Pàgines

dijous, 22 de setembre del 2022

Passejant per les muralles de Balaguer.

Tornem avui a la capital de la Noguera per passejar virtualment per les seves muralles. Al blog hem visitat Balaguer en una colla d'entrades anteriors: "Santa Maria d'Almatà", el "Santuari del Sant Crist ", el projecte PLANTA promogut per la Fundació Sorigué al complex industrial la Plana del Corb, l'"Antic convent de Sant Domènec", el "Museu de la Noguera", el cenobi i el parc de "Santa Maria de les Franqueses", i el "Xalet Montiu".
Comencem la passejada a la plaça Mercadal, la plaça porxada més gran de Catalunya, que podeu veure a vista d'ocell a la propera fotografia feta des de l'església gòtica de Santa Maria. 


En aquesta plaça tots els dissabtes es celebra el mercat setmanal ja documentat l'any 1.211. Situats al centre de la plaça mirant a la Paeria ( l'Ajuntament ) hem d'enfilar el carrer de la Botera, el que veurem al vèrtex dret de la plaça, i en pocs minuts trobarem la muralla de Balaguer.


A la fotografia anterior i a la propera podeu observar el Portal del gel. Un com passat el portal, el carrer que continua enfilant-se és el carrer de la Muralla i el que va a l'esquerra és el carrer de la Creu.


Però abans de passar el portal, a l'esquerra, gairebé tocant a la casa hi ha un dels plafons informatius del Centre Històric de Balaguer al que ens aproparem.
 
 
Hi podem llegir: "Portal del gel 8. Era conegut a l'edat mitjana com a porta de Montsó o de la Gironella. Donava accés a les eres, l'espai de treball on es tractaven els cereals i els cultius de secà. En aquesta zona s'hi trobava també el pou de gel de la ciutat".


Passat el portal de gel pujo una miqueta pel carrer de la muralla per fer la fotografia següent del costat exterior de l'antic portal.

 
Si des del mateix indret em giro noranta graus a l'esquerra puc mostrar-vos com la muralla i el turó formen una unitat.


Giro una mica més a l'esquerra perquè a la propera fotografia, feta al barranc de la Botera, constateu com la muralla ressegueix el turó.
 

A la fotografia següent podeu observar la part superior del pany de muralla on hi ha el portal del Gel coronat per la barana que ens ajuda a passejar-hi amb seguretat.
 
 
L'origen del recinte emmurallat de Balaguer és dels darrers anys de l'ocupació andalusina, segles X i XI, quan va néixer el nucli urbà. Malgrat que es conserven petits fragments del pany de muralla d'origen àrab, gairebé tota la resta del recinte emmurallat és de l'època comtal ( segle XIV ).
Si baixem els pocs metres que hem enfilat el carrer de la muralla i poc abans d'arribar al portal del Gel anem a la dreta, veurem una torre metàl·lica que ens permetrà pujar al coronament de la muralla.


En aquella època ( segles X i XI ) els límits de la ciutat de Balaguer eren la plaça Mercadal ( al sud ), el barri del Firal ( a l'oest ), el riu Segre ( a l'est ) i el Castell Formós ( al nord ).
L'escala que hi ha a l'interior de la torre metàl·lica ens deixarà a tocar de la part superior de la muralla per passejar-hi tranquil·lament.


Per entrar i sortir de la ciutat la muralla tenia diferents portals. Al segle XIV n'hi havia cinc i després, amb l'eixamplament de les muralles, es van afegir el portal de Lleida i el portal del Gel que és el més ben conservat. Les obres de restauració de l'àmbit de la muralla van començar l'any 1.995.
A la propera fotografia podeu veure la passarel·la que enllaça el portal del Gel amb l'església gòtica de Santa Maria, de la que podeu observar la part superior del campanar octogonal traient el nas darrere de la muralla.
 
 
L'any 1.333 el comte rei Alfons III el Benigne ordenà als jueus que sortissin de la ciutat per anar al que actualment són els carrers dels Teixidors, de Sant Josep i Miracle ( a la zona sud de la plaça Mercadal, que es transformà en jueria ).
El zoom de la càmera fotogràfica ens permet veure millor el pany de muralla que gira a l'esquerra i el portal que ens permetrà accedir a l'església gòtica de Santa Maria. Darrere de la muralla treu una mica el nas el petit campanar. Aquesta torre pentagonal es coneguda popularment com el campanar del Moro.

Ja situats a la passarel·la, és tot un paler caminar lentament per aquest espai de més d'un metre i mig d'amplada, a tocar l'antiga muralla, plena de història.
La fotografia següent ens convida a pujar, mentre gaudim d'un regal visual espectacular, fins a l'església de Santa Maria, de la que podeu veure els dos campanars. 


Si em giro puc fer la propera fotografia en la que, malgrat el contrallum, podeu constatar com s'enfila la passarel·la en sentit contrari.


Abans de començar a pujar fins a l'església gòtica de Santa Maria vull mostrar-vos una part de Balaguer a vista d'ocell. Al fons podeu veure la xemeneia de la paperera Inpacsa ( Industria del Papel y de la Celulosa S.A ), fundada l'any 1.955 i tancada l'any 1.993. Al turó del centre de la fotografia hi ha el castell de la Ràpita, del segle IX, ja al municipi de Vallfogona de Balaguer.


A la fotografia següent podeu diferenciar clarament la passarel·la de fusta i ferro galvanitzat ( a l'esquerra ) de la muralla medieval ( dreta ) al tram del barranc de la Botera.
"La passarel·la es va construir paral·lela a l'antic pas de muralla per no afectar el coronament de la mateixa. Està adossada al costat exterior del parament de la muralla. Als trams més pendents es va fer graonada. La barana es va fer amb muntants de perfil laminat, en forma de lletra T i vuit cables trenats rígids d'acer inoxidable, amb tensors ( també d'acer inoxidable ). Corona la barana una platina inclinada i soldada al muntant. El paviment de la passarel·la és de fusta de pi cuperitzat".


La informació tècnica de la passarel·la la vaig trobar a la pàgina seixanta-dos de la publicació "Trenta-cinc anys de restauració monumental. L'obra del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya ( 1.980 - 2.015 )" editada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 
L'esforç de pujar la graonada té premi perquè com podeu constatar a la propera fotografia l'església gòtica de Santa Maria ens espera, impacient...


Abans de passar pel petit portal, si donem mitja volta, podem gaudir malgrat el contrallum d'un bon tram de la muralla comtal de Balaguer.


L'església gòtica de Santa Maria serà la protagonista d'una propera entrada en la que observarem detalladament la seva sòbria arquitectura.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada