de l'arquitectura gòtica. A la propera fotografia podeu veure set de les dotze claus de volta.
A l'interior trobem elements escultòrica a les claus de volta, a les portes de les quatre cantonades i als culdellànties de la zona dels finestrals. A les quatre claus de volta de la nau central hi ha esculpit l'escut quadribarrat de la Corona d'Aragó que podeu observar a la fotografia de detall següent.
Si aixequeu la mirada a les naus laterals veureu que a les claus de volta s'alternen l'escut de la Universitat de Ciutat de Mallorca i l'àngel custodi patró i emblema del Col·legi de Mercaders.
A la fotografia anterior de detall podeu veure una de les claus de volta amb l'escut de la Universitat de Ciutat de Mallorca i a la propera, també de detall, una de les claus de volta amb l'àngel custodi agenollat, amb les ales esteses i aguantant amb les mans un filacteri.
La fotografia següent és del detall escultòric, dedicat a Sant Lluc, del timpà de l'arc conopial que hi ha sobre la porta d'accés a la torre interior sud-est. Recordeu que la iconografia d'en Lluc és el bou, que està esculpit, i malauradament decapitat, a la dreta del sant. Els grups escultòrics de les petites portes estan dedicats als quatre evangelistes.
La propera fotografia és d'un dels finestrals de la façana sud, la façana lateral que mira al mar. Sembla que ens convidi a seure una estona per assaborir lentament tanta bellesa.
Abans de marxar de la Llotja aprofitem per fer una última mirada a la seva espectacular i perfecta arquitectura.
Sortim de la Llotja de Mercaders i continuem passejant per apropar-nos a Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma que visitarem en una propera entrada.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada